Sinä ja atomipommi
Sinä ja atomipommi: Kirjoituksia 1940-luvulta. Suomentanut Timo Hännikäinen. Kansi: Jarkko Pesonen. Nidottu.
Sisältö:
- Suomentajan esipuhe
- Adolf Hitlerin ”Taisteluni” (Review of Adolf Hitler's ”Mein Kampf”, 1940)
- Englanti, sinun Englantisi (England, Your England, 1941)
- Kirjallisuus ja totalitarismi (Literature and Totalitarianism, 1941)
- Kirjallisuus ja vasemmisto (Literature and the Left, 1943)
- (otsikoimaton, 1944)
- Sinä ja atomipommi (You and the Atomic Bomb, 1945)
- Mitä on tiede? (What is Science?, 1945)
- Hyvät huonot kirjat (Good Bad Books, 1945)
- Jevgeni Zamjatinin ”Me” (Review of ”We” by E. I. Zamyatin, 1946
- Kirjat vastaan savukkeet (Books vs. Cigarettes, 1946)
- Englantilaisen murhan rappio (Decline of the English Murder, 1946)
- Kirjallisuuden ehkäiseminen (The Prevention of Literature, 1946)
- Politiikka ja englannin kieli (Politics and the English Language, 1946)
- Kirjallisuus vastaan politiikka: tutkielma ”Gulliverin retkistä” (Politics vs. Literature: an Examination of ”Gulliver's Travels”, 1946)
- Lear, Tolstoi ja narri (Lear, Tolstoy and the Fool, 1947)
- Esipuhe ”Eläinten vallankumouksen” ukrainankieliseen laitokseen (1947)
- Kirjailijat ja Leviathan (Writers and Leviathan, 1948)
Englantilainen George Orwell (1903–1950) kuuluu 1900-luvun merkittävimpiin eurooppalaisiin kirjailijoihin. Poliittisesti moniulotteisen Orwellin ajatteluun vaikuttivat vuosisadan suuret mullistukset: luokkaristiriidat, Espanjan sisällissota ja toinen maailmansota, totalitarismin nousu. Hän puolusti ilmaisunvapautta ja älyllistä rehellisyyttä kaikkialle tunkeutuvaa puoluesidonnaisuutta ja todellisuuden vääristelyä vastaan.
Orwell tunnetaan parhaiten poliittisista allegorioistaan Eläinten vallankumous ja Vuonna 1984, mutta valtaosa hänen parhaasta tuotannostaan koostuu esseistä ja sanomalehtiartikkeleista. Niissä hän käsitteli kirjavaa aihepiiriä: englannin kieltä, uutta aseteknologiaa, kansallista identiteettiä, kirjallisuuden klassikoita ja uusimpia virtauksia, fasismia ja kommunismia. Timo Hännikäisen suomentama valikoima sisältää Orwellin esseitä, artikkeleita ja kritiikkejä hänen kirjailijanuransa dramaattisimmalta ja kypsimmältä ajanjaksolta. 1940-luvun kirjoitukset syntyivät toisen maailmansodan ja alkavan kylmän sodan oloissa, jolloin totuus oli eri osapuolten propagandan puristuksessa. Niiden ajankohtaisuus on ilmeinen jokaiselle jota kysymykset ajattelun vapaudesta ja poliittisesta sitoutumisesta kiinnostavat. Valikoiman tekstejä ei ole aiemmin ilmestynyt kirjamuodossa suomeksi.
George Orwell
George Orwell, oikealta nimeltään Eric Blair (1903–1950) oli englantilainen kirjailija, esseisti, kirjallisuusarvostelija ja toimittaja. Orwell koulutettiin englantilaisissa sisäoppilaitoksissa ja hän työskenteli Brittiläisen imperiumin poliisissa Intiassa ja Burmassa. Erottuaan siirtomaavirkailijan tehtävistä 1927 Orwell eli Pariisissa ja Lontoossa ja julkaisi yhteiskunnallisia reportaasikirjoja ja romaaneja. Orwell osallistui 1936–1937 vapaaehtoisena Espanjan sisällissotaan tasavaltalaisten puolella. Haavoittumisen jälkeen hän palasi Englantiin ja kuvasi kokemuksiaan kirjassa Katalonia, Katalonia (1938). Orwellin poliittiset näkemykset olivat lähinnä sosiaalidemokraattisia. Hän vastusti sokeaa kansallismielisyyttä mutta kannatti toimintaa oman maan puolesta.