Kuviteltu tulevaisuus: Tieteiskirjallisuus suomessa 1803–1944
Nidottu.
Tieteiskirjallisuudella Suomessa on pitkä historia. Ensimmäisessä kotimaisessa tarinassa vuodelta 1803 esiintyvät teemat ovat edelleenkin tieteiskirjallisuuden valtavirtaa: tulevaisuus ja tieteelliset keksinnöt. Tämän yksinäisen myrskylinnun jälkeen tieteiskirjallisuutta alkoi ilmestyä enenevästi 1800-luvun puolivälin tienoilta alkaen, aluksi pääosin lehdissä.
Tieteiskirjallisuuden avulla on aina käsitelty isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Autonomian ajalla tieteistarinat pohtivat kielikysymystä, naisten asemaa ja erilaisia aatteita. Itsenäistymisen jälkeen kirjailijat pohtivat kansallista identiteettiä ja haaveksivat Suur-Suomesta. Tieteiskirjallisuus on käsitellyt myös ihmiskunnan teknistä kehitystä ja tulevaisuutta sekä ihmisyyttä ylipäätään.
Kuviteltu tulevaisuus tarkastelee monipuolisesti Suomessa julkaistua tieteiskirjallisuutta. Mukana ovat kotimaiset ja ulkomaiset suomeksi ja ruotsiksi julkaistut kirjat unohtamatta keskeisiä lehtikertomuksia sekä valikoituja kirja-arvosteluja ja aiheeseen liittyviä artikkeleita.
Vesa Sisättö
Vesa Sisättö on espoolainen toimittaja ja kirjailija. Hän on syntynyt vuonna 1969 Parkanossa. Lapsena hän on asui Tampereella ja Nurmijärven Klaukkalassa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti 1988. Sisättö on valmistunut maisteriksi kirjallisuudentutkimuksesta Helsingin yliopistosta vuonna 1997. Hän on työskennellyt toimittajana, kirjallisuusarvostelijana ja tietokirjailijana.
Vesa Sisättö on naimisissa ja hänellä on kolme lasta, josta nuorin nykyisestä liitosta. Sisättö harrastaa tieteis- ja fantasiakirjallisuuden harrastamista ja kaikenlaista keräilyä, erityisesti hän rakastaa keräillä asioita, joita voi löytää kirpputoreilta. Sisättö on toiminut Helsingin science fiction -seuran puheenjohtajana vuodesta 2003. Hän on ollut mukana myös Espoon science fiction- ja fantasiaseura ESC ry:n toiminnassa vuodesta 2004. Vesa Sisättö oli vuoden 2020 Finnconin fanikunniavieras.