Kompassiruusu
Alkuteos ilmestynyt 1982. Suomentanut Titia Schuurman. Kansi: Marjaana Virta. Nidottu.
Locus-palkinto (paras kokoelma) 1983.
Kompassiruusu-kokoelman novellit ovat Le Guinin räiskyvimmältä luomiskaudelta, 1970-luvulta 1980-luvun alkuun. Alkuteos The Compass Rose palkittiinkin Locus-palkinnolla vuoden parhaana yhden kirjailijan novellikokoelmana.
Nimensä mukaisesti kokoelman novellien kirjo ulottuu kaikkiin kompassisuuntiin. "Uudessa Atlantiksessa" mantereita nousee syvyyksistä toisten puolestaan vajotessa mereen. "Sisäkanava" on hulvaton kuvaus avaruusaluksen miehistön ja avaruusolion kohtaamisesta, jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Kokoelman päättävä "Sur" vie meidät sadan vuoden takaisen naisten retkikunnan matkassa Etelänavalle.
Lukijalle välittyy sekä kirjailijan rajaton mielikuvitus että myös syvä huoli ympäristöstä ja yhteiskunnasta, luonnon tuhoutumisesta ja kansalaisvapauksien tukahtumisesta. Kokoelmassa on mukana niin vähäeleisen herkkiä psykologisia kuvauksia, purevaa satiiria kuin absurdia huumoriakin. Nämä neljässäkymmenessä vuodessa klassikoiksi nousseet novellit täyttävät merkittävän aukon Le Guinin suomennetussa tuotannossa.
Sisältö:
- Akasiansiementen kirjoittaja (The Author of the Acacia Seeds and Other Extracts from the Journal of the Association of Therolinguistics, 1974)
- Uusi Atlantis (The New Atlantis, 1975)
- Shrödingerin kissa (Schrödinger's Cat, 1974)
- Kaksi viivästystä pohjoisradalla (Two Delays on the Northern Line, 1979)
- Testi (SQ, 1978)
- Majaa muuttamassa (Small Change, 1982)
- Haaksirikkoutuneen muukalaisen ensimmäinen selonteko Derbin Kadanhille (The First Report of the Shipwrecked Foreigner to the Kadanh of Derb, 1978)
- Ruusun päiväkirja (The Diary of the Rose, 1976)
- Valkoinen aasi (The White Donkey, 1980)
- Feeniks (The Phoenix, 1982)
- Sisäkanava (Intracom, 1974)
- Toisin silmin (The Eye Altering, 1976)
- Sokkeloita (Mazes, 1975)
- Halun harhapolut (The Pathways of Desire, 1979)
- Gwilanin harppu (Gwilan's Harp, 1977)
- Malheurin piirikunta (Malheur County, 1979)
- Vesi aavana siintää (The Water Is Wide, 1976)
- Vaimon kertomus (The Wife's Story, 1982)
- Eräitä näkökulmia aikapulan ongelmaan (Some Approaches to the Problem of the Shortage of Time, 1979)
- Sur (Sur, 1982)
Ursula K. Le Guin
Ursula Kroeber Le Guin [gwin] (1929–2018) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat nuorten fantasiatrilogia Maameren tarinat (1968–72) ja tieteisromaani Pimeyden vasen käsi (1969). Le Guinin kirjoja on käännetty 40 kielelle. Hän on saanut urallaan viisi Hugo-palkintoa, kuusi Nebula-palkintoa ja ennätykselliset 19 Locus-palkintoa. Le Guin sai World Fantasy -elämäntyöpalkinnon 1995 ja Kongressin kirjaston palkinnon työstä yhdysvaltalaisen kulttuurin hyväksi 2000. Amerikan tieteis- ja fantasiakirjailijoiden yhdistys myönsi hänelle suurmestarin arvonimen vuonna 2003.
Ursula Kroeber syntyi Kalifornian Berkeleyssä. Hänen isänsä Alfred Kroeber oli antropologi ja äitinsä Theodore Kroeber kirjailija. Tämä tausta, etenkin antropologia, on vaikuttanut Le Guinin kirjalliseen tuotantoon. Ursulan lapsuudessa isä kertoi lapsille iltaisin Amerikan alkuperäisten asukkaiden ja muiden eri yhteisöjen tarinoita. Perheen talo oli täynnä kirjoja: antropologisia tutkimuksia, teoksia jotka esittelivät uusia maailmoja ja kertomuksia. Ursulan mielilukemistoa olivat kreikkalaiset jumaltarut ja pohjoismaiset saagat. Perheen kesäkodissa Kishamishissa pohjois-Kaliforniassa vietettiin hauskaa elämää: retkiä, uintia, unia tähtitaivaan alla.