Jäänpuskijat
Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Hannu Tervaharju.
1. painos: Like-scifi. Like, 2008. Nidottu.
2. painos: Like-pokkari. Like, 2009. Nidottu.
Arthur C. Clarke -palkintoehdokas 2006.
ULKOAVARUUTEEN SIJOITTUVA SEIKKAILU, JONKA MITTAKAAVA ON MAHTAVA KUIN ITSE LINNUNRATA
Vuonna 2057 aurinkokunnan kaupallinen hyödyntäminen on täydessä vauhdissa. Maan lähiavaruuden vallanneet yritykset saavat käyttövoimansa tasaisesti kulkevasta komeettojen virrasta, jota ydinkäyttöiset louhinta-alukset ohjaavat Maan suuntaan. Operaatiota kutsutaan jään puskemiseksi.
Bella Lind on lähellä komennuksensa loppua avaruusalus Kivisirkalla, kun Saturnuksen suunnalta kuullaan hätkähdyttävä uutinen. Janus, yksi Saturnuksen jäisistä kuista, on selittämättömästi poikennut kiertoradaltaan ja suunnistaa nyt valtavalla vauhdilla ulos aurinkokunnasta. Kuun pinnan kerrokset hajoavat ja käy ilmi, ettei Janus koskaan ollutkaan luonnollinen taivaankappale. Kivisirkka on uuden haasteen edessä.
Alastair Reynolds on vuonna 1966 syntynyt walesilainen kirjailija. Like on julkaissut häneltä aiemmin teokset Ilmestysten avaruus, Kuilukaupunki, Timanttikoirat, Turkoosit päivät, Lunastuksen arkki ja Sovituksen kuilu.
Arvosteluja:
”Kova scifi ei voi olla juuri kovempaa. Klassista Reynoldsia.” – Jon Courtenay Grimwood, Guardian
”Arthur C. Clarke parhaina päivinään ei olisi pystynyt parempaan.” – SFX
”Älykäs ja kekseliäs seikkailu, jollaista hänen aiemmat teoksensa antoivat meidän odottaa.” – The Daily Telegraph
”Avaruusoopperan mestarilaulaja.” – The Times
”Reynolds kirjoittaa ajan parasta uutta tieteiskirjallisuutta, kirjallisuutta joka ylittää kaikki rajat.” – Portti
"Oli vastaus sitten 42 tai Monty Pythonien tapaan elämän aurinkoisempaan puoleen keskittymien, niin yksi osa sitä on eittämättä hyvien kirjojen lukeminen ja siinä Jäänpuskijat on suureksi avuksi." – Petja Savoila, Savon Sanomat
"Reynolds on onnistunut rakentamaan Jäänpuskijoista yllätysten täyteisen avaruusodysseian, joka saavuttaa lopulta jopa arthurclarkemaiset mittasuhteet." – Petja Savoila, Keskisuomalainen
Alastair Reynolds
Alastair Reynolds on syntynyt vuonna 1966 Barryssa Etelä-Walesissa. Reynoldsin mukaan walesilainen tausta on vaikuttanut hänen tuotantoonsa, erityisesti hänen lapsuutensa aikaiset teollisuusalueet. Erityisen walesilaiseksi Reynolds ei kuitenkaan itseään tunne, sillä hän vietti lapsuutensa eri puolilla Britanniaa.
Jo lapsena tähtitiede ja avaruusmatkailu oli Reynoldsille kuin pakkomielle. Hän luki science fictionia, lähinnä perinteisiä nimiä kuten Arthur C. Clarkea ja Isaac Asimovia, kunnes siirtyi rikos- ja jännityskirjallisuuden pariin. Tieteiskertomuksia hän laati jo nuorena. Myöhemmistä scifikirjailijoista häneen ovat tehneet vaikutuksen muun muassa M. John Harrison ja China Miéville. Vanhemmista kirjoittajista hänen suosikkinsa ovat Gene Wolfe ja Cordwainer Smith.
Like-scifi
Sarja sisältää 26 teosta.
Alasarja Ruostumaton teräsrotta
Alasarja Bill – Linnunradan sankari
Alasarja Hyperion
Alasarja Helvetin piirit
Alasarja Ajattelun Vyöhykkeet
Alasarja Ilmestysten avaruus
Alasarja Alshain-pentalogia
Alasarja Across Realtime
Alasarja Poseidonin lapset
Alasarja Kostaja
Kirja-arvioita
Kirja oli taattua Reynolds laatua hyvine ja huonoine puolineen. Huonona puolena sanoisin liiallisen pituuden, kuten kaikki muutkin Reynoldsin kirjat ovat olleet liian pitkiä. Tässä tapauksessa se vain korostui entisestään sillä joskus jämähdettiin pitkäksi aikaa yhteen tapahtumaan ja varsinkin alussa jotain asiaa selostettiin juurta jaksaen niin, että kenellekään ei varmasti jää epäselvyyksiä. Samoin päähenkilöiden keskeistä kemiaa puitiin liikaa ja välillä tarinointi tuntui jankkaamiselta. Hyvät puolet kuitenkin veivät voiton, jotka ovat ihmeen tuntu ja mielikuvituksen rikkaus vieraine elämänmuotoineen (vesipatsaat ja myskikoirat) sekä tulevaisuuden (tai oikeastaan menneisyyden) teknologioineen.
"Jäänpuskijat" oli toinen Reynoldsilta lukemani kirja heti "Ilmestysten avaruuden" jälkeen. Jäänpuskijat ei kuulu Ilmestysten avaruus -sarjaan, vaan se tapahtuu aivan toisenlaisissa maisemissa. Tämä varmasti vaikutti ensimmäisellä lukukerralla mielipiteisiini, sillä olisin niin kovasti tahtonut lukea jatkoa Voljovan ja Khourin tarinalle, mutten onnistunut saamaan käsiini jatko-osia; tämä arvostelu on kirjoitettu toisen lukukerran jälkeen. Kirja alkaa (prologin jälkeen) scifistisessä mielessä varsin "arkisessa" ja pienessä mittakaavassa. Kivisirkan varustus on hyvin lähellä sellaista tekniikkaa, jota voisimme kuvitella n. 50 vuoden päästä olevan saatavilla. Mutta kun tarina menee eteenpäin, se saa huikean kosmiset puitteet. Kirja kertoo kahden voimahahmon, Bellan ja Svetlanan yhteisen tarinan erilaisten juonenkäänteiden tiimellyksessä. En sano, etteikö Reynolds olisi ainakin suurimmalta osaltaan onnistunut tässä, mutta en kuitenkaan usko, että psykologisten profiilien maalaaminen on hänen vahvin osa-alueensa. Kirjan tarina on selviytymistarina, joka koostuu muutamasta episodimaisesta pätkästä, jossa näyttämö (puitteet ja henkilöt) vaihtuvat - tämä voi hyvinkin vaikuttaa siihen, etteivät kaikki jaksa lukea kirjaa läpi. Episodeja yhdistää Bella ja Svetlana - mutta asetelmat heidän välillään muuttuvat näyttämön vaihtuessa. Kirjan ehdottomaksi ansioksi on luettava se tylyys, jolla Reynolds kuljettaa hahmokatraansa läpi väistämättömien tosiasioiden. Pariinkin otteeseen lukiessa kylmät väreet menivät pitkin selkärankaa, kun tajusi, millaiseen tilanteeseen Kivisirkan miehistö onkaan oikeasti joutunut.