
Alkuteos ilmestynyt 1980. Suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo. Kannen suunnittelu: Sanna-Reeta Meilahti. Sidottu.
World Fantasy -palkinto 1981, British Science Fiction Association Award 1981, Tähtivaeltaja-palkinto 2013. Nebula-palkintoehdokas 1980, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2013, toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä 1981 (fantasiaromaanit). Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50-listalle 2000 (koko sarja).
Niin kaukaisessa tulevaisuudessa, että se vaikuttaa aikoja sitten unohdetulta menneeltä, kiduttajan oppipoika Severian syyllistyy anteeksiantamattomaan rikokseen: hän rakastuu uhriinsa.
Rangaistukseksi hänet karkotetaan syrjäseudulle, missä hänen on määrä työskennellä pyövelinä. Hän jättää Nessuksen, Ikuisen kaupungin, jossa kuoleva aurinko värjää kadut punaisiksi ja rapistuneet avaruusalukset kohoavat linnoituksen torneina, ja aloittaa matkan kohti kaukaista Traakiaa.
Kiduttajan varjo aloittaa Gene Wolfen arvostetun ja monin kerroin palkitun Uuden auringon kirja -sarjan. Teos on allegorisen tarinankerronnan taidonnäyte ja tieteiskirjallisuuden kiistaton klassikko.
”Mestariteos.” – Ursula Le Guin
”Erinomainen.” – San Francisco Chronicle
"Kiduttajan varjo on ... raivoisan omaperäinen mestariteos." – Helsingin Sanomat
"Tieteiskirjallisuuden suuriin klassikoihin kuuluva teos tarjoilee kiehtovan allegorian kaukaisen tulevaisuuden rappeutuneesta maailmasta." – Tähtivaeltaja-palkintoraati
”Tieteisfantasian klassikko on yhtä aikaa suuri seikkailu ja todellisuuden luonnetta syvällisesti pohtiva teos.” – Tähtifantasia-palkintoraati
Kustantaja: Gummerus
Tyylit: scifi, fantasia
Avainsanat: bsfa-palkinto, tähtivaeltaja-palkinto, tieteisfantasia, world fantasy -palkinto
Alkuperäinen nimi: The Shadow of the Torturer
Arvosanoja: 103
Gene Wolfe
Gene Wolfe (1931–2019) oli yhdysvaltalainen tieteis- ja fantasiakirjailija. Ennen kirjailijanuraansa Wolfe työskenteli insinöörinä. Hänen esikoisromaaninsa julkaistiin 1970. Wolfen tunnetuimpia teoksia on neliosainen Uuden auringon kirja (1980–83). Teoskokonaisuus toi Wolfelle World Fantasy-, British Science Fiction- ja Nebula-palkinnot sekä John W. Campbellin muistopalkinnon.
Wolfea pidettiin yleisesti yhtenä aikansa parhaista tieteiskirjailijoista. Michael Swanwickin mukaan aikakauden kirjailijoista ”yksikään ei pääse edes lähelle Wolfen proosan nerokkuutta, ajatuksen kirkkautta ja merkityksen syvyyttä.” Kaikkiaan Wolfe sai urallaan kuusi Locus-palkintoa, kaksi Nebula-palkintoa ja neljä World Fantasy ... (lisää)
Kirja-arvioita
6/10 HourglassEyes (05.12.2012)
Ei tuo allegorinen tyyli vaan iske meikäläiseen, mutta onhan se, ainakin tämän kirjan tapauksessa, kaunista. Pidättäydyn kuitenkin ehkä nopeatempoisemmassa kerronnassa jatkossa ja jätän tämän helmen niille, jotka osaavat antaa sille oikean arvon.
Lue lisää
|