Lavinia
Keskiarvo 3.67
3.67 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (79)
Kirjahyllytilastot

Lavinia

Ursula K. Le Guin
Julkaistu: kesäkuu 2, 2009 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Lavinia
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, historia
Avainsanat: antiikin mytologia, locus-palkinto, metafiktio
Osallistu keskusteluun (viestejä 13 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Kristiina Rikman. Kansi: Sami Saramäki. Sidottu.

Locus-palkinto (paras fantasiaromaani) 2009, Mythopoeic-palkintoehdokas 2009, BSFA-palkintoehdokas 2010, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2010.

Lavinia, Latiumin kuninkaan tytär, uhmaa äitinsä tahtoa ja kieltäytyy itsepintaisesti naimasta hovin suosikkiehdokasta Turnusta. Albunean uhrilehdossa italialaisneitokaiselle toistuvasti haamuna ilmestynyt runoilija on jo ehtinyt hämmentää tämän mielen ja kertoa tulevasta puolisosta, Troijan sodan suuresta sankarista Aeneaasta. Oraakkelin ennustuksen mukaan mereltä saapuvat muukalaiset tarjoavat rauhanomaisin aikein liittolaisuuttaan, mutta tuovat mukanaan myös kotijumalansa ja miekkansa. Ja aivan kuten Spartan kaunis Helena, Latiumin Laviniakin saa lopulta aikaan tuhoisan sodan – vain haluamalla itse valita miehensä ja kohtalonsa…

Roomalaisen Publius Vergilius Maron (70–19 eaa.) Aeneis on keskeneräisyydestään huolimatta parhaiten tunnettu esiroomalainen kansalliseepos. Moninkertaisesti palkittu fantasian mestari Ursula K. Le Guin heittäytyy rohkeasti antiikin myyttien alkulähteille, raottaa herooisten tarujen tuntemattomaksi jättämää naisnäkökulmaa ja tuo siten historiallisen runoelman lähemmäksi omaa aikaamme.

”Lavinia ansaitsee tulla rinnastetuksi Robert Gravesin romaaniin Minä, Claudius.” – Publishers Weekly

”Ursula K. Le Guin on moneen otteeseen palkittu amerikkalaiskirjailija, joka tunnetaan erityisesti fantasia- ja tieteistuotannostaan. Tuoreessa Lavinia-romaanissa hän tarttuu Rooman valtakunnan varhaishistoriaan mukaillen Vergiliuksen traagista Aeneis-runoelmaa.
(…) Lopputuloksena on vaikuttava romaani, jossa kuviteltu historia, klassinen runoelma ja Le Guinin tulkinta yhtyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi. Kertomukseksi, joka heijastaa menneisyyttä, jossa kehittyivät monet länsimaiseen kulttuuriperintöön yhä vaikuttavat arvot ja ajatukset.”
– Toni Jerrman, Helsingin Sanomat

”Fantasian ja historiallisen romaanin kiehtova yhdistelmä kertoo miehisten melskeiden rinnalla tapahtuvat tarinat.” – Tähtifantasia-palkintoraati

(muokattu 08.01.2015)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Mestarin kosto (W.A.R.P., #3)Tarina merkillisestä rakkaudestaSalamurhaajan oppipoika (W.A.R.P., #1)Tyttö ja JalopeuraObelixin kaleeri (Asterix, #30)

Kirja-arvioita (1)

Jussi avatar
Kirjoittanut ()
4.0
Lavinia on paras Le Guinilta lukemani romaani sitten alkuperäisen Maameri-trilogian. Kirjailija yhdisti kiinnostavasti antiikin tarun oikealta tuntuvaan historialliseen maailmaan. Liikuttavia kohtia löytyi, ja lopetus oli onnistunut. Vergiliuksen Aeneis-runoelman juoni oli minulla hatarasti tiedossa, joten kirjaa lukeminen oli myös sivistävää.
Paikalla 3 jäsentä ja 58 vierailijaa
Ketunloikka, LordStenhammar, Astorethein
Uusin jäsen: Markus
Jäseniä yhteensä: 9084