Luukellot - David Mitchell7.40

Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Einari Aaltonen. Sidottu, kansipaperi.

World Fantasy -palkinto 2015, Tähtifantasia-palkinto 2018. Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2018.

Luukellot, tavalliset kuolevaiset, on tuomittu rappeutumaan, menettämään otteensa elämän nautinnoista ja kuihtumaan, kuolemaan. Mitä jos tätä olemassaolon järkähtämätöntä kaavaa pääsisi peukaloimaan?

Pilvikartasto-romaanilla läpilyönnin maailmanmaineeseen tehneen kirjailijan häikäisevän upea romaani on sekä kaleidoskooppinen tarina epätavallisen naisen elämästä että metafyysinen mestariteos.

Vuonna 1984 kapinoiva ja surullinen teini Holly Sykes karkaa uneliaana maaseutukesäpäivänä omille teilleen kotoaan Gravesendistä, Englannista. Kuusikymmentä vuotta myöhemmin hän elää Irlannin länsirannikolla ja kantaa huolta tyttärentyttärestään rajun ilmastonmuutoksen runnellessa maailmaa. Vuonna 1991 Holly on tarjoilijattarena hiihtolomakohteen oluttuvassa Sveitsissä ja kohtaa sosiopaattisen opiskelijanuorukaisen. Vuonna 2003 Holly saa lapsen Irakin sodasta raportoivan toimittajan kanssa. Jäätyään leskeksi 2010-luvulla hänestä tulee itsekeskeisen, hiipuvan kirjailijan uskottu.

Henkilögalleria on vain osa tarinaa, sillä Hollyn elämää sekoittaa verkkainen sota, jota käyvät sieluja himoitsevat saalistajat ja luukelloja puolustavat kuolemattomat johtajanaan eräs tohtori Marinus. Holly tempautuu sotaan pelkkänä heittopussina – mutta paljastuuko hän sittenkin sodan lopputuloksen ratkaisevaksi aseeksi?

Englantilaisen David Mitchellin (s. 1969) fantasiarouheella silattu romaani on jännittävä ja ajatuksia herättävä teos. Kotisohvalle joka ilta vyöryvät uutiset nostavat kylmän hien otsalle: onko teoksen luoma kolkko kuva lähitulevaisuudesta sittenkään pelkkää kosmista satua?

”Useiden päähenkilöiden kuljettama, haastavan fatalistinen episodiromaani pohtii, mikä on ihmiselämässä kaikkein tärkeintä.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati

”Haastava urbaanifantasiateos pohtii ihmisyyden rajoja ja ihmisenä olemista monien päähenkilöiden ja ajanjaksojen kautta.” – Tähtifantasia-palkintoraati

Keskustelua: David Mitchell :: viestejä 2 kpl
Arvosana kirjalle


Julkaistu: syyskuu 1, 2017
Kustantaja: Sammakko
Tyylit: fantasia
Avainsanat: tähtifantasia-palkinto, world fantasy -palkinto
Alkuperäinen nimi: The Bone Clocks
Arvosanalla: 7.40/10
Arvosanoja: 27
Muokattu: heinäkuu 15, 2018