Kirjaseikkailu: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden opas
Toimittanut Tuula Korolainen. Sidottu.
Sisällys:
- Päivi Heikkilä-Halttunen: Kuningattaren selluliitti – suomalaisen sadun teemoja ja mielenmaisemia
- Maria Ihonen: Laituri numero kolmetoista – lasten satu- ja fantasiaromaani
- Niklas Bengtsson: Käsissä maailman kohtalo – fantasiakirjallisuuden lajeja ja historiaa
- Niklas Bengtsson: Avaruushirviö aivoissa – mihin katosi nuorten science fiction
Kirjaseikkailu on elävä ja käytännönläheinen opaskirja lukemisen mahdollisuuksista jokapäiväiseen käyttöön. Se sopii lasten ja nuorten kirjojen parissa toimiville: vanhemmille, opettajille, päivähoitajille, nuortenohjaajille ja kirjastonhoitajille. Se on loistava kompassi myös lapselle tai nuorelle kirjojen viidakossa.
Kirja käsittelee 2000-luvun lukijoita ja lukutaitoa, lukemaan oppimista ja lukemisen vaikeuksia sekä lukuharrastuksen ylläpitämistä ja virittämistä.
Pääosa teoksesta on kuitenkin omistettu lasten- ja nuortenkirjallisuudelle, joita esitellään sekä lajeittain että teemoittain. Lajien skaala ulottuu kuva-, satu- ja runokirjoista tietokirjoihin, sarjakuvaan ja nuortenromaaneihin.
Erityishuomioita on osoitettu fantasia-kirjallisuudelle, helppolukuisille kirjoille ja sarjoille.
Erikseen käsiteltäviä teemoja ovat eläimet, huumori, koulu, urheilu, huumeet ja päihteet, murrosikä ja seksuaalisuus, luonto ja luonnonsuojelu, sota ja rauha; teemoja joita kysytään eniten mm. kirjastoissa.
Kirja keskittyy 1990-luvun kirjallisuuteen ja se on laaja-alaisin kirjallisuuden opaskirja sitten 1970-luvun suosittujen Lue lapselle ja Lapsi ja kirja -teosten. Kirjan kirjoittajat ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja lukemisen asiantuntijoita; tutkijoita, kirjastonhoitajia, opettajia, toimittajia ja kriitikoita.
Tuula Korolainen
Tuula Korolainen (s. 1948) on Vantaalla asuva vapaa kirjailija. Hän sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2005 teoksesta Kuono kohti tähteä.
Korolainen tiesi jo pikkutyttönä,
että hänen työnsä tulee liittymään kirjoihin. Päästyään ylioppilaaksi
Kouvolan tyttölyseosta hän opiskeli Tampereen yliopistossa pääaineenaan
kotimainen kirjallisuus. Korolainen on työskennellyt muun muassa radiotoimittajana, tiedottajana ja arvostelijana sekä
äidinkielenopettajana ja aikuiskouluttajana.
Tuula Korolaisen lastenkirjailijan ura alkoi vuonna 1990 runokokoelmalla Enkeli ja poliisi.
Runokirjojen lisäksi Korolainen on tehnyt kuvakirjatekstejä ja lastenkertomuksia sekä lasten
tietokirjoja, joissa murretaan tieto- ja kaunokirjallisuuden rajaa.
Hän on kirjoittanut ja toimittanut myös oppikirjoja, tietokirjoja, valikoimia sekä suomentanut lasten- ja
nuortenkirjallisuutta ja laulutekstejä.
Kirja-arvioita
Kirjaseikkailu sopii kaikille kirjastossa tai lasten parissa työskenteleville. Kirjoittajat vaikuttavat asiantuntevilta ja mainitsevat sopivasti "tosielämän" esimerkkejä lastenkirjoihin liittyen, lasten/nuortenkirjavinkkejä listataan mukavasti. Tekstit eivät muutenkaan lähde liihottelemaan turhan teoreettisiin korkeuksiin. Valitettavasti teoksen ikä verottaa sen hyödyllisyyttä jonkin verran. Kirjaseikkailu ilmestyi juuri muutamaa vuotta ennen 2000-luvun nuortenkirjabuumia, joka korotti yleistä tasoa ja määrää melkoisesti. Toisaalta uudemmissa kirjoissa käsitellään vähän arveluttavan rajuja asioita, joten klassikoissa pitäytyminenkin voi olla hyvä lähestymistapa ja sikäli Kirjaseikkailu pitänee pintansa ainakin parin vuosikymmenen ajan.