Risingshadow

Narnian tarinat #4 / 7 ✓
Hopeinen tuoli (Narnian tarinat #4) - C. S. Lewis
  ★ 6.98 / 162
1★22★13★124★35★606★127★508★29★2010★

Alkuteos ilmestynyt 1953. Suomentanut Kaarina Helakisa. Kuvittanut Pauline Baynes.

1. painos: Otava, 1976 (5. painos 2000). Sidottu.
7. painos: Loisto, 2009. Nidottu.

Himmeänä syyspäivänä Jill Pölkky on juuri lopettelemaisillaan itkemisen koulun voimistelusalin takana, kun Eustace Ruikku melkein törmää häneen.

Eustacen Jillille antama piparminttukaramelli saa onneksi maailman näyttämään vähän valoisammalta. Eustace päättää uskoutua Jillille ja kertoo vierailustaan maailman ulkopuolella olevaan paikkaan, jossa on taikoja ja lohikäärmeitä – ja jossa eläimet osaavat puhua.

Eikä aikaakaan, kun lapset astuvat yhdessä Narniaan ja tapaavat Aslan-leijonan. Siitä alkaa Narnian neljäs seikkailu.

Adlibris: tarkista saatavuus

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Ei rekisteröitymistä - Vieraat tervetulleita)
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!
Muokannut 23.03.2025
Luokitus: Fantasia, Nuortenkirjallisuus, TV-sarja, Narnia
Julkaistu: 1976 (Otava)
Alkuperäinen nimi The Silver Chair

C. S. Lewis

Clive Staples Lewis (1898–1963) oli brittiläinen kirjailija ja tutkija. Lewis syntyi Belfastissa Pohjois-Irlannissa. Nuorena Lewis rakasti islantilaisia saagoja ja muita pohjoisten kansojen taruja. Hän rakasti myös luontoa, jonka kauneus muistutti häntä pohjoisen taruista ja päinvastoin. Myöhemmin hän kiinnostui myös kreikkalaisesta ja irlantilaisesta tarustosta. Lewis toimi keskiajan ja renessanssin kirjallisuuden tutkijana Oxfordin yliopistossa sekä Cambridgen yliopiston kirjallisuuden professorina vuosina 1954–63. Lewis oli J. R. R. Tolkienin hyvä ystävä ja virkatoveri. Tolkien ja Lewis kuuluivat Inklings-nimiseen epämuodolliseen kirjallisuuspiiriin, joka kokoontui vuosina 1933–49 viikoittain oxfordilaisessa The Eagle and Child -pubissa.

Kristillisen herätyksen saatuaan Lewis koki elämäntehtäväkseen puhua kristillisyydestä. Lewis julkaisi useita kristinuskoa puolustavia kirjoja. Lewisin avaruustrilogia Äänetön planeetta (1938), Matka Venukseen (1943) ja Piinattu planeetta (1945) syntyi, kun Lewis lupasi Tolkienille kirjoittavansa avaruustarinan. Lewisin kuuluisin luomus on seitsenosainen, kristillistä fantasiaa edustava lastenkirjasarja Narnian tarinat (1950–56). Lewis sai kirjoista paljon ihailijapostia, johon vastaamiseen hän käytti tunnin joka aamu. Sarjan viimeisestä osasta Narnian viimeinen taistelu kirjailija sai Carnegie-palkinnon. Narnia-kirjoja on myyty 100 miljoonaa kappaletta yli 40 kielellä. Suomessa sarjan kirjoja on myyty yli 170 000 kappaletta.

Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Lewisin 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 11.

Lähteitä

Science fiction. Kirjastopalvelu, 1990.
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
Roger Green & Walter Hooper: C. S. Lewis: Elämäkerta. Otava, 2006.

Kuva: Otava.

Narnian tarinat

C. S. Lewisin kirjoittama seitsenosainen Narnia-sarja on englantilaisen nuortenkirjallisuuden ja fantasian tunnetuimpia nimiä.

Narnian tarinat sisältää 7 kirjaa, sekä 2 sarjaa täydentävää teosta — sarja on kokonaan valmis.

