Hunan
Sidottu, kansipaperi.
Finlandia-palkintoehdokas 2018.
Väkevä historiallinen romaani 30-luvun Kiinasta.
Hunanin maakunnan häikäisevän kauniissa maisemissa lähetyssaarnaajat pyrkivät levittämään kristinuskoa ja lukutaitoa. Perinteiden ja levottomuuksien puristuksessa elävät ihmiset kaipaavat muutosta.
Sveitsiläinen Johann Caspar Wolff kirjaa lähetyssaarnaajien kokemuksia ja elämää. Kiinan ja Japanin välille syttyy sota ja Johann joutuu kirjoittamaan asioista, joista ei olisi koskaan halunnut kirjoittaa. Hänen Nankingin verilöylystä pelastamansa teinityttö Liu Chin-chin ei ole ainoa, jonka elämän sota muuttaa pysyvästi.
J. Pekka Mäkelä (s. 1962) on helsinkiläinen kirjailija, suomentaja ja musiikintekijä. Hunanin tapahtumat perustuvat Mäkelän kummitädin Helvi Södermanin aitoihin päiväkirjamerkintöihin.
”Sotatapahtumia mukailevana fiktiona Hunan on kuitenkin puhdasverinen historiallinen romaani.” – Aamulehti
"Osin lähetystyöntekijä Helvi Södermanin päiväkirjoihin perustuva romaani avaa mukaansatempaavan ja koskettavan näkymän Kiinan-Japanin sotaan." – Ote Finlandia-ehdokkaiden valintaraadin perusteluista
J. Pekka Mäkelä
J. Pekka Mäkelä (s. 1962) on kirjallisuuden suomentaja, joka tunnetaan myös kirjailijana ja musiikintekijänä. Hän on kääntänyt kaunokirjallisuutta kuten Philip K. Dickin romaaneja sekä tietokirjallisuutta, muun muassa lukuisia musiikkikirjoja. Hänen romaaninsa Hunan (2018) oli Finlandia-palkintoehdokkaana.
Mäkelä on syntyisin Kontulasta itä-Helsingistä. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa muun muassa fysiikkaa, matematiikkaa, tähtitiedettä, tietojenkäsittelyä, filosofiaa, Itä-Aasian tutkimusta, kulttuuriantropologiaa ja järjestötoimintaa. Hän opiskeli myös Oulunkylän Pop/Jazz-opistossa bassonsoittoa. Mäkelä on työskennellyt muun muassa huoltomiehenä, leipomotyöntekijänä, tietoverkon valvojana, apuhoitajana, kylvettäjänä, ahtaajana, tietokonemyyjänä, latojana, mikrotukihenkilönä, toimittajana, musiikkikriitikkona, lokalisoijana, graafikkona, kustannustoimittajana ja teatterimuusikkona. Toimittajaperheen lapselle on kuitenkin aina ollut itsestään selvää, että kirjoittaminen on sitä mitä ihmisen tulee elämässään tehdä.