Saatana saapuu Moskovaan
Keskiarvo 4.13
4.13 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (68)
Kirjahyllytilastot

Saatana saapuu Moskovaan

Mihail Bulgakov
Julkaistu: 1969 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Master i Margarita
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: maaginen realismi
Avainsanat: satiiri

Alkuteos kirjoitettu 1928–40, julkaistu lyhennettynä jatkokertomuksena 1966–67, kokonaan 1973. Suomentanut Ulla-Liisa Heino. 2. laitoksen suomennoksen tarkistanut Vappu Orlov.

1. laitos: WSOY, 1969. Aikamme kertojia, A-sarja. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: WSOY, 2005. WSOY:n klassikot. Sidottu, kansipaperi.
3. painos: Loisto, 2007. Nidottu.

Saatana saapuu Moskovaan on venäläisen kirjallisuuden sapekkaimpia satiireita. Mustan komiikan mestariteoksessa Pimeyden Ruhtinaan vierailu 1930-luvun Moskovassa rinnastuu vaikeuksiin joutuneen neuvostokirjailijan ja hänen rakastettunsa lyyriseen rakkaustarinaan sekä Pontius Pilatuksen ja Jeesuksen välienselvittelyyn kahdentuhannen vuoden takaisessa Jerusalemissa. Mihail Bulgakovin pääteos oli Neuvostoliitossa kielletty kirja miltei kolmekymmentä vuotta. Sen riehakas fantasia ja salakavala huumori ovat edelleen vertaansa vailla.

Mihail Afnasjevitsh Bulgakov (1891–1940) syntyi Kiovassa, opiskeli lääkäriksi ja toimi kirjailijana, lehtimiehenä, näyttelijänä, ohjaajana ja dramaturgina. Hän hankki mainetta esikoisromaanillaan Valkokaarti (1924) ja varhaisilla näytelmillään, mutta joutui pian Stalinin paitsioon ja sensuurin kouriin. Saatana saapuu Moskovaan -romaanin kirjoittamisen Bulgakov aloitti 1928 ja viimeisteli sitä kuolemaansa saakka. Teos julkaistiin Neuvostoliitossa ensimmäisen kerran osin lyhenneltynä jatkokertomuksena 1966–67, mutta kokonaisuudessaan vasta 1973. Bulgakov teki useita anomuksia matkustaakseen ulkomaille, mutta kirjeisiin ei koskaan vastattu.

(muokattu 14.04.2015)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Pieni musta kirjaKesän varjotKuumetta UrbicandessaDona Flor ja hänen kaksi aviomiestäänKeskiyön lapset

Kirja-arvioita (1)

Jackalbury avatar
Kirjoittanut ()
5.0
Venäläisen kirjallisuuden kruununjalokiviä, sanon minä. Saatana saapuu Moskovaan on klassikko, jossa on parodian, komedian ja jännityksen piirteitä. Tarinassa kulkee tavallaan kolme eri tarinaa rinnakkain, Mestarin ja Margaritan traaginen rakkaustarina, Saatanan ja hänen seuralaistensa vauhdikas retki Moskovassa ja sen aiheuttamat vahingot, sekä Jeshua Ha-Nostrin ja Pontius Pilatuksen keskustelut Jerusalemissa 2000 vuotta sitten. Bulgakov kietoo lukijan pauloihinsa ja taitavasti saa ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 48 vierailijaa
Fievre
Uusin jäsen: Alona El Bermawey
Jäseniä yhteensä: 8875