
Tunturien yöpuolta: Vanhoja tarinoita.
1. painos: WSOY, 1934.
2. painos: WSOY, 1977. Kuvittanut Urpo Huhtanen. Sidottu, kansipaperi.
4. painos: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2000. Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Esipuhe: Veli-Pekka Lehtola: Matka ihmisen yöpuolelle. Nidottu.
5. painos: Salakirjat, 2015.
Tunturien yöpuolta – vanhan lapinelämän mystistä, tarullista puolta – ovat metsien maahiset, kirkkomaiden levottomat henget, noitien kirot, louhikoiden kultakätköillä tuikkivat aarnivalkeat, Ruijan merimiehiä vainoavat kummajaiset, 'meriraukat', ja 'haavruuvat', vihlovine huutoineen...
Tunnetun kansanperinteemme tallettajan Samuli Paulaharjun väkevät lapintarinat vuodelta 1934 kokevat nyt uljaan uuden tulemisen lapinkävijä-taiteilija Urpo Huhtasen kuvittamina. Huhtasen lyijykynäpiirrokset Lapin luonnosta ja ihmisistä ovat mahdollisimman luonnonmukaisia – samalla yhtä merkillisen taianomaisia kuin tarinatkin. Lapin salaperäist henget näkyvät kuvissa, eivätkä kuitenkaan näy! Ne näkyvät olkapäänsä yli vilkuilevan öisen hiihtäjän asennossa, poron vauhkossa katseessa, aamuisten usvahattaroiden omituisissa muodoissa. Ja kun katsot tarkkaan huhtasen merikuvia, olet erottavinasi saman minkä Ruijan purjehtija aikoinaan: ihmisenmuotoisen haamun kaukaisen aallon harjalla.
Kustantaja: WSOY
Tyylit: kauhu, kokoelma
Avainsanat: kotimainen, suomalainen kansanperinne
Arvosanoja: 6
Samuli Paulaharju (1875–1944) oli kansakoulunopettaja, kirjailija ja itseoppinut kansanperinteen kerääjä. Paulaharju oli myös merkittävä suomalainen valokuvaaja.
Paulaharju oli käsityönopettajana Oulun kuurojen koulussa, ja hän työskenteli myös Oulun museon hoitajana. Hän valmistui opettajaksi Jyväskylän seminaarista 1901. Opettajansa innoittamana Paulaharju alkoi kesäisin tehdä kansanperinteen keruumatkoja. Paulaharju muutti 1904 Ouluun, missä hän asui kuolemaansa saakka.
Paulaharju tapasi ihmisiä, haastatteli heitä ja kirjoitti muistiin tuhansia sivuja vanhojen kertomuksia entisistä tavoista, taioista ja ... (lisää)
Kirja-arvioita
Uusimmat keskustelut
Aloita uusi keskustelu tästä kirjasta | Näytä kaikki keskustelut |