Varjo ja riipus

@ Leigh Bardugo
Varjo ja riipus (Grishaversumi #1) - Leigh Bardugo 7.64   120

Alkuteos ilmestynyt 2012. Suomentanut Jussi Korhonen. Kartta: Keith Thompson. Alkuperäinen kansi: April Ward. Sidottu.

Alina Starkov on teini-ikäinen orpotyttö ja rivisotilas, joka tietää ettei välttämättä selviä hengissä ensimmäisestä vaelluksestaan Sysikuilun halki. Sysikuilu on yliluonnollisen pimeä ja synkkä alue, joka kuhisee ihmislihaa syöviä hirviöitä. Se katkaisee ravkalaisten pääsyn merelle, ja retkikunnat ylittävät alueen säännöllisesti kuljettaakseen meritse tulevia tarvikkeita. Kun Alinan rykmentti joutuu raivoisan hyökkäyksen kohteeksi, hänen uinuneet voimansa heräävät eloon.

Tieto Alinan poikkeuksellisesta kyvystä leviää ja hänet pestataan grishojen eliittisotajoukkoihin. Joukkojen pahamaineinen mutta lumoava johtaja Varjo uskoo, että Alinan voima riittää tuhoamaan Sysikuilun ja yhdistämään sodan rikki repimän valtakunnan, mutta vain Alina pystyy hallitsemaan kesyttämätöntä kykyään. Kun menneisyyden salaisuudet alkavat paljastua, Alina ymmärtää, että ne voivat tuhota paitsi hänen kotimaansa myös kaiken mitä hän rakastaa.

"Tätä varten fantasia on olemassa." – The New York Times Book Review

"Omaperäistä eeppistä fantasiaa, joka erottuu edukseen." – Vanity Fair

"Fantasian mestari." – The Huffington Post

"Kiihkeä, hurja ja mielikuvituksellinen. Mahdoton laskea käsistä." – USA Today

"Hieno valinta George R. R. Martinin ja J. R. R. Tolkienin faneille." – RT Book Review

"Paras maaginen todellisuus sitten Harry Potterin." – Bustle

"Bardugon venäläisperäisessä maailmassa on suomalaisellekin lukijalle tuttuja piirteitä." – Helsingin SanomatArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 14, 2019 (Aula & Co)
Alkuperäinen nimi Shadow and Bone
Tietoja muokattu tammikuu 27, 2023

Grishaversumi

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Trilogia kertoo nuoren orpotytön Alina Starkovin matkasta voimakkaaksi grishaksi, taikuuden käyttäjäksi joka pystyy ainoana hallitsemaan auringonvaloa ja yrittämään Ravkan mantereen halkaisevan Sysikuilun tuhoamista.

"Grishaversumi-trilogia on hyvin kerrottua, juohevaa seikkailua kiehtovassa fantasiamaailmassa." – Helsingin Sanomat

Alasarja Paluu Grishaversumiin

Varjo ja riipus (Grishaversumi #1) 7.64   120
Saarto ja myrsky (Grishaversumi #2) 7.44   60
Tuho ja roihu (Grishaversumi #3) 7.56   53

Kirja-arviot & arvosanat

aituriar
Arvosanat 178
Kirja-arviot 39
Viestit 30
elokuu 8, 2021
5 / 10

Omaan makuuni tarinaa kannattelevat hieman liian vahvasti fantasiakirjallisuuden kuluneet kliseet: päähenkilönä teinityttö, jonka vanhemmat ovat kuolleet ja joka löytää sisältään voimia, joiden avulla voi pelastaa maailman. Päähenkilö opettelee käyttämään voimiaan, aluksi huonolla menestyksellä. Mukana myös kolmiodraaman tynkää.

Etenkin alkuvaiheessa nämä seikat häiritsivät lukukokemusta huomattavasti, mutta olen tyytyväinen, etten jättänyt kirjaa kesken. Viimeinen kolmasosa nimittäin tarjoaa jotain huomattavasti parempaa ja kiehtovampaa. Vasta lopussa alkoi ymmärtää Leigh Bardugon luoman maailman ja tarinan omaperäisyyden. Lisäksi Bardugo sanoittaa päähenkilön tunteita ja ajatuksia oivallisesti, siitä pari lisäpistettä.

_kirjakeiju_
Arvosanat 410
Kirja-arviot 339
Viestit 0
heinäkuu 17, 2021
8 / 10

Hieman keskimääräistä paremmin kirjoitettu kertomus tunteiden eri suuntiin repimästä teinitytöstä etsimässä voimiaan. Katsoin Netflix-sarjan ennen kirjan lukemista, minkä johdosta yllätyin lukiessani tätä. Kirjan juoni on paljon yksinkertaisempi kuin tv-sarjan ja siinä on sarjaan verraten yllättävän helppo pysyä mukana. Lukeminen oli helppoa ja mukavaa, suosittelen kirjaa leppoisaksi kesälukemiseksi! Juoni nyt ei ehkä ole erityisen leppoisa tosin, mutta jotenkin tästä jäi kiva mieli. Tekstistä on kuitenkin jäänyt huomattavan paljon välilyöntejä pois, se hieman häiritsi. Fantasiamaailma on kivasti rakennettu ja jännitys pysyy koossa onnistuneesti. 

Keskiyön kyyhkynen
Arvosanat 217
Kirja-arviot 71
Viestit 6
marraskuu 14, 2020
7 / 10

Etsiskelin jotakin luettavaa, kun tämä kirja osui kohdalle. Ajattelin, että mikäs siinä luen tämän kirjan odotellessani paremman teoksen löytymistä. Tartuin siis tähän kirjaan ilman sen kummempia odotuksia tai vaatimuksia. Ja voin sanoa yllättyneeni positiivisesti. Varjo ja riipus oli kirjana mainio! Juoni oli uudenlainen ja kiinnostava, vaikka jotkut tapahtumat ja tiedot olisivatkin minusta vaatineet hieman enemmän pohjustusta. Alina oli hahmona toisinaan innoittava vaikken kirjan alussa oikein syttynyt hänelle. Muut hahmot olivat enemmän tai vähemmän valloittavia ja toivat tarinaan mausteisuutta. Kaiken kaikkiaan siis miellyttävä kirja lukea, mutta toisinaan siitä tuntui puuttuvan jotakin oleellista.

rudi92
Arvosanat 241
Kirja-arviot 189
Viestit 6
tammikuu 1, 2020
10 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
vwaltari
vwaltari
Arvosanat 106
Kirja-arviot 1
Viestit 0
tänään 14:17
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Anna Sippola
Anna Sippola
Arvosanat 51
Kirja-arviot 0
Viestit 0
marraskuu 12, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
samuel
samuel
Arvosanat 841
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 16, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
aino
aino
Arvosanat 71
Kirja-arviot 0
Viestit 0
kesäkuu 5, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Eija
Eija
Arvosanat 1210
Kirja-arviot 330
Viestit 1132
kesäkuu 4, 2023
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Mio
Mio
Arvosanat 73
Kirja-arviot 15
Viestit 4
toukokuu 5, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle