Eedenistä länteen (Eeden-trilogia, #1)
Keskiarvo 3.19
3.19 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (13)
Kirjahyllytilastot

Eedenistä länteen

Harry Harrison
Julkaistu: toukokuu 21, 2019 (Vaskikirjat)
Alkuperäinen nimi: West of Eden
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, vaihtoehtohistoria

Alkuteos ilmestynyt 1984. Suomentanut Tommi Puolakka. Kuvitus: Bill Sanderson. Kansikuva: Maya Hahto. Nidottu.

Entä jos tietty asteroidi ei olisi törmännyt Maapalloon vuosimiljoonia sitten? Olisivatko dinosaurukset jääneet henkiin ja olisiko matelijoista ennen pitkää kehittynyt älyllinen laji? Olisivatko ne maan päällä vielä ensimmäisten ihmisten ilmaantuessa? Harry Harrisonin eeppinen trilogia on vaihtoehtohistoria maailmasta, jossa näin on tapahtunut.

Jilanet, pystyssä kävelevät älykkäät matelijat, ovat ilmaston kylmetessä lähteneet etsimään uusia asuinsijoja valtameren takaa. Uudella mantereella he kohtaavat lämminveriset tanut, kivikautiset ihmiset. Kahden erilaisen kansan välille syttyy välitön vihanpito, ja yhteentörmäys johtaa väistämättä väkivaltaiseen tragediaan.

Nuori ihmispoika Kerrick joutuu jilaneiden vangiksi. Hän oppii selviytymään ja elämään matelijoiden järjestelmällisessä yhteiskunnassa, mutta kaiken aikaa hän haaveilee paosta. Mutta onko hänellä enää sijaa oman kansansa parissa ja miten käy olemassaolon kamppailussa, kun vastakkain ovat jilaneiden määrätietoisuus ja kehittynyt biotiede sekä ihmisten oveluus ja sopeutumiskyky?

Harry Harrison (1925–2012) kuuluu tieteiskirjallisuuden mestareihin. Eeden-trilogia on hänen monipuolisen tuotantonsa kunnianhimoisimpia töitä, ja monet pitävät sitä jopa hänen tärkeimpänä teoksenaan. Kirjassa on mukana myös Bill Sandersonin upea alkuperäiskuvitus.

Tarina jatkuu teoksissa Talvi Eedenissä ja Paluu Eedeniin.

Kirjan arvosteluja:

"Harrisonin pääteoksena monien pitämä Eeden-sarja ilmestyi 80-luvulla. Teos ei ole vanhentunut hiukkaakaan. Vaihtoehtoinen maapallon historia on kirjailijan käsittelyssä saanut niin aidontuntuisen tarinan, että lukija melkein uskoo, että dinosaurusten ja ihmisten kohtaaminen on ollut juuri tuollaista." – Harri Erkki, Portti 2/2019

muokattu 23.09.2019

Muita kirjoja joista saatat pitää

Talvi Eedenissä (Eeden-trilogia, #2)Auringon ydinKarkkari (Aavetaajuus-kirjat, #4)22.11.63Teräksinen tsaari (Oswald Bastable, #3)

Kirja-arvioita (1)

Eija avatar
Kirjoittanut
3.0

Kirja on vaihtoehtohistoria, joka lähtee eri uomiin todellisesta liitukaudelta lähtien. Mm. dinosauruksia ei kohdannut sukupuutto. Sukupuuttoon kuolleista eläimistä mastodontti on erityisesti tarinassa esillä.

Kirjan maailmassa on kaksi hallitsevaa älyllistä lajia. Lämminveriset nisäkkäät, ihmiset eli tanut sekä vaihtolämpöiset, muinaisista matelijoista kehittyneet jilanet. Tanujen elämänmeno on alkeellista metsästäjä-keräilijä tyyppistä.  Jilanien keskuudessa ... (lisää)

Paikalla 25 vierailijaa
Uusin jäsen: Sarppa
Jäseniä yhteensä: 9652