Pedon sydän
Alkuteos ilmestynyt 1999. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Baseball-osuudet suomentanut Karri Kokko. Korttipeliosuudet suomentanut Silja Hiidenheimo. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.
World Fantasy -palkintoehdokas 2000, British Fantasy -palkintoehdokas 2000.
Sisältää viisi toisiinsa liittyvää tarinaa:
- Keltatakkiset alhaiset miehet (Low Men in Yellow Coats, 1999)
- Pedon silmä (Hearts in Atlantis, 1999)
- Sokea-Willie (Blind Willie, 1994, uudistettu)
- Miksi me olemme Vietnamissa (Why We're in Vietnam, 1999)
- Kun hämärtää (Heavenly Shades of Night are Falling, 1999)
- Saatteeksi (Author's Note)
"Tätä on vaikea uskoa, mutta 60-luku ei ole fiktiota – sellainen aika tosiaan oli." – Stephen King
Piinallisen jännittävä Pedon sydän johdattaa hyvyyttä ja pahuutta koskevien suurten kysymysten äärelle. Sen tarina, joka koostuu viidestä toisiinsa punoutuvasta kertomuksesta, alkaa Vietnamin sodan ja hippiliikkeen leimaamalta 60-luvulta ja kulkee läpi modernin amerikkalaisen yhteiskunnan aina meidän päiviimme saakka. Mistä kumpuaa järjetön väkivalta, kuka meistä osoittautuukaan pedoksi? Jälleen kerran Stephen King näyttää lahjansa mestarillisena kertojana ja ajankuvan luojana.
Stephen King
Stephen King (Yhdysvallat, s. 1947) on tuottelias ja suosittu kauhukirjailija. Kingin monissa teoksissa on havaittavissa selvä sanoma: joskus kohteena on perheväkivalta, joskus vanhusten huono kohtelu, joskus yleinen suvaitsemattomuus ja heikompien sortaminen.
Kingin perhe asui eri paikkakunnilla, kunnes he muuttivat pysyvästi Mainen Durhamiin. Koululainen Stephen luki innokkaasti EC Comicsin kauhusarjakuvia ja alkoi kirjoittaa itse tarinoita. Stephen valmistui lukiosta vuonna 1966 ja opiskeli englantia Mainen yliopistossa, mistä valmistui vuonna 1970. Vuonna 1971 hän avioitui Tabitha Sprucen kanssa. King työskenteli englanninopettajana ja hankki lisätuloja kirjoittamalla lehtinovelleja.
Tämän kirjan heikkous on tarinat 2-4. Ennen kirjaa, näin Pedon sydän -elokuvan. Se oli aivan ihana ja liikuttava, oli pakko lukea kirjakin. Ensimmäinen ja viimeinen tarina ovatkin samat kuin elokuvassa. Nämä luinkin hetkessä ja ah. Mutta! osien 2-4 lukemiseen meni lähes kuukausi, niin tylsiä olivat. Kauhuesimerkkinä "Pedon silmä", joka oli vieläpä varsin pitkä. Tarina sisälsi runsaasti ärsyttäviä hahmoja, huonoa huumoria ja Kingin kirjoille pakollisen seksi-kohatuksen. *huoh* Neljäs ja viides osa olivat sen verran lyhyitä että ne vielä luki. Hyvinä puolina teoksessa on ehdottomasti viittaus Mustaan torniin, ajankuvaus ja Ted Brautiganin ja Bobbyn ystävyys. Antaisin kirjalle ehdottomasti viisi tähteä ilman kolmea ylimääräistä tarinaa. Elokuvaa suosittelen kaikille, mutta kirjaa ei kannata lukea ainakaan kokonaisuutena.