Sammalkukkametsän sota
Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Mika Kivimäki. Kuvitus: Gary Chalk. Kannen piirrokset: Pete Lyon. Otavan fantasiaromaani. Sidottu.
Sammalkukkametsän kansan keskuudessa kytee kapina: villikissatyranni on kukistettava!
Peloton hiirisoturi Martin saapuu Sammalkukkametsään ja joutuu heti julman villikissakuninkaan vangiksi. Samaan aikaan kuninkaan armoton tytär Tsarmina kaappaa vallan ja alkaa hallita seutua hirmuisten joukkojensa avulla. Vankityrmässä viruva rohkea Martin on metsänasukkien ainoa toivo voittaa taistelu säälimätöntä Tsarminaa vastaan.
Brian Jacques
Brian Jacques syntyi 1939 Liverpoolissa Englannissa sukujuuriltaan irlantilaiseen perheeseen. Hän asui lapsuutensa Liverpoolin satama-alueella. Hänellä on kaksi aikuista poikaa. Jacques on kirjoittanut romaaneja, runoja, lauluja, kolumneja sanomalehtiin sekä näytelmiä. Hän on tehnyt myös omaa radio-ohjelmaa.
Jacques huomasi jo kouluaikoina olevansa lahjakas kirjoittaja, jopa niin lahjakas, ettei hänen kouluaineitaan uskottu aina hänen itsensä kirjoittamiksi. Hän myös luki paljon erilaista kirjallisuutta seikkailukertomuksista runoihin. Jacques lopetti koulunsa 15-vuotiaana ja lähti etsimään seikkailuja meriltä. Hän matkusti kauppa-aluksen mukana useisiin kaukaisiin satamiin. Kyllästyttyään merimiehen yksinäiseen elämään hän palasi Liverpooliin, missä hän työskenteli rautateiden palomiehenä, satamatyöläisenä, rekkakuskina, bussikuskina, nyrkkeilijänä, poliisina, postimestarina ja stand-up -koomikkona. Jacques soitti 1960-luvulla yhtyeessä nimeltä The Liverpool Fishermen, jonka perustajajäseninä olivat myös hänen kaksi veljeään.
Redwall-sarja sai alkunsa kun hän päätti kirjoittaa kirjan Liverpoolin sokeainkoulun lapsille, joille hän vei maitoa työskennellessään kuorma-autonkuljettajana. Tarina laajeni ja laajeni ja kirjailija päätti jo olla lähettämättä käsikirjoitustaan kustantajille. Hänen ystävänsä ja lapsuudenaikainen englanninopettajansa Alan Durband luki kuitenkin käsikirjoituksen ja lähetti sen kustantajalle hänen tietämättään. Kustantaja piti lukemastaan ja vuonna 1986 alkoi Redwallin menestystarina. Sarjan teoksia on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.
Päivittäin Jacques ulkoilee koiransa kanssa, tekee ristikoita ja lukee niin paljon kuin ehtii.
Redwallin taru
Sarjan suomentaminen jäi kesken.
Sarja sisältää 10 pääteosta ja yhteensä teoksia 10 kpl.
Pääsarja Otavan fantasiaromaani
Kirja-arvioita
Kirja oli juoneltaan ihan hyvä, vaikkei mukana ollutkaan sen suurempia juonenkäänteitä. Teksti ja juoni yleensäkin kulki aika tasaisesti eteenpäin, mutta silti löysin kirjasta jotain taikaa joka saa lukemaan kirjaa eteenpäin.
Redwall-maniassani 11-vuotiaana luin Sammalkukkametsän sodan lähes yhtä nopeasti kuin sarjan aloitusosan, Soturi Matiaksen miekan. Toinen osa tarjoaa samanlaista jännitystä ja seikkailua kuin ensimmäinenkin, henkilöhahmot ovat vain muuttuneet. Sammalkukkmetsän sota keskittyy nyt vuorostaan Redwallin luostarin perustajaan, soturi Martiniin, joka joutuu Sammalkukkametsää hallitsevien ilkeiden villikissojen kynsiin. Kilttien metsänasukkaiden avulla Martin onnistuu pakenemaan ja hän liittyy Savanen (Sammalkukkametsän vastarintaneuvosto) riveihin kukistaakseen Kotir-linnan ja sen hallitsijat. Kuten edeltäjässään, Sammalkukkametsän sodassa yksi hahmoista nousee ylitse muiden, tällä kertaa soturi Martin, mutta muistakin hahmoista löytyy oivallisia persoonia: Martinin aisakumppanit Dinny-myyrä ja lempeä hiirivaras Gonff sekä sokerikastanjoille perso vakooja punarinta Tsirppi. Jacques osaa jälleen lumota lukijansa taitavalla kerronallaan, olkoonkin että suomenkielinen laitos kärsii painovirhepaholaisista, suomenkielisten nimien sekaan on pujahtanut muutama englanninkielinen. Vaikka juoni on samankaltainen kuin muissa Redwallin taruissa, kaikissa Redwallin taruissa on ne omat hyvät puolensa. Niin myös Sammalkukkametsän sodassa. Jos pidit Soturi Matiaksen miekasta, suosittelen lämpimästi! Arvosana: 9