Ampiaistehdas
Alkuteos ilmestynyt 1984. Suomentanut Juhani Koskinen. Sidottu, kansipaperi. Kauhu, rajatapaus.
Rankkaa tekstiä, joka tarttuu lukijaan kuin tuli vaatteisiin, tempaa mukaansa paniikin, väkivallan ja mustan huumorin maailmaan. Nuoren brittikirjailijan voimannäyte.
Romaanin päähenkilö, kuusitoistavuotias Frank asuu isänsä, arvoituksellisen biokemian tohtorin, entisen hippi-anarkistin kanssa omalla pikku saarella Skotlannissa. Frank, jolle muodollinen koulunkäynti on tyystin vieras asia, on rakentanut ympärilleen oman surrealistisen maailmansa, jossa hallitsevat oudon ja pelottavan logiikan lait. Yksi sen oleellisista tekijöistä on Tehdas, joka jauhaa päivittäistä julmaa kuolemaa Frankin elämän ahdistavien muistojen alttarille.
Iain Banks, 29, on uusi kirjallinen komeetta brittitaivaalla, väkivaltaisen aikamme kuvittajana eittämättä eturivin tekijöitä. Mielikuvituksen rikkaudessa ja kertojantaidossa hänelle on etsitty vertauskohtaa jopa William Goldingista Kärpästen herrassa. Salaisuutensa tämä maaginen kirja säilyttää viimeisille lehdille saakka.
Iain M. Banks
Skotlantilainen Iain Menzies Banks (1954–2013) saavutti suosiota sekä valtavirran romaaneilla että tieteiskirjailijana. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Banksin 50 parhaimman toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 38. Banksin kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta.
Banks valmistui vuonna 1975 Stirlingin yliopistosta pääaineinaan englanninkielinen kirjallisuus, filosofia ja psykologia. Hän matkusteli maailmalla, päätyi Lontooseen, asui yhteisöasunnossa ja työskenteli useilla eri aloilla terästeollisuudesta informaatiotekniikkaan. Koko ajan Banksin pyrkimyksenä oli kuitenkin tulla kirjailijaksi. Banks nousi kuuluisuuteen ensimmäisellä julkaistulla romaanillaan Ampiaistehdas (1984), joka yhdisti mustaa huumoria ja kauhua. Jo ennen Ampiaistehtaan julkaisemista Banks oli kirjoittanut kolme tieteisromaania (joista on suomennettu Pelaaja ja Aseiden käyttö), jotka eivät olleet löytäneet kustantajaa. Sittemmin ne ja muut Banksin scifikirjat julkaistiin nimellä Iain M. Banks (”kirjallisuushistorian ilmeisin salanimi”).