Pilvikartasto
Keskiarvo 4.24
4.24 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (58)
Kirjahyllytilastot

Pilvikartasto

David Mitchell
Julkaistu: elokuu 29, 2008 (Sammakko)
Alkuperäinen nimi: Cloud Atlas
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, mainstream
Avainsanat: 1800-luku, elokuva, meriseikkailu, ydinsota
Osallistu keskusteluun (viestejä 2 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Vesa Suominen. Sidottu, kansipaperi.

British Book Award 2005, Richard & Judy Book of the Year -palkinto 2005, Commonwealth Writers Prize -ehdokas 2005, Booker-palkintoehdokas 2004, Nebula-palkintoehdokas 2004, Arthur C. Clarke -palkintoehdokas 2005, James Tait Black -palkintoehdokas 2004, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2009, vuonna 2019 The Guardianin listalla The 100 best books of the 21st century sijalla 9.

Monikerroksinen seikkailutarina halki aikakausien ja mantereiden on huikaiseva luotaus ihmisyyden olemukseen. Kuudesta erillisestä kertomuksesta rakentuva juoni kurottuu taaksepäin menneisyyteen 1800-luvulle, kolonialismiin ja raakalaisuuteen Tyynenmeren saarilla ja eteenpäin synkkään tulevaisuuteen, sivilisaation romahtamisen jälkeiseen aikaan.

Toistuvien teemojen lisäksi kertomuksia yhdistää se, että kunkin päähenkilö joutuu tavalla tai toisella tekemisiin edeltävän kertomuksen kanssa. Kirjan kerrontatekniikkaa on verrattu venäläiseen maatuska-nukkeen, jossa jokaisen nuken sisältä paljastuu uusi nukke. Teos kutoo scifin, poliittisen trillerin ja historiallisen pastissin yhteen mukaansatempaavalla taituruudella, joka pitää lukijan otteessaan.

Lahjakkaan brittikirjailija David Mitchellin kolmas romaani on voittanut kotimaassaan arvostettuja kirjallisuuspalkintoja ja se on käännetty useille eri kielille.

Pilvikartasto on niitä teoksia, jotka lumoavat rakenteellaan. Jokainen tarina linkittyy toiseen siten, että edellinen tarina esiintyy seuraavassa fiktion sisäisenä teoksena: vanhana matkakirjana, kirjeinä, käsikirjoituksena, elokuvana, hologrammitaltiona. Romaani leikittelee eri lajityypeillä, mutta kokonaisuutena sitä voi pitää eräänlaisena tieteis- tai fantasiaromaanina. Teos houkuttelee tarkempaan uudelleenlukuun. Yhdessä tarinat muodostavat jatkumon 1800-luvulta kaukaiseen tulevaisuuteen: eräänlaisen ihmiskunnan hyvien ja huonojen puolten sinfonian, jossa on paljon tuhoa, mutta myös toivoa. Romaani on osoitus hyvistä kertojanlahjoista, Pilvikartastossa on hyvän lukuromaanin aineksia. Kielellisesti teos on taidokas. Huolimatta raskaista aiheistaan Pilvikartasto jättää lukijan hyvälle tuulelle.” – Vesa Sisättö, Parnasso

”Upeasti rakennettu monipolvinen kertomussikermä, jonka sisäkkäiset tarinat kattavat ihmiskohtaloita satojen vuosien jatkumolta.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati

muokattu 08.10.2019

Muita kirjoja joista saatat pitää

47: Eurooppalaisia nykynovellejaLentäjäBrysselin yöMies, joka ei halunnut naimisiin ja muita novellejaMaista, niin muistat

Kirja-arvioita (2)

Puolikuu avatar
Kirjoittanut
3.0
Minusta Pilvikartasto on aika keskinkertainen, sellainen kolmen tähden kirja. Tosin korkea odotukset saattoivat vaikuttaa siihen, että teos oli pienoinen pettymys. Pidin joistain tarinoista paljon, Frobisherin ja Somin tarinoista erityisesti. Ne olivat mielestäni kiinnostavia ja hyvin kirjoitettuja. Pilvikartastoa tuntuu kuitenkin vaivaavan epätasaisuus. Kakkostarinaa eli Luisa Reyn mysteereitä oli välillä aika tuskaisaa lukea kömpelön ja epäuskottavan dialogin takia. Siellä täällä ... (lisää)
Eija avatar
Kirjoittanut
4.5
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Paikalla 1 jäsen ja 69 vierailijaa
Freyja
Uusin jäsen: Doora
Jäseniä yhteensä: 9858