Zothique
Suomentanut Eero Nurmi. Esipuhe ja novelliesittelyt: Mikael Tuominen. Kansikuva: Jani Nummela. Nidottu.
Sisältö:
- Esipuhe (Mikael Tuominen)
- Zothique (runo)
- Manaajien valtakunta (The Empire of the Necromancers, 1932)
- Kiduttajien saari (The Isle of the Torturers, 1932)
- Kalmiston jumala (The Charnel God, 1932)
- Synkkä jumalankuva (The Dark Eidolon, 1932)
- Kuningas Euvoranin matka (The Voyage of King Euvoran, 1933)
- Kutoja hautaholvissa (The Weaver in the Vault, 1933)
- Haudassa siinnyt (The Tomb-Spawn, 1933)
- Uluan noitakeinot (The Witchcraft of Ulua, 1933)
- Xeethra (Xeethra, 1934)
- Viimeinen hieroglyfi (The Last Hieroglyph, 1934)
- Elävien kuolleitten Naat (Necromancy in Naat, 1935)
- Puthuumin musta apotti (The Black Abbot of Puthuum, 1935)
- Ilalothan kuolema (The Death of Ilalotha, 1937)
- Adomphan puutarha (The Garden of Adompha, 1937)
- Rapujen herra (The Master of the Crabs, 1947)
- Morthylla (1952)
Zothique, Maapallon viimeinen manner, kulkee kohti loppuaan. Ikivanhat kaupungit peittyvät hiekkaan ja vaipuvat unohdukseen. Taivaalla verenkarvas aurinko hehkuu väsynyttä valoaan kuolevan maailman ylle.
Taantunut ihmiskunta elää toista nuoruuttaan. Viimeiset eloonjääneet juhlivat kadonneiden kulttuurien haudoilla ja hakevat nautintonsa irstailuista ja pahuudesta – menneisyyttä tuntematta ja tulevaisuudesta murehtimatta. Uskonnot, tiede ja teknologia ovat rappeutuneet, synkkä taikuus ja okkultismi rehottavat, ja muinaiset demonit ja epäjumalat ovat palanneet leikittelemään kuolevaisten kustannuksella.
Kalifornialainen Clark Ashton Smith (1893–1961) saavutti jo nuorena mainetta dekadenteilla runoillaan, mutta nykyään hänet muistetaan parhaiten tuotteliaana ja omalaatuisena pulp-kirjailijana. Zothique on hänen arvostetuin tarinasikermänsä ja tärkeä esikuva myöhemmälle tieteisfantasialle ja miekka & magia -kirjallisuudelle. Tuoreeltaan Weird Tales -lehdessä julkaistu sarja ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa suomeksi kokonaisuudessaan.
Suomennoksen on tehnyt Eero Nurmi. Teos sisältää myös Smith-asiantuntija Mikael Tuomisen esipuheen ja esittelyt kaikista novelleista.
”Nuoremmista yhdysvaltalaisista yksikään ei pysty tapailemaan kosmisen kauhun nuotteja niin hyvin kuin kalifornialainen runoilija, taiteilija ja prosaisti Clark Ashton Smith, jonka erikoiset kirjoitukset, piirrokset, maalaukset ja kertomukset ovat vain muutaman herkän sielun herkkua. – – Silkassa demonisessa omituisuudessa ja ideoiden hedelmällisyydessä Smith on todennäköisesti ylittämätön mitä tulee sekä kuolleisiin että eläviin kirjailijoihin. Kuka muu olisi nähnyt niin uhkeita, vehmaita ja kuumeisen vääristyneitä visioita loputtomista sfääreistä ja moninkertaisista ulottuvuuksista ja vielä jäänyt eloon kertomaan niistä?” – H. P. Lovecraft: Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa (suom. Juri Nummelin)
Clark Ashton Smith
Clark Ashton Smith (Yhdysvallat, 1893–1961) kirjoitti nuorena runoja, mutta taloudelliset tosiasiat johtivat siihen, että hänet nykyään tunnetaan paremmin yhtenä Weird Tales -kauhulukemiston kolmesta suuresta nimestä. Smith kirjoitti parikymmentä vuotta kestäneen kirjailijanuransa aikana runsaasti novelleja, jotka ilmestyivät halvoissa pulp-lehdissä. Hänen novellinsa ovat kauhua ja mustaa fantasiaa (dark fantasy). Smith toi fantasiakirjallisuuteen ajatuksen kaukaisen tulevaisuuden kuolevasta maapallosta, jolla taikuus hallitsee. Hän sijoitti useat novellinsa Zothiqueen, ”maapallon viimeiselle mantereelle”, jonka taivaalla loistava aurinko on vanha, himmeä ja tummunut. Smithin tyyli on maalaileva ja runollinen. Smith oli kirjeenvaihdossa eräiden muiden pulp-kirjailijoiden kanssa. Heitä yhdisti H. P. Lovecraftin edustama synkkä näkemys kaikkeudesta, ihmisistä ja ihmisen osasta siinä. Lovecraftin piirin tarinoissa ihmiset joutuvat heitä voimakkaampien jumalolentojen tuhoamiksi.