Kiduttajan varjo (Uuden auringon kirja, #1)
Keskiarvo 3.65
3.65 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (103)
Kirjahyllytilastot

Kiduttajan varjo

Gene Wolfe
Julkaistu: lokakuu 12, 2012 (Gummerus)
Alkuperäinen nimi: The Shadow of the Torturer
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, fantasia
Avainsanat: bsfa-palkinto, tähtivaeltaja-palkinto, tieteisfantasia, world fantasy -palkinto
Osallistu keskusteluun (viestejä 16 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 1980. Suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo. Kannen suunnittelu: Sanna-Reeta Meilahti. Sidottu.

World Fantasy -palkinto 1981, British Science Fiction Association Award 1981, Tähtivaeltaja-palkinto 2013. Nebula-palkintoehdokas 1980, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2013, toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä 1981 (fantasiaromaanit). Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50-listalle 2000 (koko sarja).

Niin kaukaisessa tulevaisuudessa, että se vaikuttaa aikoja sitten unohdetulta menneeltä, kiduttajan oppipoika Severian syyllistyy anteeksiantamattomaan rikokseen: hän rakastuu uhriinsa.

Rangaistukseksi hänet karkotetaan syrjäseudulle, missä hänen on määrä työskennellä pyövelinä. Hän jättää Nessuksen, Ikuisen kaupungin, jossa kuoleva aurinko värjää kadut punaisiksi ja rapistuneet avaruusalukset kohoavat linnoituksen torneina, ja aloittaa matkan kohti kaukaista Traakiaa.

Kiduttajan varjo aloittaa Gene Wolfen arvostetun ja monin kerroin palkitun Uuden auringon kirja -sarjan. Teos on allegorisen tarinankerronnan taidonnäyte ja tieteiskirjallisuuden kiistaton klassikko.

Mestariteos. – Ursula Le Guin

Erinomainen. – San Francisco Chronicle

"Kiduttajan varjo on ... raivoisan omaperäinen mestariteos." – Helsingin Sanomat

"Tieteiskirjallisuuden suuriin klassikoihin kuuluva teos tarjoilee kiehtovan allegorian kaukaisen tulevaisuuden rappeutuneesta maailmasta." – Tähtivaeltaja-palkintoraati

”Tieteisfantasian klassikko on yhtä aikaa suuri seikkailu ja todellisuuden luonnetta syvällisesti pohtiva teos.” – Tähtifantasia-palkintoraati

muokattu 02.04.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Sovinnontekijän kynsi (Uuden auringon kirja, #2)Viillot (Viillot, #1)Salatun voiman kaupunki (Mystic City, #1)Evanescent – Katoavainen (Rising Moon, #1)Autarkin linnoitus (Uuden auringon kirja, #4)

Kirja-arvioita (3)

Eija avatar
Kirjoittanut
5.0
Kiduttajan varjo oli todella mieluisa lukukokemus. Tyyli puri. Tarinan tunnelma, varsinkin alkupuoliskossa, on upea ja kirjailijalla on hieno kyky saada lukuihin onnistunut lopetus. Maailma on raaka, mutta siitä ei tehdä isoa numeroa - se vain on. Kertomus etenee rauhallisesti ja siinä on ilmassa arvoituksellisuutta. Vihjeitä annetaan, mutta selviä vastauksia ei. Omia aavistuksia joistakin jutuista on jo muodostunut – pidän positiivisena sitä, että tarina pistää ajattelemaan, ... (lisää)
Onraj avatar
Kirjoittanut
2.0

Voi ei. Odotukset olivat erittäin korkealla. Harvaa kirjaa jätän kesken, mutta tämä ei innostanut pätkääkään ja luovutin puolivälissä. "Minä" - muodossa kirjoitetut teokset ovat henk koht preferensseissä aina kovan ylämäen edessä.

HourglassEyes avatar
Kirjoittanut
3.0
Ei tuo allegorinen tyyli vaan iske meikäläiseen, mutta onhan se, ainakin tämän kirjan tapauksessa, kaunista. Pidättäydyn kuitenkin ehkä nopeatempoisemmassa kerronnassa jatkossa ja jätän tämän helmen niille, jotka osaavat antaa sille oikean arvon.
Paikalla 61 vierailijaa
Uusin jäsen: Tytti
Jäseniä yhteensä: 9722