Karsta
Kansi: Lasse Martinaho. Nidottu.
Jonkun on siivottava sankarien jäljet.
On kulunut viisi vuotta siitä kun ammuttiin viimeinen laukaus ihmiskunnan urhoollisessa kamppailussa Linnunradan muita kulttuureja vastaan. Maan jäljellä olevat sota-alukset on riisuttu aseista ja kielletystä tekniikasta. Ne nilkuttavat hitaasti ympäri aurinkokuntaa raivaamassa sodan jälkeensä jättämää satoa: hylkyjä, avaruusromua, tyhjyydessä kelluvia ruumiita.
Alusten miehistöt ovat pakolaisia, aseistakieltäytyjiä, toisinajattelijoita, kapinallisia – niitä jotka ovat jääneet jäljelle, kun ihmiskunnan parhaat kyvyt on laivattu rintamalle kuolemaan. Heidän on opittava elämään uudenlaiseksi muuttuneessa maailmassa, jossa moni ikiaikainen totuus on muuttunut toiseksi ja ihmisten on todistettava kykynsä tulla toimeen toisenlaisten maailmojen kanssa – ja toistensa kanssa.
Karsta on J. Pekka Mäkelän (s. 1962) neljäs tieteisromaani. Kiitettyjen edeltäjiensä tapaan se kertoo tulevaisuuden arjesta ja kuvaa puhdasotsaisten sankarien sijaan niitä, jotka jäävät heidän jalkoihinsa – ja joutuvat maksamaan sankarien velat.
”J. Pekka Mäkelä on kirjoittanut parhaan kirjansa tähän asti. Karsta on upea.” – Kirjavinkit
”Karstasta on hyvä scifi tehty.” – Toni Jerrman, Kauppalehti
”Uskoni suomalaisen scifin tulevaisuuteen palasi taas, tämän kirjan myötä.” – Harri Erkki, Portti
J. Pekka Mäkelä
J. Pekka Mäkelä (s. 1962) on kirjallisuuden suomentaja, joka tunnetaan myös kirjailijana ja musiikintekijänä. Hän on kääntänyt kaunokirjallisuutta kuten Philip K. Dickin romaaneja sekä tietokirjallisuutta, muun muassa lukuisia musiikkikirjoja. Hänen romaaninsa Hunan (2018) oli Finlandia-palkintoehdokkaana.
Mäkelä on syntyisin Kontulasta itä-Helsingistä. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa muun muassa fysiikkaa, matematiikkaa, tähtitiedettä, tietojenkäsittelyä, filosofiaa, Itä-Aasian tutkimusta, kulttuuriantropologiaa ja järjestötoimintaa. Hän opiskeli myös Oulunkylän Pop/Jazz-opistossa bassonsoittoa. Mäkelä on työskennellyt muun muassa huoltomiehenä, leipomotyöntekijänä, tietoverkon valvojana, apuhoitajana, kylvettäjänä, ahtaajana, tietokonemyyjänä, latojana, mikrotukihenkilönä, toimittajana, musiikkikriitikkona, lokalisoijana, graafikkona, kustannustoimittajana ja teatterimuusikkona. Toimittajaperheen lapselle on kuitenkin aina ollut itsestään selvää, että kirjoittaminen on sitä mitä ihmisen tulee elämässään tehdä.
Like-scifi
Sarja sisältää 26 teosta.
Alasarja Ruostumaton teräsrotta
Alasarja Bill – Linnunradan sankari
Alasarja Hyperion
Alasarja Helvetin piirit
Alasarja Ajattelun Vyöhykkeet
Alasarja Ilmestysten avaruus
Alasarja Alshain-pentalogia
Alasarja Across Realtime
Alasarja Poseidonin lapset
Alasarja Kostaja
Kirja-arvioita
Tapahtumat sijoittuvat määrittelemättömään aikaan tulevaisuutta. Avaruussota on päättynyt 5 vuotta sitten ja nyt on aika jälkien korjaukselle. Ryhmä on lähetetty Jupiterin liepeille selvittämään kahden toisissaan kiinni olevan avaruusaluksen kohtaloa ja etsiä mahdollisia henkiin jääneitä sekä kuolleita kotiin haudattavaksi. Elämän kuvaus avaruusaluksessa on mielenkiintoista seurattavaa ja teknisesti uskottavaa. Jännittävät kohtaukset on hyvin luotu ja niihin pystyy hyvin eläytymään. Hieman saarnaavalta tuntuvaa yhteiskunnallista pohdintaa toteutetaan mm. spesismin ja ksenofobian käsittelyssä, joka on rinnastettavissa nykymaailman rasismiin. Kirja on kokonaisuudessaan oikein hyvä - paras lukemani Mäkelän kirja tähän asti.
Karsta on ilmestynyt vuonna 2009. Jotenkin sen lukeminen on aina jäänyt ja ehkä hyvä niin, sillä kirjan ksenofoobisuus tuntuu iskevän nyt Persujytkyn jälkeisessä Suomessa kovempaa kuin mitä se olisi tehnyt aiemmin. Tieteiskirjallisuus on parhaimmillaan vetäessään paralleeleja todellisuuden ja kuvitelman välille, ja siinä J. Pekka on onnistunut oikein loistavasti. Alku erityisesti vakuutti. Loppu muuttui hieman hajanaisemmaksi, pitihän jännitystä lisätä, ja luin sen hieman huonoissa olosuhteissa (linja-autossa). Tekisi mieleni lukaista loppu uudelleen, jotta kaikki juonenpäät saisi paremmin itselleen solmittua. Jos pidät Suomi-scifiä jonain alempana lajina, suosittelen tutustumaan J. Pekan kirjoihin.