Kaaren kertomus: Ensimmäinen osa
Kymmenen vehnävää Mantsinmäen murhaajasta
Kun Kaare Vilgarrinpoika tulee syytetyksi kylänsä seppäkisällin Herjan murhasta, kukaan ei usko häntä - viinaanmenevä isä kaikkein vähiten.
Kaare pakenee mukanaan siskopuolensa Ana ja tämän ystävä Raude, ja yhdessä he etsivät Herjan pojan, Dastoksen, jolla on kuitenkin omat suunnitelmansa.
Herjasta alkaa selvitä salaisuuksia, ja kohta Kaarekin ajautuu mukaan matkalle, joka vie hänet kauaksi kotiseuduilta, karkulaiseksi kaupunkiin ja kulkijaksi korpimaille.
Syksyn sumuja ja rahtunen romantiikkaa. Kaaren kertomuksen fantasiamaailma on saanut innoituksensa Suomen, Pohjolan ja Venäjän historiasta ja mytologiasta.
Inna Airola
Inna Airola on kotoisin kuusimetsästä ja asuu kaukana pääkaupunkiseudulta katsottuna. Hän on koulutukseltaan humanisti ja kirjoittaa työn ohessa omapäisesti ja omakustanteisesti.
Moni kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä. Mikä valtava pettymys. Kirjailijan huomio omakustannesarjan ulkoasulle ja omalle verkkosivulleen on vaikuttava. Silti en ole varmasti lukenut toista romaania, joka tarvitsisi omaa päähenkilöään vähemmän kuin tämä. Millään tapahtumilla ei ollut merkitystä Kaarelle, eikä Kaarella merkitystä tapahtumien kululle. Hahmonkehitys nolla.
Matkakertomukseksi Kaaren kertomus on lisäksi ällistyttävän innoton matkustamisesta tarinankerronnan keinona. Koko kirjassa ei ole kai yhtäkään tilannetta, johon päähenkilöt vaikuttaisivat alkuunpanijoina saati vastaajina. Uudet paikat ja kohtaamiset eivät myöskään haasta heitä kehittymään ihmisinä Kievareissa kyllä pysähdyttiin moneen kertaan turhaan, ihan vain toljottamaan taas uusia kuvottavia köyhiä kaljanlitkijöitä - joita myös Kaare ja kumppanit itse ovat. Juonipaljastuksia on mahdoton antaa, koska juonta tässä ei ole. Hahmot vain vaeltavat kohtauksesta toiseen haluttomina toimimaan mitenkään.