Tolkien: Elämä ja teokset
Nidottu.
Tolkien – elämä ja teokset on tietokirja fantasiakirjallisuuden mestarista J. R. R. Tolkienista (1892–1973).
Kirjassa kerrotaan, miten Tolkien loi Keski-Maan fantasiamaailman, johon sijoittuvat hänen tärkeimmät teoksensa Hobitti, Taru sormusten herrasta ja Silmarillion. Kirjassa käsitellään Tolkienin tärkeimmät kirjalliset ja aatteelliset vaikutteet, muun muassa suomen kielen ja Kalevalan vaikutus Keski-Maan tarujen syntyyn.
Kirja antaa tietoa myös Tolkienin muusta kaunokirjallisesta tuotannosta sekä hänen tieteellisestä työstään. Loppupään luvut käsittelevät Tolkienin vaikutusta fantasiakirjallisuuteen sekä hänen tuotantonsa elokuva- ja muita sovituksia.
Kirjan liitteenä on kattava bibliografia Tolkienin teosten suomennoksista sekä suomalaisesta Tolkien-tutkimuksesta.
Vesa Sisättö
Vesa Sisättö on espoolainen toimittaja ja kirjailija. Hän on syntynyt vuonna 1969 Parkanossa. Lapsena hän on asui Tampereella ja Nurmijärven Klaukkalassa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti 1988. Sisättö on valmistunut maisteriksi kirjallisuudentutkimuksesta Helsingin yliopistosta vuonna 1997. Hän on työskennellyt toimittajana, kirjallisuusarvostelijana ja tietokirjailijana.
Vesa Sisättö on naimisissa ja hänellä on kolme lasta, josta nuorin nykyisestä liitosta. Sisättö harrastaa tieteis- ja fantasiakirjallisuuden harrastamista ja kaikenlaista keräilyä, erityisesti hän rakastaa keräillä asioita, joita voi löytää kirpputoreilta. Sisättö on toiminut Helsingin science fiction -seuran puheenjohtajana vuodesta 2003. Hän on ollut mukana myös Espoon science fiction- ja fantasiaseura ESC ry:n toiminnassa vuodesta 2004. Vesa Sisättö oli vuoden 2020 Finnconin fanikunniavieras.
Kirja-arvioita
Kirja on jaoteltu kolmeen osaan. Elämä, Teokset ja Vaikutus.
Elämää kuvaava osio on hyvin pintapuolinen ja lyhyt. Siitä ei saa kunnolla käsitystä kirjailijan persoonasta. Tolkienin elämää sivutaan kyllä myöhemmissä osioissa jonkin verran. Kovin tarkkaa elämän yksityiskohtia en olisi kaivannutkaan, mutta hieman syventävämpi katsaus olisi ollut paikallaan.
Teokset osio onkin sitten kattavampi. Tolkienin elinaikana julkaistujen teosten määrä on varsin suppea. Isoimman lohkon käsittelyssä saa ymmärrettävästi Taru sormusten herrasta, missä pohditaan myös teoksen allegorista merkitystä. Tolkien poika Christopher on kunnostautunut kursimaan Tolkienin keskeneräisistä teoksista julkaistavia kokonaisuuksia. Itselläni on vielä lukematta niistä Silmarillion ja Keskeneräisten tarujen kirja. Sain kuvailujen perusteella jonkinmoisen käsityksen niiden sisällöstä, esim. jo lukemani Húrinin lasten tarina on jonkinlaisessa muodossa molemmissa kirjoissa.