Voiton kaupunki
Alkuteos ilmestynyt 2023. Suomentanut Maria Lyytinen. Sidottu.
Booker-palkitun kirjailijan fantastisen lennokas paluu tarunhohtoiseen Intiaan.
Voiton kaupunki on maaginen pienoismaailma, eloisa kudelma Intian historiaa ja mytologiaa sekä leikkisää, taiturimaista kuvittelukykyä.
1300-luvun Intiassa pieni tyttö, Pampa Kampana, näkee äitinsä kävelevän liekkeihin. Niin leskinaisten kuului tehdä. Orvosta tytöstä varttuu ihmeidentekijä ja jumalten liittolainen, joka osaa kasvattaa siemenistä kokonaisen kaupungin. Pampa luo kuiskimalla sen asukkaille menneisyyden, mutta oikeutta ja valtaa hän jakaa erityisesti naisille. Huikean 247-vuotisen elämänsä aikana Pampa kylvää ympärilleen iloa ja edistystä, mutta ei voi estää ahneita vallanriistäjiä syöksemästä kaupunkiaan tuhoon.
Voiton kaupunki on Salman Rushdien 15. romaani ja virtuoosimainen todiste tarinankerronnan voimasta. Teoksissaan Rushdie yhdistää maagista realismia ja verevää historiankirjoitusta rikkaiksi kirjallisiksi monumenteiksi.
Kirjasta sanottua:
"Syvästi kiehtova, rikkaasti symbolinen tarina, joka todistaa sanojen todellisuuksia loihtivan voiman. Tekeytymällä intialaiseksi eepokseksi, joka vilisee sanskritinkielisiä sanoja ja mytologisia hahmoja ja tapahtumia, romaani asettuu näyttävästi intialaisen kerronnan perinteeseen. Mutta Voiton kaupunkiin on siroteltu myös nimeämättömän toimittajan ironisia, itseensäviittaavia kommentteja, Rushdielle tyypillisenä postmodernina kikkana. Tämä hybridi, muinainen itämainen ihmetarina käärittynä modernin länsimaisen romaanin kuoreen, on yksi tapa levittää näkemystä kulttuurien välisestä ykseydestä ja antaa fuusiolle muoto. Syvällisen viihdyttävä tarina vakuuttaa… että Rushdien alkemistin lahja on kiistämättä tallella… Koko uransa ajan hän on muuntanut synkkää lyijynraskasta historiallista todellisuutta suurten tarinoiden säkenöiväksi kullaksi." – Financial Times
”Voiton kaupunki on täynnä taikaa, ihmettä, surua ja huumoria, se tutkiskelee kaikkia elämän suuren alkukirjaimen suuria kysymyksiä, kuten sitä, mitä ihmisyys merkitsee.” – CNN
"Loistavaa monitahoista tarinankerrontaa, joka ainutlaatuisesti sijoittuu jonnekin eeppisen runon, historiankirjoituksen ja seikkailuromaanin välimaastoon. Mukana maagisia elementtejä, poliittisista kommentointia ja jopa melkoinen annos romantiikkaa.... Voiton kaupunki sisältää kylliksi seikkailuja ja toimintaa viihdyttääkseen vaativintakin lukijaa, mutta se myös kutsuu – ei, vaan kehottaa – itsetutkiskeluun.... Teos on kuin voitonkarjaisu sensuuria vastaan ja yhtä kielen, tarinankerronnan ja erilaisuuden juhlaa.... Kirjallisuus voi näyttää tietä parempaan tulevaisuuteen, vaikka kertoisi menneisyydestä, ja juuri näin Voiton kaupunki tekee." – Boston Globe
Salman Rushdie
Salman Rushdie (s. 1947) on kashmirilais-englantilainen kirjailija. Hän syntyi Bombayssa (Mumbai) ja opiskeli historiaa Cambridgen yliopistossa. Rushdie on tullut tunnetuksi Intian ja sen kansojen kuvaajana. Rushdie nousi kirjailijana kuuluisuuteen teoksellaan Keskiyön lapset (1981).
Vuonna 1988 ilmestynyt Saatanalliset säkeet kertoo todellisuuteen viitaten terroristi-iskusta lentokoneessa. Teoksen vuoksi Rushdie joutui vainon kohteeksi ja sai jopa kuolemantuomion. Iranin uskonnollinen johtaja Ajatolla Khomeini julisti kaikille islamilaisille käskyn surmata Rushdie jumalanpilkasta. Fundamentalistimuslimien eri maissa järjestämät mielenosoitukset antoivat tukensa tappokehotuksille. Iran perui virallisesti Rushdielle sälyttämänsä fatwan vasta vuonna 1998.
Rushdie on muun muassa brittiläisen Royal Society of Literaturen jäsen ja hänellä on Ranskan kulttuuriministeriön antama Commandeur des Arts et des Lettres'n kunnia-arvo. Vuonna 1996 Rushdie sai Euroopan Unionin myöntämän Aristeion-palkinnon elämäntyöstään. Keskiyön lapset valittiin kaikkien aikojen parhaaksi Booker-palkituksi kirjaksi. Shalimar, ilveilijä oli vuonna 2005 Whitbread-palkintoehdokkaana. Vuonna 2007 Englannin kuningatar myönsi Rushdielle aatelisarvon. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Rushdien 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 13.