Kellopeli, eli, kuinka kaikki vedettiin käyntiin
Alkuteos ilmestynyt 1996. Suomentanut Helene Bützow. Kuvitus: Peter Bailey. Sidottu.
Whitbread-palkintoehdokas 1997 (lastenkirjat), Carnegie-palkintoehdokas 1997.
Olipa kerran muuan saksalainen pikkukaupunki, jossa sattui kummallinen tapaus. Kaikki alkoi eräänä talvi-iltana, kun kaupunkilaiset kerääntyivät Valkoisen hevosen majataloon. Tuuli lennätti lunta alas vuorilta ja sai kellot liikahtelemaan rauhattomasti kirkon tornissa...
Kirjailija Fritz alkaa kertoa majatalon väelle tarinaa. Ja jotkut tarinat ovat vähän niin kuin vanhan ajan kellot: kun ne on vedetty käyntiin, niitä ei pysäytä mikään.
Huikeassa tarinassa sekoittuu satu ja tosi Pullmanin ainutlaatuisella tyylillä: Fritzin kertomassa tarinassa esiintyvä henkilö, tohtori Kalmenius, saapuu majataloon ja jatkaa itse tarinaa. Oppipoika Karlin pitäisi seuraavana aamuna paljastaa kisällintyönsä, kylän tornin kelloon luomansa uusi hahmo. Hän on kuitenkin epäonnistunut työssään ja suostuu tohtori Kalmeniuksen ehdotukseen ottaa tilalle tohtorin luoma hahmo, Ritari Rautasydän. Ritari joka liikkuu – ja pysähtyy vain kuullessaan tietyn sävelmän...
Philip Pullman
Philip Pullman (s. 1946) on englantilainen kirjailija. Pullmanin trilogia Universumien tomu (1995–2000) on kerännyt lukuisia palkintoja. Nämä Pullmanin nuorille kirjoittamat kirjat ovat saaneet myös runsaasti aikuislukijoita ja niitä pidetään nykyaikaisina klassikkoina. Sarjan kirjoja on myyty yli 22 miljoonaa kappaletta.
Pullman syntyi Norwichissa Englannissa vuonna 1946. Hänen isänsä palveli lentäjänä Britannian ilmavoimissa ja perhe joutui muuttamaan usein isän asemapaikkojen vaihtuessa. Kun Philip oli seitsemänvuotias, isä sai surmansa lento-onnettomuudessa Keniassa. Vuotta myöhemmin hänen äitinsä meni uusiin naimisiin ja perhe muutti joksikin ajaksi Australiaan. Sieltä he palasivat Englantiin ja Pullman kävi koulua Lontoossa ja Walesissa. Innoittajikseen tarinoiden kertojaksi ryhtymiselle Pullman on maininnut lapsuutensa radiokuunnelmat ja seikkailusarjakuvat. Myöhemmin mukaan tulivat kummitusjutut, joita hänellä ja hänen ystävillään oli tapana kertoa toisilleen. Hänen suosikkikirjailijoitaan oli Tove Jansson. Pullman opiskeli englannin kieltä Oxfordissa Exeter Collegessa. Vuonna 1970 Pullman avioitui Judith Spellerin kanssa. Heillä on kaksi poikaa.
Kirja-arvioita
Kirja, joka ei jätä kyllä ketään kylmäksi. Tarina säilyttää hienosti jännityksen ja odotuksen tunteen ja lopputulos on yhtä arvaamaton kuin seuraava sivu. Suosittelen erittäin paljon lyhyttä ja laadukasta makupalaa kaipaavalle. Tämä kirja ei petä lajiaan.
Lyhyt, mutta koukuttava ja ytimekäs tarina. Kuvitus toi oman lisänsä tarinaan. Koska kaikkea kirjassa ei paljastettu, se loi kirjaan syvällisen vaikutuksen. Varsinkin tarinoiden kulkeminen kellopelin lailla oli mielenkiintoista. Tohtori Kalmenius oli ehkä kirjan mielenkiintoisin ja mystisin hahmo. Mekaanista elämää luova iättömän oloinen mies. Suosittelen kirjaa kaikille jotka etsivät lyhyttä mutta jännittävää tarinaa. Arvosana: 7+.
Tiheätunnelmainen, täyteläinen, kevyesti kipristävä lukukokemus. Taidolla rakennettu, kiinnostavan tematiikan jykevöittämä juoni, jonka avautumista seuraa mielellään, vaikka selkäpiitä kihelmöikin. Lyhykäisyydestään huolimatta syvä ja mieleenpainuva teos. Kuvitus on ainakin englanninkielisessä laitoksessa tunnelmallinen, mutta hieman lattea.