Kellopelikuningas
Kansi: Sára Köteleki. Sidottu.
Kiitetyn seikkailutarinan toinen osa
Pakolaisprinsessa Gigin perhe on jättänyt rähjäisen Alhaiston taakseen ja solahtanut osaksi Keloburgin yläluokkaa. Gigin isästä on tullut arvostettu keksijä, joka rakentaa jättiläismäistä ilmalaivaa Keloburgin mahtimiehelle. Mutta kun suosiotaan kasvattava fanaattinen uskonlahko Sokean Jumalan veljeskunta alkaa saarnata, että muukalaiset ja ilmalaivat pitäisi hävittää, on Gigin ja hänen parhaan ystävänsä katupoika Henryn sukellettava jälleen seikkailuun…
Kellopelikuninkaan omaperäiseen, kiehtovasti kuvattuun maailmaan kuuluvat niin ihmissudet, jännittävät härvelit kuin merirosvotkin. Gigin ja Henryn seikkailuista kertova sarja on steampunkia, fantasialla höystettyä 1800-luvun vaihtoehtohistoriaa. Steampunkin suosio on nousussa myös Suomessa.
Gigi ja Henry -sarjan ensimmäinen osa Kerjäläisprinsessa sai lukijoilta ja kriitikoilta innostuneen vastaanoton ja valittiin ehdolle LukuVarkaus-palkinnolle.
Magdalena Hai
Magdalena Hai (kirjailijanimi, s. 1978) on kotoisin Keski-Suomesta. Hän on opiskellut Turun yliopistossa muun muassa kulttuurintutkimusta. Nykyisin Hai majailee Maskussa.
Hain Kerjäläisprinsessa (2012) on ensimmäinen suomalainen steampunk-romaani. Vuonna 2018 Haille myönnettiin Tulenkantaja-palkinto saturomaanista Kurnivamahainen kissa (2017). Vuonna 2020 Haille myönnettiin Kaarina Helakisa -palkinto. Hai oli vuoden 2022 Finnconin kunniavieras ja hänen romaaninsa Isetin solmu (2021) sai Kuvastaja-palkinnon.
Magdalena Hain kolme rakkainta kirjaa ovat Ylpeys ja ennakkoluulo (Jane Austen), Saatana saapuu Moskovaan (Mihail Bulgakov) ja Orlando (Virginia Woolf).
Näin aikuislukijasta trilogia tuntuu pääsevän kunnolla ihon alle vasta Kellopelikuninkaassa. Vasta tämä osa avaa Gigin ja Henryn taustoja ja persoonaa kunnolla. Kirjan aikana ehtii hengittää ja nauttia Magdalena Hain käsittämättömän hienosta kyvystä piirtää ihmisiä ja paikkoja sanoillaan painumatta kliseisiin. Kyllä. Haluan lisää.
Ihana kirja! Suosittelen ehdottomasti. Hämmästyttää edelleenkin miten kirjailija keksii näinkin tapahtumarikkaita tarinoita.
Magdalena Hain "Kellopelikuningas" (Karisto, 2013) on keskimmäinen osa Gigin ja Henryn seikkailuista kertovassa steampunk-trilogiassa. Seikkailu sijoittuu vaihtoehtohistorialliselle 1800-luvulle, ja mukana vilisee ilmalaivoja, ihmissusia, merkillisiä keksintöjä, lapsista koostuvan katujengiläisten ryhmän, kaikkeen valmiita uskonnollisia fanaatikkoja, huippupahan pääpahiksen ja kaikkea muutakin mitä hyvä seikkailuromaani tarvitsee. Sarjan avausosa "Kerjäläisprinsessa" oli jo sekin kiinnostava tapaus, mutta nyt tarina tuntuu hyrähtävän täydellä teholla käyntiin. Siinä missä ensimmäistä osaa tuntui vaivaavan turhankin nopea vauhti, maltetaan nyt juonta kuljettaa rauhassa eteenpäin ja samalla kurkistaa syvemmälle mielenkiintoiseen maailmaan ja sen ominaispiirteisiin. Kirjan loputtua huomasin harmittelevani, että jääkö tarina tosiaan kolmeen osaan. Pippurisen prinsessa Gigin seikkailuista kun lukisi mielellään enemmänkin, etenkin nyt kun kiinnostava ja ilahduttavan moniulotteinen henkilögalleria on tullut tutuksi. Suosittelen lämpimästi kaikille hyvistä seikkailuista pitäville, ikään tai sukupuoleen tuijottamatta.
Jos pidit edes rahtusen aiemmasta osasta, suosittelen lukemaan tämän jatko-osan. Mielestäni Kellopelikuningas on oikeasti parempi jatko-osa, joka pureutuu niihin ongelmiin, jotka jäivät nyppimään edellisen osan kohdalla. Gigin hahmonkehitys on hienoa ja mukaan on heitetty muutama uusi kiinnostava hahmo. Nuortenkirjaksi kategorioidusta kirjasta löytää tällainen parikymppinenkin lukija jotain pureskeltavaa.