Savuvarkaat
Alkuteos ilmestynyt 2018. Suomentanut Sari Kumpulainen. Kansi: Perttu Lämsä. Sidottu.
Konfliktin partaalla olevassa maailmassa omia valintojaan ja tulevaisuuttaan puntaroi viisi nuorta:
Älykäs prinsessa, joka etsii rohkeutta kulkea omaa polkuaan.
Idealistinen soturi, jota sydän ja velvollisuudet repivät eri suuntiin.
Neuvokas metsästäjä, joka on kaikkein vaarallisimman saaliinsa jäljillä.
Hurmaava mutta vastuuntunnoton varas, jolla on salattu syntyperä.
Uskollinen palvelija, joka hautoo kostoa valtakuntansa puolesta.
Näiden nuorten kohtalot muuttaa ja kietoo yhteen vanhojen valtakuntien välisen sodan arvaamaton kulku – ja paholaissavua sisältävä mystinen pullo.
Savuvarkaat on Half Bad -menestystrilogiastaan tunnetun Sally Greenin uuden eeppisen YA-fantasiasarjan avausosa.
"Erittäin kunnianhimoinen... Palkitseva lukukokemus." – The Times
"YA-Game of Thrones, joka panee vastakkain vallan ja rakkauden, vakaumuksen ja sovinnaisuudet." – Booklist
"Catherine on hyvin eläväntuntuinen henkilöhahmo, jonka tarina kannustaa voimaantumiseen ja itsenäiseen ajatteluun." – Publishers Weekly
"Pitää lukijat lumouksessaan raastavaan loppuun asti." – Publishers Weekly
Sally Green
Sally Green (s. 1961) asuu Englannin luoteisosassa. Green pitää lukemisesta ja kävelyistä maaseudulla. Puoliksi paha (2014) on hänen esikoisromaaninsa.
Yllättävän hyvin koossa pysyvä historiallisen seikkailun tapainen fantasiakertomus. Kirjassa on monta juonihaaraa ja jokaisessa oma päähenkilönsä. Tällainen kerrontaratkaisu johtaisi helposti sekavuuteen, mutta pysyin mukana yllättävän hyvin. Oli hauska arvuutella pahiksen juonia samalla kun juoni alkoi tiivistyä ja henkilöiden polut kohtasivat. Pidin tästä huomattavasti enemmän kuin Greenin edellisestä sarjasta. Kerronta tuntui soljuvan nyt vaivattomammin ja historiallinen miljöö toi mukavaa tunnelmaa.
Aivan mahtava kirja. Eri näkökulmista kerrotut tapahtumat olivat mahtavia ja henkilöhahmot olivat mukavan värikäsluonteisia. Kirjaa ei melkein pystynyt päästämään alas käsistä.
Miellyttävää luettavaa. Aluksi arvelin tarinan olevan vaikealukuista koska sitä seurattiin useamman henkilönhahmon näkökulmasta, mutta tämä toikin juuri sopivasti vaihtelua ja sai mielenkiinnin pysymään yllä. Jonkin verran huomasin samanlaisia piirteitä henkilöhahmoissa ja juonessa, kuin mitä Green oli käyttänyt aijemmassa YA trilogiassaan, mutta tämä ei onneksi paljoa vähentänyt kirjasta saatua lukukokemusta. Ei mitenkään erityisen mullistavaa luettavaa, mutta ehdottomasti lukemisen arvoista! Itse ainakin ahmaisin kirjan vain päivissä enkä malttanut lopettaa lukemista ennen kuin sivut loppuivat kesken.