Mariel, taistelija
Alkuteos ilmestynyt 1991. Suomentanut Mika Kivimäki. Etukannen piirros: John Barber. Otavan fantasiaromaani. Sidottu.
Merten valtiaan, merirosvokuningas Gabool Hurjapään raivo on talttumaton! Säästyykö viattominkaan hänen julmilta oikuiltaan?
Hiirineito Mariel ajautuu tiedottomana maihin meren tyrskyistä lähellä Redwallin luostaria. Vähitellen hän muistaa olleensa kellonvalaja-isänsä kanssa merimatkalla, kun laiva raa'asti vallattiin ja ryöstettiin. Mariel lähtee Kalmankarin saarelle selvittämään välinsä Laivarottien Kuninkaan kanssa. Onnistuuko peloton hiirineito päihittämään voittamattomana pidetyn Gabool Hurjapään?
Brian Jacques
Brian Jacques syntyi 1939 Liverpoolissa Englannissa sukujuuriltaan irlantilaiseen perheeseen. Hän asui lapsuutensa Liverpoolin satama-alueella. Hänellä on kaksi aikuista poikaa. Jacques on kirjoittanut romaaneja, runoja, lauluja, kolumneja sanomalehtiin sekä näytelmiä. Hän on tehnyt myös omaa radio-ohjelmaa.
Jacques huomasi jo kouluaikoina olevansa lahjakas kirjoittaja, jopa niin lahjakas, ettei hänen kouluaineitaan uskottu aina hänen itsensä kirjoittamiksi. Hän myös luki paljon erilaista kirjallisuutta seikkailukertomuksista runoihin. Jacques lopetti koulunsa 15-vuotiaana ja lähti etsimään seikkailuja meriltä. Hän matkusti kauppa-aluksen mukana useisiin kaukaisiin satamiin. Kyllästyttyään merimiehen yksinäiseen elämään hän palasi Liverpooliin, missä hän työskenteli rautateiden palomiehenä, satamatyöläisenä, rekkakuskina, bussikuskina, nyrkkeilijänä, poliisina, postimestarina ja stand-up -koomikkona. Jacques soitti 1960-luvulla yhtyeessä nimeltä The Liverpool Fishermen, jonka perustajajäseninä olivat myös hänen kaksi veljeään.
Redwall-sarja sai alkunsa kun hän päätti kirjoittaa kirjan Liverpoolin sokeainkoulun lapsille, joille hän vei maitoa työskennellessään kuorma-autonkuljettajana. Tarina laajeni ja laajeni ja kirjailija päätti jo olla lähettämättä käsikirjoitustaan kustantajille. Hänen ystävänsä ja lapsuudenaikainen englanninopettajansa Alan Durband luki kuitenkin käsikirjoituksen ja lähetti sen kustantajalle hänen tietämättään. Kustantaja piti lukemastaan ja vuonna 1986 alkoi Redwallin menestystarina. Sarjan teoksia on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.
Päivittäin Jacques ulkoilee koiransa kanssa, tekee ristikoita ja lukee niin paljon kuin ehtii.
Redwallin taru
Sarjan suomentaminen jäi kesken.
Redwallin taru sisältää 10 kirjaa.
Pääsarja Otavan fantasiaromaani
Mariel taistelija on valloittava kertomus siitä miten tytöistä voi tulla aivan yhtä suuria sankareita kuin pojistakin. Juoni on pitkälti klassinen. On hyvä joka haluaa voittaa pahan ja lopulta voittaakin. Nuori hiirityttö lähtee ystäviensä saattamana merelle etsimään isäänsä jonka pelätty Laivarottien kuningas, Gabool hurjapää on ottanut vangikseen. Lopulta Mariel onnistuu ystäviensä ja isänsä avustuksella peittoamaan laivarotat ja kirjalla on onnellinen loppu. Pidin kirjasta enemmän kuin monesta muusta saman kaltaisesta, sillä Jacquesin hahmot ovat niin aidon tuntuisia, vaikka ovatkin eläimiä. Suosittelen kaikille jotka pitävät Jacquesin muista kirjoista.
Tämä kirja oli hyvin samanlainen kuin kolme edellistäkin Redwallin tarua. Oli hyvikset ja pahikset, kaksi tapahtumapaikkaa ja runo, jonka mukaan matkattiin. Pidin hirveän monista kirjan hahmoista, niissä oli paljon eroavaisuuksia ja luonteenpiirteet olivat hurmaavia. Esimerkiksi Kunnon Roosa ja hänen räväkkä naurunsa tai muori Mellus, joka jatkuvasti oli laittamassa Natiaisia kylpyyn. Juoni oli tuttu aikaisemmista kirjoista, eikä oikein osannut yllättää. Tunnelma ja henkilöiden kehittyminen ajoivat kuitenkin vahvasti jatkamaan kirjan lukemista. Pääsävyltään kirja oli hyvin lämminsävyinen, vaikka sotaisiakin kohtauksia oli. Kirjan pääteemana voisi pitää juuri ystävyyttä ja sen puolustamista.