Artemis Fowl: Salaiset kansiot
Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Sidottu.
ERITTÄIN SALAINEN
Artemis Fowlin salaiset muistiinpanot on löydetty Fowl Manorin kassakaapista. Arkaluontoinen aineisto sisältää merkintöjä aina Artemiksen ja keijujen ensikohtaamisesta saakka.
Varoitus: luetaan omalla vastuulla…
Kaksi legendaarista tarinaa: HALTiJa ja Seitsemäs kääpiö
Paljastavat syvähaastattelut: Artemis • Holly • Foaly • Mulch • itse Eoin Colfer!
Salaista tietoa keijuista: Mukana maahiskielen aakkoset
Keijubongarin opas: Tunnista menninkäiset, tontut, peikot ja hiidet
Foalyn upeimmat keksinnöt: Älä rakenna näitä kotona!
Eoin Colfer
Eoin Colfer (s. 1965) asuu vaimonsa ja kahden poikansa kanssa pienessä Wexfordin kaupungissa Irlannissa. Colferin taipumus mielikuvituksellisten seikkailujen sepittämiseen sai alkunsa hänen kotikaupungissaan, jossa hän kirjoitti näytelmiä jo kouluikäisenä ja innosti luokkatovereitaan sonnustautumaan ryöstelevien viikinkien asuihin. Colfer työskenteli 15 vuotta opettajana kotikaupungissaan ennen ryhtymistään päätoimiseksi kirjailijaksi. Colfer on asunut myös Italiassa, Tunisiassa ja Saudi-Arabiassa.
Artemis Fowlin seikkailuissa on tärkeänä osana keijut ja kääpiöt, jotka ovat Irlannille tyypillistä kansanperinnettä. Colfer on ammentanut siis vanhoista taruista, mutta hänen kirjoistaan löytyy myös scifiaineksia perinteisten fantasiahahmojen lisäksi.
Ennen menestysteostaan Artemis Fowlia (2001) Colfer ehti kirjoittaa useita lasten- ja nuortenkirjoja. Suuri kirjallinen läpimurto koitti Colferille nuori rikollisneron Artemis Fowlin myötä – peräti kolme kustannusyhtiötä oli kiinnostunut kirjan oikeuksista samaan aikaan. Colfer sai tiedon menestyksestään vaimoltaan ollessaan välituntivalvojana koulunsa pihalla. ”Lapset olisivat voineet kiivetä seinille ja hypätä katolta loppuvälitunnin aikana enkä olisi huomannut mitään”, Colfer muisteli tapausta jälkikäteen.
Ensimmäinen Artemis Fowl -kirja sai vuonna 2002 Britanniassa sekä British Book Awardin että WH Smith -palkinnon parhaana lastenkirjana. Colfer vieraili Suomessa vuoden 2013 Helsingin kirjamessuilla. Colferin teoksia on myyty yli 25 miljoonaa kappaletta.
Artemis Fowl
Alasarja Artemis Fowl - Sarjakuva
Alasarja Fowlin kaksoset
Kirjan novellit olivat hauskaa luettavaa, perus Colferia. Muut läpiselattavaa matskua, mutta ihan jees. Syvähaastattelut ei nyt olleet mitenkään erityisen tarpeellisia, mutta saahan niistä pientä lisää syvyyttä kyseiseen maailmaan. Keijubongarin opas -__-' Nojoo :) Ihan kiva lisä sarjaan, ehkä vähän vielä nuoremmille kuin itse romaanien ikähaarukka.
Luin ne kaksi ensimmäistä tarinaa; Missä Hollysta tuli HALin ensimmäinen naiskomisario ja miten Mulch ja Artemis tapasivat toisensa ensimmäisen kerran. Noista tarinoista pidin kovasti. Mutta entäs sitten muu kirjan sisältö? En pitänyt, selasin kirjan läpi, eikä muu siinä sitten ollutkaan kiinnostavaa. Ihan kuin pikkulapselle tehty kirja, kuten Beldaran rivien välistä mainitsikin.
Ihmettelin kovasti tämän kirjan tarkoitusta. Tarinat olivat kyllä hyviä., mutta haastattelut, testi ja tehtävät olivat mielestäni aika typeriä. Ne tuntuivat jollain tapaa kamalan lapsellisilta. Ja keijubongarin opas! Äly hoi! Piirrokset keksinnöistävielä menettelivät, koska ne antoivat kivasti lisätietoa keijujen maailmasta. Mutta olen sitä mieltä, että tämä kirja oli turha lisä hyvälle sarjalle.
Minä taas pidin tästä kirjasta. Nuo kaksi tarinaa ovat mukavaa luettavaa. Haltija kertoo siitä, miten Hollysta tuli ensimmäinen naispuolinen komisario, ja samalla se on tarina siitä, miten hän voitti julius Rootin. Lisäksi se valottaa mukavasti Tiedustelujaoksen toimintaa ja sen menneisyyttä. Huumoriakin oli mahdutettu mukaan. Ehdottomasti tämän kirjan parhaimmistoa. Seitsemäs kääpiö on taas kertomus Artemiksesta, Mulchista ja eräästä jalokivestä, joka on tietyn värinen, ja sillä värillä on tietty merkitys. Ei niin hyvä tarina kuin Haltija, mutta ovela ja hauska kumminkin. PAljastavat syvähaastattelut eivät ole kovinkaan mielenkiintoisia, muutamaa vastausta lukuunottamatta. Ja nekin yleensä aukeavat kokonaan vain henkilöitä tunteville. Maahiskielen aakkoset on metka juttu, niiden avulla voi purkaa hauskoja viestejä varsinaisten kirjojen alareunoista. ;) ikuisuuskoodissakin on oma salakielensä, mutta sekin aukeaa päättelemällä, ja huomaamalla, että sama omistuskirjoitus on kirjoitettu kahdella eri tavalla. Ne viestit ovat muuten hauskoja. Tunnista menninkäiset, keijut ja hiidet voisi olla hyödyllinen, jos noita mainittuja olentoja edes näkisi jossain. Mutta muuten se on ihan mukava perustieto-opas Colferin kirjojen lajeihin. Ja Foaly upeimmat keksinnöt ovat täyttä sivuntäytettä, mutta eipä tarvitse enää kuvitella päässä, miltä ne näyttävät. Hyvä opas Artemis Fowleista kiinnostuneille.
Rahastuskirja, se on minun mielipiteeni tästä pikku opuksesta. Ainoa mikä kirjassa on kiinnostavaa ja kannattaa lukea ovat nuo kaksi novellia ja syvähaastattelut. Myös Foalyn keksintönurkka oli hauska mutta muuten kirja on kasa kirjailijan muistiinpanoja ja muistaa minusta David Eddingsin Rivan aikakirjoja. Turha ostos kun tämän voi lukea kirjastostakin. Suosittelen Artemis Fowl-sarjan lukeneille, antaa nippelitietoa sarjasta ja muutaman hauskan novellin henkilöhahmoista. Arvosana. 5-.
Tämä pikku opus on vähän nopeasti kyhätyn oloinen. No, sellaiseksi se on varmaan tarkoitettu, pieneksi täytteeksi paksumpien kirjojen väliin. Ne jotka haluavat täydentää ja saada kaiken irti Artemis Fowl kirjoista ehkä kannattaa lukea tämä. Mikään pakko se ei ole, koska mitään mullistavaa uutta tietoa ei tästä "vihkosesta" löydy. Vähän epäilyttävästi rahastukselta haiskahtaa..