Maailmojen moninaisuudesta

@ Bernard le Bouyer de Fontenelle
Maailmojen moninaisuudesta - Bernard le Bouyer de Fontenelle 8.18   16

Alkuteos ilmestynyt 1686, suomennos tehty vuoden 1742 laitoksesta. Suomentanut ja toimittanut Osmo Pekonen. Kansi: Ville Laihonen. Kannen kuva on alkuteoksen kuvitusta. Sidottu.

Eroottinen ja astronominen uteliaisuus kietoutuvat yhteen, kun oppinut tiedemies käy selostamaan tähtitieteen salaisuuksia viehättävälle markiisittarelle ranskalaisen linnan puistossa.

Kuutena iltana kuutamokävelyllä käydyn dialogin aikana markiisittaresta kehittyy oikea tiedenainen, joka rohkaistuu väittämään tiedemiehelle myös vastaan ja kehittelee omaa maailmanselitystään.

Fontenellen avaruusaiheinen fantasia on maailmankirjallisuuden klassikko ja eurooppalaisen naissivistyksen merkkipaalu. Se on inspiroinut monia varhaisia scifi-kirjailijoita ja on itsekin ansainnut paikkansa scifin historiassa.

Bernard Le Bovier de Fontenelle (1657–1757) oli Ranskan kuninkaallisen tiedeakatemian alituinen sihteeri ja myös kaunokirjallisen Ranskan Akatemian jäsen. Tähtitiedettä popularisoivalla teoksellaan Maailmojen moninaisuudesta hän teki kopernikaanisesta maailmankuvasta osan eurooppalaista yleissivistystä.

Teoksen suomentaja, tieteenhistorian dosentti Osmo Pekonen on väitellyt tohtoriksi sekä matematiikasta että 1700-luvun tieteenhistoriasta. Hän on saanut Ranskan Instituutin Chaix d'Est-Ange -palkinnon ja on neljän ranskalaisen tiedeakatemian kirjeenvaihtajajäsen.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu syyskuu 27, 2021 (Art House)
Alkuperäinen nimi 'Entretiens sur la pluralité des mondes'
Tietoja muokattu syyskuu 27, 2021