Saari
1. laitos: Storytel, 2019. Sähkökirja.
2. laitos: omakustanne, 2022. Kansikuva: Arri Mäkeläinen. Nidottu.
Kuvastaja-palkintoehdokas 2023.
Talvinen jännitystarina täynnä pohjoisen luonnon voimaa!
Nuorella Annalla on uusi miesystävä, Tom, joka tahtoo viedä hänet vuodenvaihteeksi syrjäiselle saarimökilleen Kainuuseen. Perillä saaren synkkä historia alkaa vähä vähältä aueta Annalle. Pian hän huomaa myös, ettei Tomkaan ole sellainen kuin hän kuvitteli. Kun pakkanen kiristyy ja tapahtumat muuttuvat yhä oudommiksi, kummankin on pakko miettiä, mihin uskoa ja ketä kuunnella.
Helena Wariksen omaperäinen trilleri ammentaa muinaissuomalaisesta mytologiasta ja pohjoisen luonnosta. Se yhdistelee myös maagista realismia ja kauhuelementtejä.
Helena Waris
Helena Waris (s. 1970) vietti lapsuutensa Pohjois-Karjalassa, ja muutti 13-vuotiaana Kiteeltä Mikkeliin, jossa kirjoitti ylioppilaaksi 1990. Esikoisromaani oli jo tuolloin työn alla, mutta tarvittiin puutarhurin opinnot ja pätkätyöt niin yrttitarhan opaskierrosten vetäjänä kuin hautaustoimiston apulaisenakin, sekä lyhyt ura käsityöläisyrittäjänä ja pidempi kotiäitiys ennen kuin aika oli kypsä romaanille. Sysäykset kirjan toteutumiselle ovat jäljitettävissä Oriveden opistoon ja Mikkelin kirjoittajiin. Waris asuu Ristiinassa satavuotiaassa puutalossa. Uusperheeseen kuuluu 4–7 lasta ja kaksi koiraa. Wariksen sydäntä lähellä ovat maatiaiskasvit, kansanperinne, remontointi, rock-musiikki ja leivonnaiset.
Wariksen esikoisromaani, Pohjankontu-trilogian aloitusosa Uniin piirretty polku ilmestyi vuonna 2009. Sarjan kaikki osat voittivat Suomen Tolkien-seuran vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle jakaman Kuvastaja-palkinnon. Myös Wariksen neljäs fantasiaromaani Vuori (2014) voitti Kuvastaja-palkinnon. Vuonna 2015 ilmestyi Wariksen yhdessä puolisonsa Janne Nykäsen kanssa kirjoittamansa teos Entropia, joka on dystopia tulevaisuuden Suomesta. Vuonna 2016 Waris sai Kaarina Helakisa -palkinnon. Helena Waris oli yksi vuoden 2020 Finnconin kunniavieraista.