Alaston lounas
Alkuteos ilmestynyt 1959. Suomentanut Risto Lehmusoksa. Rajatapaus-sf.
1. painos: Gummerus, 1971. Sidottu, kansipaperi.
3. painos: Gummerus, 2006. Nidottu.
Alaston lounas (1959) julkaistiin monen muun pahennusta herättäneen kirjan tavoin alun perin Pariisissa. Kun romaani 1961 ilmestyi Englannissa ja seuraavana vuonna USA:ssa, Burroughsista ja hänen väitetystä epäsiveellisyydestään kiisteltiin pian oikeussaleja myöten. Sittemmin Alaston lounas on kasvanut klassikoksi, ja sen vaikutus moderniin kirjallisuuteen, elokuvaan ja musiikkiin on ollut vertaansa vailla.
Mikä on ”alaston lounas”? Kirjailijan mukaan ”Se tarkoittaa täsmälleen sitä mitä sanat ilmaisevat: ALASTONTA Lounasta – jäätynyttä hetkeä jolloin jokainen näkee mitä on minkin haarukan päässä.” Alaston lounas on Burroughsin omiin narkomaanin kokemuksiin perustuva romaani huumeista, huumeidenkäyttäjistä, riippuvuudesta. Kirja kuvaa narkomaanin sisäistä maisemaa ja näkyjä katkelmallisesti ja ajatuksesta toiseen poukkoillen – se on kamankäyttäjän lentävää tajunnanvirtaa.
William S. Burroughs
William Seward Burroughs (1914–1997) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän oli Jack Kerouacin ja Allen Ginsbergin ohella beat-sukupolven keskeisiä hahmoja.
Burroughs valmistui Harvardin yliopistosta 1936 pääaineenaan englanninkielinen kirjallisuus. Burroughs matkusteli Euroopassa, muutti Chicagoon ja työskenteli muun muassa tuholaismyrkyttäjänä, tehdastyöläisenä ja mainostoimittajana. Burroughs tuli riippuvaiseksi huumeista vuonna 1944. Tämä kokemus oli keskeinen sekä hänen myöhempää kirjallista työskentelyään että julkista henkilökuvaansa ajatellen. Burroughsin henkilökuvaan vaikuttivat myös yage-huumeen etsintämatkat Etelä-Amerikassa ja Marokon Tangerissa vietetyt huumeiset vuodet.