Mark Twain (1835–1910), oikealta nimeltään Samuel Langhorne Clemens, oli yhdysvaltalainen kirjailija ja tunnetuin amerikkalainen humoristi. Twainin tunnetuimpia romaaneja ovat Tom Sawyerin seikkailut (1876), Huckleberry Finnin seikkailut (1884) ja Jenkki kuningas Arthurin hovissa (1889). Hänen humoristisia tarinoitaan on suomennettu useina kokoelmina.
Twainin Hänen kehityskertomukset pohjautuivat hänen omiin kasvukokemuksiinsa Yhdysvaltojen etelävaltioissa, erityisesti Mississippijoen varrella. Twain vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Hannibalissa Missourissa, jossa hän opiskeli latojaksi ja kirjoitti veljensä lehteen tämän kuoltua vuonna 1847. Myöhemmin hän sai Mississippi-joella kulkevan höyrylaivan luotsin paperit. Hänen nimimerkkinsä Mark Twain oli jokiluotsien slangia ja tarkoitti kahta syltä, mikä Mississippillä oli turvallinen syvyys.
Sisällisodan pysäytettyä laivaliikenteen Twain muutti Kaliforniaan, missä hänestä tuli kullankaivaja, kaivosmies ja sanfranciscolainen toimittaja. Tästä elämästään hän kirjoitti kirjassa Koiranelämää (1872). Kullankaivuu ei lyönyt
leiville, mutta Twain sai mainetta tarinoiden kertojana. Twain julkaisi ensimmäisen kokoelmansa 1867 ja hänelle aukeni kirjeenvaihtajan ura. Hän kävi Havaijilla ja matkusteli Ranskassa ja Italiassa, mistä kirjoitti matkakuvauksen Jenkkejä maailmalla (1869, lyhennetty versio nimellä Vanhaa Välimerta ristiin rastiin).
Ensimmäisten teostensa menestysten myötä Twain meni naimisiin Olivia Langdonin kanssa vuonna 1870 ja muutti Hartfordiin Connecticutissa. Näinä vuosina hän luennoi kotimaassaan ja Englannissa. Twain otti kantaa myös poliittisiin kysymyksiin. Hän syytti Yhdysvaltoja imperialistisesta politiikasta (esimerkiksi Filippiinien valloitus). Hänet palkittiin Oxfordin yliopiston kunniatohtorin arvolla.
Twain kirjoitti tärkeimmät teoksensa yli kolmekymmentä vuotta kestäneen onnellisen avioliittonsa aikana. Perhettä myöhemmin kohdanneet onnettomuudet tekivät Twainista pessimistin. Twain kärsi lapsena saamastaan puritaanisesta kristillisestä kasvatuksesta, joka oli julistanut syntiä ja kuolemanjälkeistä kärsimystä. Hän syytti sen vuoksi itseään esikoistyttärensä Susyn kuolemasta 1896. Vuonna 1904 myös Twainin vaimo kuoli sairauden jälkeen. Toinen tytär Jean kuoli vuonna 1909. Ainoa jäljelle jäänyt tytär Clara oli Euroopassa miehensä kanssa, kun Mark Twain kuoli vuonna 1910.
Twainia on pidetty kielen uudistajana ja amerikkalaisen tyylin luojana, joka vapautti amerikkalaisen kertomakirjallisuuden englantilaisen tyylin puristuksesta ja teki sen kouriintuntuvaksi ja eläväksi. Kansankielen käyttäjänä Mark Twain ilmaisi vastenmielisyytensä
sievistelylle. Sellaisia suosittuja romanttisia kirjailijoita
kuin Walter Scott ja James Fenimore Cooper hän inhosi. Twainia pidettiin pitkään lastenkirjailijana, kunnes hän 1900-luvulla kohosi arvostetuimpien amerikkalaisten kirjailijoiden joukkoon. Huckleberry Finnin seikkailut sai ensimmäisen todella amerikkalaisen romaanin maineen.
Suomennettuja teoksia
Jenkki kuningas Arthurin hovissa (1889)
Veren perintö (1894)
Irtolehtiä Aatamin päiväkirjasta (1904)
Eevan päiväkirja (1906)
Mikä on ihminen (1906)
Kapteeni taivaassa (1909)
Matkakirjat ja muistelmat:
Vanhaa Välimerta ristiin astiin (1869)
Koiranelämää (1872)
Mississippi-virralla (1883)
Nuortenkirjat:
Tom Sawyerin seikkailut (1884)
Prinssi ja kerjäläispoika (1881)
Huckleberry Finnin seikkailut (1884)
Tom Sawyer vierailla mailla (1894)
Tom Sawyer salapoliisina (1896)
Kokoelmia:
Varastettu valkoinen elefantti ja muita tarinoita
Mark Twainin parhaat
Kaksipiippuinen juttu ja muita merkillisiä tarinoita
Kannibalismia junanvaunuissa ja muita tarinoita
Matkakirjeitä maasta
Linkkejä
Anna Franck: Eevan päiväkirja. Turun ylioppilaslehti 28.3.2008.
Erkki Kanerva: Eevan päiväkirja. Turun sanomat 19.2.2008.
Hannu Waarala: Eevan päiväkirja. Savon sanomat 25.3.2008.
Jan Blomstedt: Eevan päiväkirja. Helsingin sanomat 2.3.2008.
Lähteet: Wikipedia. Antti Värri: Mark Twain.