Kansanmurha
Alkuteos ilmestynyt 1991. Suomentanut Veikko Rekunen. Kannen kuva: Kari T. Leppänen. Galaxy Scifi 12. Nidottu.
Hugo-palkintoehdokas 1992, toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (sf-romaanit) 1992.
Planeetta Lusitanialla asuvia kolmea älyllistä lajia uhkaa sukupuutto, sillä mahtava Tähtitieteiden kongressi aikaa tuhota sen siellä piilevän ja koko galaksia uhkaavan viruksen vuoksi. Lusitanian elämänmuodot ovat kuitenkin riippuuvaisia viruksesta ja Ender Wiggin, kuolleiden puolustaja, ja tekoäly Jane johtavat kamppailua sen neutraloimiseksi ja planeetan ja sen asukkaiden pelastamiseksi.
Kansanmurha on odotettu ja toivottu jatko-osa aiemmin suomennetuille Enderille ja Kuolleiden puolustajalle. Teos jatkaa siitä mihin edellinen osa jäi ja tutkii avaruusromaanin muodossa yhä mutkikkaammiksi käyviä moraalisia kysymyksiä. Sarja kokonaisuutena on yksi viimeisten vuosikymmenien merkittävimmistä teoksista ja sen 1951 syntynyt kirjoittaja on sukupolvensa kirkkaimpia tähdenlentoja.
Orson Scott Card
Orson Scott Card (s. 1951) on yhdysvaltalainen tieteis- ja fantasiakirjailija. Suomessa Card tunnetaan parhaiten Ender-tieteissarjasta sekä vaihtoehtohistoriallista fantasiaa edustavasta Alvinin tarusta. Cardin kirjoja on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.
Card syntyi kuusilapsiseen perheeseen Washingtonin osavaltiossa. Hän kasvoi Kaliforniassa, Arizonassa ja Utahissa. Nuorena hän luki paljon tieteiskirjallisuutta sekä romaaneja Yhdysvaltain ja Englannin historiasta. Äidiltään Card peri rakkauden näyttelemiseen. Card opiskeli Brigham Youngin yliopistossa näytelmäkirjallisuutta ja valmistui Utahin yliopistosta englannin kielen maisteriksi. Card vietti myös kaksi vuotta Brasiliassa mormonikirkon lähetystyöntekijänä. 1970-luvulla Card työskenteli teatterissa, oikolukijana, tekstitoimittajana ja tietokonelehden toimittajana. Novellistina hän sai John W. Campbell -palkinnon parhaana uutena kirjoittajana 1978. Card julkaisi esikoisromaaninsa 1979 ja jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1983.
Ender
Alkuperäisen Ender-sarjan neljättä eli viimeistä kirjaa Children of the Mind (1996) ei suomennettu.
Card on kirjoittanut tämän jälkeen useita laajennusosia Enderin tarinaan sekä samaan universumiin sijoittuvia rinnakkaissarjoja.
Ender sisältää 3 kirjaa.
Pääsarja Ursa Science Fiction
Kirja-arvioita
Kansanmurha-kirjassa Orson Scott Cardin ajatusmaailma on entisellään, eikä teosta ole taaskaan lyhyydellä parannettu. Edeltävien teosten tasolle se ei yllä, mutta minulle ero ei ole järisyttävä. Kuolleiden puolustajasta pitänyt voi minusta lukea tämänkin. Ratkaisu rituaaleja suorittavalla planeetalla toi minulle mieleen toisen amerikkalaisen, Dan Simmonsin huonoimmillaan. Enderin kokemassa loppuratkaisussa on oma mielenkiintonsa.
Kansanmurha on Ender sarjan kolmas ja viimeinen suomennettu osa ja se on suoraa jatkoa Kuolleiden puolustajalle. Suotavaa tai jopa vaatimuksena on lukea sarjan edelliset osat ennen Kansanmurhan aloittamista, jotta pääsee tarinaan parhaiten kiinni. Kansanmurhassa on kuitenkin kertausta pitkin kirjan alkupuoliskoa sen verran hyvin, että edellisten kirjojen tapahtumat muistuivat hyvin mieleen. Tapahtumat keskittyvät pääosin Lusitania planeetalle descolada viruksen ympärille. Toinen näyttämö on kaukainen siirtolaisplaneetta, missä jumalten valitut suorittavat merkillisiä rituaalejaan. ”Jumalten valitut” osiot ovatkin kirjan parasta antia. Lusitanian tapahtumissa ei ole mitään uutta mullistavaa mitä ei olisi jo tapahtunut Kuolleiden puolustajassa. Kirjalla on heikkoutensa. Paikoin kirjassa on sivu tolkulla filosofista selittelyä, mikä ei jaksanut kiinnostaa. Lisäksi tekstistä välillä paistoi läpi uskonnon tuputtaminen, joka ärsytti. Ärsyttävää oli myös asioiden toistaminen, samoja asioita käytiin läpi kerta toisensa jälkeen. Tarinan olisi pitänyt olla tiiviimpi ja lyhyempi. Ei kirja kuitenkaan täysin huono ollut, kyllä siinä oli hyviäkin hetkiä, mutta sarjan edeltävät osat, varsinkin Ender, ovat huomattavasti parempia. Lopetukselle plussapisteet, se oli hyvä.