Maalattujen luolien maa
Alkuteos ilmestynyt 2011. Suomentanut Hilkka Pekkanen. Sidottu, kansipaperi.
Romaani ihmiskunnan aamuhämärästä
Maalattujen luolien maa jatkaa Aylan, hänen miehensä Jonlandarin ja heidän pienen tyttärensä Jonaylan tarinaa. Ayla joutuu kohtaamaan aikuisen elämänsä ensimmäiset suuret haasteet. Samalla kun hän opettelee äitiyden taitoja, hän harjoittelee tullakseen Zelandoniksi: henkiseksi johtajaksi ja parantajaksi, joka hallitsee lääkkeiden ja yrttien sekä mielen salat.
Jean M. Untinen-Auel yhdistää luontaisen kertojanlahjansa vetoaviin, jo miljoonille lukijoille tuttuihin hahmoihin ja uskottavaan kuvaukseen arjesta ihmiskuntamme alkuhetkillä. Suomalaissukuinen Untinen-Auel on myöhäispaleoliittisen kauden merkittävimpiä rekonstruoijia. Hän kirjoittaa eläviksi Aylan aikalaisineen, heidän uskomattomat selviytymistarinansa, kotinsa ja maisemansa, kaipuun kohteensa ja uskomuksensa – aivan kuin se tapahtuisi meille itsellemme.
Jean M. Untinen-Auelin eläytyvä ja elämyksellinen Maan lapset -romaanisarja kertoo ihmiskunnan aamuhämärästä, Cro-Magnon-ihmisten ja neandertalinihmisten kulttuurien kuvitteellisesta kohtaamisesta n. 35 000–25 000 vuotta ennen nykyisen ajanlaskumme alkua. Luolakarhun klaani aloitti jääkauden pelottomasta tyttärestä kertovan sarjan jo yli 30 vuotta sitten. Sen jälkeen menestystarinan mukana on kasvanut yli 30 miljoonaa lukijaa eri puolilla maailmaa.
Jean M. Untinen-Auel
Jean Marie Auel on syntynyt Chicagossa 1936. Hänen sukujuurensa ovat Suomessa: kaikki hänen neljä isovanhempaansa ovat suomalaissiirtolaisia. Tästä taustasta juontuu myös hänen tyttönimensä käyttö suomeksi käännetyissä teoksissa. Jean meni naimisiin Ray B. Auelin kanssa vuonna 1954. 25-vuotiaana hän oli jo viiden lapsen äiti ja teki toimistotyötä. Työn ohella hän kirjoitti runoja ja opiskeli iltaisin. Hän työskenteli myös teknisenä kirjoittajana. Jean Auel työskenteli 1960-luvulla Tektronixilla kanslistina. Vuonna 1976, neljänkymmenen iässä, Auel suoritti työn ohessa kaupallisen alan yliopistotutkinnon ja sai luottopäällikön paikan. Opinnot suoritettuaan hän kaipasi kuitenkin elämäänsä jotain uutta ja jätti työpaikkansa vuonna 1977, tietämättä vielä tarkkaan mihin ryhtyisi. Vähitellen Cro-Magnon-tyttö Aylan selviämiskamppailun tarina alkoi muotoutua. Sitä työstäessään Auel teki paljon tutkimustyötä ja opiskeli myös kirjoittamista alkeista lähtien.
Maan lapset
Kustantajan esittely:
Suomalaissukuisen kirjailijan Jean M. Untinen-Auelin eläytyvää ja elämyksellistä Maan lapset -sarjaa on myyty yli kolmekymmentä miljoonaa kappaletta kymmenillä kielillä. Meillä sarja ilmestyi 1980-luvulla ja saavutti suuren suosion monenikäisten lukijoiden keskuudessa. Romaanien uusissa painoksissa suomennoksen kieli on tarkistettu ja päällys uudistettu entistä tyylikkäämmäksi.
Kun kuudes osa sarjasta ilmestyi, hankin sen heti sarjan jatkeeksi. Siinä vaiheessa olin Luolakarhun klaanin lukenut kahdenkymmenen vuoden aikana vähintään nelisenkymmentä kertaa (yleensä luin pari kertaa vuodessa, nykyään noin kerran vuodessa enää). Tänä vuonnakin on koko kirjasarja luettu jo kerran. Minun makuun oleva kirjasarja ja luen aina koko sarjan käytännössä yhtäsoittoa, vaikka osaakin kirjat jo ulkoa, niin silti yksi ehdottomia suosikkikirjojani koko sarja.
Upea päätös sarjalle! Kirjassa oli ehkä enemmän vikoja ja ärsyttäviä asioita kuin sarjan muissa kirjoissa, mutta kokonaisuutena ripeää luettavaa ja sujuva juoni! :)
Kirja oli ihan mukava luettava, alussa saattoi vähän tökkiä mutta sitten yhdessa vaiheessa ei meinannut saada kirjaa kädestä laskettua. Oli ärsyttävää että Jondalarin piti rueta säätämään mutta myös Aylan siihen reagointi otti päähän. Loppuun olissin toivonut jo ain enemmän mutta kyllä se noinkin meni! :)