Linna on aina ollut kotimme

Shirley Jackson
kauhu > goottilainen kauhu + psykologinen kauhu, mysteeri
Linna on aina ollut kotimme - Shirley Jackson7.70

Alkuteos ilmestynyt 1962. Suomentanut Laura Vesanto. Kannen kuvat ja ulkoasu: Kristian Jalava. Nidottu.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2019.

Goottilaisen kirjallisuuden klassikko – Grey Gardens kohtaa tyttökirjat

Blackwoodin sukutalossa on jäljellä enää kolme asukasta: sisarukset Merricat ja Constance Blackwood ja pyörätuoliin joutunut Julian-setä. Koko muu perhe on kuollut.

Merricat hautaa maahan marmorikuulia ja keksii taikasanoja pitääkseen kyläläiset ja muun maailman talon porttien takana. Mutta kun isän kassakaapista kiinnostunut Charles-serkku löytää tiensä keittiön ovelle ja illallispöydän ääreen, Merricatin taikasanat eivät enää riitä.

Linna on aina ollut kotimme on tarina omalaatuisesta ystävyydestä, pienen kyläyhteisön ahdasmielisyydestä, ahneudesta ja amanita phalloidesista. Goottilaisen kirjallisuuden kaunis ja merkillinen klassikko vihdoin suomeksi.

Shirley Jackson (1916–1965) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti novellistaan The Lottery (1948) ja kauhuromaanistaan The Haunting of Hill House (1959), josta on tehty myös useita elokuvasovituksia.

Vastoinkäymisten värittämää elämää elänyt Jackson oli tunnettu ja tunteita herättävä kirjailija jo eläessään, vaikka onkin noussut kirjalliseen arvostukseen vasta 2000-luvun puolella.

Vuonna 2007 Yhdysvalloissa perustettiin kirjailijan nimeä kantava palkinto, joka myönnetään ansioituneille psykologista jännitystä ja kauhua hyödyntäville teoksille.

Viimeisin Jacksonista kirjoitettu elämäkerta A Rather Haunted Life ilmestyi 2016, ja sen myötä alkoi myös kirjailijan teosten uusi kultakausi. Nyt suomeksi ilmestyvän romaanin uutta elokuvasovitusta We Have Always Lived in the Castle odotetaan levitykseen vuonna 2018.

”Goottilainen mysteeri, jonka outous kumpuaa romaanin päähenkilön mielenmaailmasta. Vaikuttava kuvaus peloista ja ennakkoluuloista.” – Tähtifantasia-palkintoraati

Arvosana kirjalle


Julkaistu: maaliskuu 7, 2018
Kustantaja: Fabriikki
Tyylit: kauhugoottilainen kauhu + psykologinen kauhu, mysteeri
Avainsanat: elokuva, noidat
Alkuperäinen nimi: We Have Always Lived in the Castle
Arvosanalla: 7.70/10
Arvosanoja: 26
Muokattu: toukokuu 16, 2019

Kirja-arvioita

8/10 |
lokakuu 20, 2018
Ihmeen kauan kestikin, että ensimmäinen Shirley Jacksonin romaani suomennettiin – siis kyseessä on ensimmäinen suomennos, mutta Jacksonin viimeiseksi jäänyt romaani, jota monet ovat pitäneet hänen parhaimpana luomuksenaan. Luin kirjan reilu ...