Tieteiskirjallisuuden maailmoita
Toimittanut Matti Savolainen. Monistesarja no 18. Tampereen yliopisto, yleinen kirjallisuustiede, 1985. Toinen painos: Kirjastopalvelu, 1987.
Sisältö: Vallan ja sodan luonteesta Frank Herbertin teoksessa Dyyni. Joanna Russ: The Female Man – kohti uutta minuutta. Roger Zelazny: Damnation Alley – sankarin tie. Erkki Ahonen: Inhimillinen luovuus ja maailmanmalli. Utopian ja ideologian ristiriidasta Ursula Le Guinin romaanissa Osattomien planeetta. Aleksandr Bogdanovin Mars-romaanit: Punainen tähti ja Insinööri Menni. Strugatskien Stalker – toivioretki tajuntaan. Tieteen tulevaisuudesta ja tieteen tekemisen ehdoista tieteiskirjallisuudessa.
Uusitun laitoksen sisältö: Erkki Ahonen – Inhimillinen luovuus ja maailmanmalli. Utopian ja ideologian dialektiikka Ursula K. Le Guinin romaanissa Osattomien planeetta. Aleksandr Bogdanov – aktiivinen utopisti. Strugatskien Stalker – toivioretki tajuntaan. Stanislaw Lem – tieteiskirjallisuuden epäilijä. Samuel R. Delany: Todellisuutemme merkkejä Ei-koskaan -maassa. Joanna Russ – kuvien särkijä. Kahvinkeittoa ja kirkumista – naiskuva angloamerikkalaisessa tieteiskirjallisuudessa. Järjen vallasta myyttien rinnakkaiseloon – uskonto science fictionissa. Tieteen tulevaisuudesta ja tieteen tekemisen ehdoista tieteiskirjallisuudessa.
Matti Savolainen
Matti Savolainen (k. 2012) oli yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hän työskenteli myös kymmenisen vuotta Oulun yliopistossa, mutta palasi 2000-luvun alussa Tampereelle englantilaisen filologian lehtoriksi. Savolaisen erikoisala oli Pohjois-Amerikan kirjallisuus.
Savolainen oli tärkein yksittäinen avainhenkilö suomalaisen science fiction -tutkimuksen syntymiselle. Suomalaiselle fandomille hän korosti scifiä reunasta käsin haastavana kirjallisuuden lajina.