Nattavaara (Pohjoinen-trilogia #1) - Thomas Engström, Margit Richert 7.00   7

Alkuteos ilmestynyt 2020. Suomentanut Kari Koski. Sidottu, kansipaperi.

VANGITSEVAN POHJOINEN-TRILOGIAN AVAUS

Teini­-ikäinen Erik löytää vanhempansa kuolleina saunasta. Luonnonkatastrofien, sotien ja pandemioiden romahduttamassa yhteiskunnassa kyläläiset pelkäävät Erikin vanhempien olleen sairaita, ja he karkottavat pojan pikkusiskoineen erämaahan. Saadakseen kotinsa takaisin sisarukset lähtevät kohti Kiirunaa epätoivoisena aikeenaan hakea oikeutta Kansantuomioistuimelta. Sitä ja koko Nordmarkia, Ruotsista itsenäistynyttä tasavaltaa, hallitsee addiktoitunut, suuruudenhullu jaarli. Taustalla omaa valtapeliään pelaa älykäs ja vallanhaluinen kakkosmies Daniel Hartmann, joka sattumalta kohtaa Erikin ja värvää pojan kätyrikseen.

Marja ja hänen miehensä Mårten elävät kädestä suuhun pienellä maatilallaan, jossa polttopuun ja ravinnon hankkiminen on kokopäivätyötä, sillä sähköä ja bensiiniä riittää enää harvoille ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat tehneet arjesta taistelua. Kun Mårten ei koskaan palaa markkinareissultaan ja pyörillä liikkuvat maantierosvot tunkeutuvat taloon vieden kaiken, joutuu Marja valitsemaan elämän ja kuoleman välillä. Yksin hän ei selviä, joten hän liittyy maahanmuuttajista ja muista yhteiskunnan hylkiöiksi luokiteltavista koostuvaan rikollisjoukkoon.

Nattavaara avaa vangitsevasti Pohjoinen­-trilogian. Kirja maalaa karun kuvan lähitulevaisuudesta, jossa tuntemamme maailma on tuhoutunut. Tarina on kihelmöivä yhdistelmä Margaret Atwoodia, Stephen Kingiä ja Ursula K. Le Guinia. Niin Erikin kuin Marjan kohtaloissa herää jatkuvasti kysymys siitä, kumpi voittaa, solidaarisuus vaiko tarve selviytyä hengissä.

"Välillä tuntuu kuin lukisi Game of Thronesin ja Mad Max II:n sekoitusta tai pessimistisempää versiota Isaac Asimovin klassikoksi muodostuneesta Säätiö-tieteiskirjasarjasta." – Aftonbladet

"Nattavaara on taitavasti kirjoitettu, koukuttava ja varoittava kuvaus siitä, kuinka nopeasti asiat, joita pidämme itsestäänselvyyksinä, voivat kääntyä päälaelleen ja tuhoutua." – Svenska Dagbladet


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu tammikuu 3, 2022 (Into)
Alkuperäinen nimi 'Nattavaara'
Tietoja muokattu lokakuu 24, 2022

Pohjoinen-trilogia -kirjasarja

Sarja sisältää 2 pääteosta ja yhteensä teoksia 2 kpl.

Nattavaara (Pohjoinen-trilogia #1) 7.00   7
Armasjärvi (Pohjoinen-trilogia #2) 7.00   1

Kirja-arviot & arvosanat

TiinaSusanna
TiinaSusanna
Arvosanat 20
Kirja-arviot 0
Viestit 0
lokakuu 2, 2022
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Salka
Salka
Arvosanat 677
Kirja-arviot 0
Viestit 1
huhtikuu 19, 2022
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Hiistu
Hiistu
Arvosanat 544
Kirja-arviot 12
Viestit 3352
maaliskuu 27, 2022
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Miiwuska
Miiwuska
Arvosanat 210
Kirja-arviot 2
Viestit 0
maaliskuu 21, 2022
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
lummukka
lummukka
Arvosanat 489
Kirja-arviot 0
Viestit 0
maaliskuu 13, 2022
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
karivaan
karivaan
Arvosanat 85
Kirja-arviot 11
Viestit 4
helmikuu 3, 2022
Antoi 3 / 10 arvosanan kirjalle