Hävityksen jumala
Alkuteos ilmestynyt 2015. Suomentanut Kaisa Kattelus. Kansi: Anders Carpelan. Sidottu, kansipaperi.
Henkeäsalpaavan taidokas Elämä elämältä -romaanin sisarteos
Kate Atkinsonin hurmaava Elämä elämältä tutki loputtomien sattumien ja valintojen mahdollisuuksia, seuraten Ursula Toddia joka sai elää läpi 1900-luvun kuohujen yhä uudelleen.
Hävityksen jumala kertoo 2000-luvun dramaattisen tarinan Ursulan pikkuveljen Teddyn kautta. Rakastettu Teddy, joka oli lupaus: runoilijan alku ja sankarilentäjä, josta tuli uskollinen puoliso, hämmentynyt isä ja rakastava isoisä. Sotakokemuksien ja toisaalta sodanjälkeisen nopean kehityksen ja muutoksen välille kasvava kuilu tuovat Teddyn eteen hänen elämänsä suurimman haasteen: hänen on elettävä tulevaisuus, josta hän oli jo luopunut.
Koskettava ja omaleimainen tutkielma tavallisen miehen polusta halki poikkeuksellisten aikojen on samalla mukaansatempaava kertomus ja ravisuttava lukuelämys, jonka lopussa tapahtuva käänne vie jalat alta. Hävityksen jumala todistaa jälleen, että Kate Atkinson on aikamme merkittävimpiä kirjailijoita.
Kate Atkinson
Kate Atkinson on syntynyt Yorkissa Englannissa vuonna 1951. Hän opiskeli kirjallisuutta Dundeen yliopistossa ja työskenteli valmistumisensa jälkeen siellä opettajana. Nykyisin hän asuu Edinburghissa Skotlannissa.
Atkinson alkoi kirjoittaa novelleja vuonna 1981. Hänen esikoisromaanistaan Museon kulisseissa (1995) tuli menestys ja se voitti Whitbread-palkinnon. Ranskassa se valittiin vuoden parhaaksi kirjaksi. Elämä elämältä (2013) voitti Costa-romaanipalkinnon.
Tarinassa oli laiska alku ja kokonaisuutenakin tämä oli hyvin pitkälti hahmovetoinen kirja. En niistä juurikaan välitä, joten minulle koko teos oli liian laahaavan oloinen. Kirjan päähenkilönä oli Ted, Elämä elämältä kirjan keskushahmon Ursulan pikkuveli. Kirja onkin rinnakkaisteos tälle jälkimmäiselle. Kun Elämä elämältä kirjassa pyörittiin mitä jos -teeman ympärillä, tässä keskityttiin enemmän pohdiskelemaan asioita. Tarina ei ollut ihan sitä mitä olisin halunnut, en oikein saanut siitä kiinni. Ted oli herttainen ja miellyttävä hahmo, mutta hänen tyttärensä Viola aivan kauhea. Aika karikatyyrimäinen katkeruudessaan ja ahneudessaan, mutta toisaalta sopi kirjan fiilikseen. Violan lapsia tuli sääli... Tarina oli sukusaagamainen, kun kuitenkin tarinassa käsiteltiin 4 sukupolven elämää ja viidennestä vihjailtiin. Ja ajallisesti kirja kattoi 1920-luvulta ihan 2010-luvulle asti. Historiaa käsitellään aika pitkälti toisen maailmansodan kautta, koska Ted toimi sotalentäjänä. Tarina ei etene kronologisesti vaan ajassa hypitään sen edetessä, joka piti tarinan raikkaana, mutta ei se siltikään saanut siihen sitä kaivattua kipinää. Ei tämä ollut huono kirja, ei vaan minua varten. Yleisfiilis oli ankea, ehkä voisi sanoa realistinen. Realistista ihmiskuvausta, mutta niin harmaata, niin harmaata...