Velho ja leijona (Narnian tarinat #1)
  ★ 7.48 / 278
Prinssi Kaspian (Narnian tarinat #2)
  ★ 7.20 / 206
Kaspianin matka maailman ääriin (Narnian tarinat #3)
  ★ 7.16 / 187
Hopeinen tuoli (Narnian tarinat #4)
  ★ 6.98 / 162
Hevonen ja poika (Narnian tarinat #5)
  ★ 7.04 / 161
Taikurin sisarenpoika (Narnian tarinat #6)
  ★ 6.98 / 170
Narnian viimeinen taistelu (Narnian tarinat #7)
  ★ 6.58 / 145
Narnian tarinat (Narnian tarinat)
  ★ 7.82 / 123
Narnia: Kaikki tarinat (Narnian tarinat)
  ★ 7.96 / 270

13.05.2016
Velma avatar
Velma
Kirjoja 384, Kirja-arviot 33, Viestit 5
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Tämä on paras osa koko sarjasta, pidin siitä paljon jo lapsena ja nyt aikuisena tuntui edelleen hyvältä kirjalta. Tarina oli hyvä toiminnallinen seikkailu, jossa oli kaikkia kiinnostavia yksityiskohtia. Tykkään Rapanhapakosta hahmona tosi paljon.

13.05.2014
Rauros avatar
Rauros
Kirjoja 177, Kirja-arviot 111, Viestit 15
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Hyvä sarja! Mulla on kaikki Narnia-sarjan kirjat omana! Kirja oli hyvä! Mutta lempparini on silti vielä Kaspianin matka maailman ääriin ;)! 5/5

25.06.2012
Breetz avatar
Breetz
Kirjoja 7, Kirja-arviot 7, Viestit 0
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Hyvin onnistunut tarina, olen aina pitänyt Narnia kirjoista, niiden seikkailut ovat hauskoja=) Alku alkoi todella hyvin, juoni kulki verkkaiseen tahtiin:D Ainoastaan yhtä asiaa olisin halunnut muuttaa (pieni juonenpaljastus); Jättiläisiä olisi voitu alussa, kun Jill luuli niitä kiviksi, voitu kuvailla paremmin ja ne olisivat tehneet jotain yllättävää. Muuten hyvä kirja=) 5/5

28.07.2019
Porttikielto avatar
Porttikielto
Kirjoja 133, Kirja-arviot 4, Viestit 0
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Hopeinen tuoli oli seikkailukertomuksena yksi Narnian parhaista. Lukukokemustani kuitenkin pilasi suuresti kristinuskoinen propaganda, sillä koko romaanin ajan Aslanin (Jeesuksen) antamat merkit (Kymmenen käskyä) olivat ohjenuora, jota päähenkilöiden täytyi sokeasti noudattaa. Ja jos merkkejä ei noudattanut, sai siitä rangaistuksen (esim. puhuvan hirven syöminen, jota verrattiin vauvan syömiseen). Jillin ja Eustacen kokeilukoulussa ei opetettu Raamattua, joten siellä oli paljon koulukiusaamista ja huonot käytöstavat. Lisäksi matkakertomukset olivat älyttömän tylsiä, kuten aina, ja seksismi oli jälleen vahvasti läsnä. Pidin suuresti Rapanhapakko-hahmosta, joskin hän oli esittelyssään melko turhauttava ja arvelin vihaavani häntä. Hän osoittautui kuitenkin pidemmällä tarinassa oikein miellyttäväksi ja hauskaksi hahmoksi. Tässä kirjassa oli lempikohtaukseni kaikista Narnia-kirjoista, se kun prinssi Rilian oli köytettynä tuoliin ja yritti vakuuttaa olevansa nyt pois lumouksen alta. Olen silti hiukan yllättynyt, että tämä tuntuu olevan monen suosikki Narnia-kirjoista.

Takaisin ylös
  • Risingshadow
  • Selaa
  • C. S. Lewis
  • Narnian tarinat
  • Hopeinen tuoli
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.

Tietosuoja