Urpukas
Kannen kuva: Sari Airola. Graafinen suunnittelu: Anna Makkonen. Sidottu.
Jännittävä, luontoa kunnioittava fantasiaromaani ammentaa pohjoisista perinteistä
Urpukas on vasta kuudentoista, mutta jo taitava kuparinvalaja.
Kyläläiset karttavat häntä, sillä hän on hallava: puoliksi ihminen,
puoliksi haltia.
Haltioilla on tärkeä tehtävä luonnon suojelijoina, mutta jotkut
haluaisivat päästä heistä eroon. Kun kyläläiset kaatavat vanhan
haltiapuun, kylän ylle lankeaa kirous ja sen asukkaat sairastuvat
hengenvaaralliseen suoviluun. Vain omassa rauhassaan viihtyvän
suomunkaiskansan apu voi auttaa kylää selviytymään.
Oikeamielisenä itseään pitänyt Urpukas lähtee hakemaan apua, mutta
joutuu vastakkain heikkoutensa kanssa, eikä voi edes aavistaa, mitä
suomunkaiset haluavat avustaan vastalahjaksi…
Tuulia Aho on kirjoittanut sekä lapsille että nuorille, mutta fantasian
ystävät muistavat hänet parhaiten laadukkaasta Kuikansulka-trilogiasta.
Sarjaan kuuluvat teokset Kuikansulka, Pääsky ja yötuuli sekä Lumen tytär.
Tuulia Aho
Tuulia Aho (entinen Almila) on syntynyt Helsingissä 1952. Aho opiskeli Helsingin yliopistossa soveltavaa psykologiaa ja muita aineita. Kirjailija on kolmen pojan äiti ja hän asuu nykyisin Tammisaaressa. Tuulia Aho on julkaissut useita lastenkirjoja, ensimmäiset kolme nimellä Tuulia Almila. Hänen fantasiakirjansa Kuikansulka (2005) sai Lasten luku-Varkaus -palkinnon 2006.
Tuulia Ahon kirjoitustyyli on kyllä hyvin mulle sopivaa, tämä kirja ei välttämättä yltänyt ihan samalle tasolle Kuikansulka -trilogian kanssa, mutta olihan tämä nyt täysin viihdyttävää, nopeatempoista luettavaa :) Tykkäsin Ahon haltianäkemyksistä, ne oli ihan kivaa vaihtelua niihin kirjoihin, mitä olen viimeaikoina lukenut. Ja koko kirjan maailma, niinkuin Kuikansulassakin - on tavallaan hyvin realistinen, ja samaistuttava. Tykkäsin!
Kirjan idea on mielenkiintoinen ja hyvin ajateltu, juoni tosin kulkee välillä todella hitaasti eteenpäin jatoisinaan taas liian lujalla tempolla eteenpäin. Olisinkin toivonut kirjailijalta vähän tarkempaa kuvausta tapahtumista jne. Kirja tuntui aluksi varsin tappavan tylsältä, mutta kiinnostukseni alkoi hiukan kohottaa päätään loppua kohden, mutta ei kuitenkaan naulinnut sitä.
Ihan hyvä kirja. Aika erilainen mitä yleensä luen, mutta valitsinkin kirjan vain erikoisen nimen perusteella.