Säkenöivät päivät
Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Kristiina Drews.
1. painos: Gummerus, 2006. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Loisto, 2007. Nidottu.
Säkenöivät päivät on kihelmöivä lukumatka teollisen vallankumouksen aavemaisista tehdassaleista tulevaisuuden oudoille joutomaille. Kirja koostuu kolmesta New Yorkiin sijoittuvasta tarinasta, joista jokaisessa kohtaamme samat päähenkilöt: miehen, naisen ja nuoren pojan.
Ensimmäisessä tarinassa liikutaan 1850-luvulla. Isoveljensä tehdasonnettomuudessa menettänyt Lucas-poika kuuntelee koneiden kuiskuttelua ja päättää pelastaa veljensä kihlatun kuolemanloukuksi muuttuneelta mekaaniselta maailmalta.
Toinen tarina on nykyaikaan sijoittuva trilleri nuorista itsemurhapommittajista, joiden ideologisena pontimena on rakkaus.
Kolmannessa, sci-fi -henkisessä kertomuksessa suursodan jälkeistä maapalloa asuttaa kolme lajia: ihmiset, robotit ja kuolevalta planeetaltaan Maahan paenneet muukalaiset. Mihin eri lajeja edustavan lainsuojattoman kolmikon pakomatka päättyy?
Amerikkalaisrunoilija Walt Whitmanin profeetalliset, elämäntuntoa ylistävät säkeet rytmittävät Michael Cunninghamin hypnoottista, tummansävyistä kerrontaa.
Mikä erottaa ihmisen koneesta? Voiko kauneus todella pelastaa maailman? Cunningham tarttuu näihin kysymyksiin häpeilemättä. Tuloksena on, jälleen kerran, mestariteos.
Michael Cunningham (s. 1952) on pohjoisamerikkalaisen nykykirjallisuuden kärkinimiä. Hänen edellinen romaaninsa Tunnit voitti sekä Pulitzer että PEN/Faulkner -kirjallisuuspalkinnot. Kirjasta tehtiin myös Oscar-palkittu elokuva.
Michael Cunningham
Michael Cunningham (s. 1952) on yhdysvaltalainen kirjailija. Cunningham opiskeli yliopistossa englanninkielistä kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista. Hän asuu Manhattanilla New Yorkissa ja opettaa kirjoittamista Yalen yliopistossa.
Cunningham kasvoi ei erityisen rikkaassa perheessä Pasadenassa Kaliforniassa. Hän luki kaiken minkä sai käsiinsä kirjastossa, mutta sen valikoima oli kovin rajallinen. ”Kirjakaupassa kirjoja taas oli, mutta rahaa niiden ostamiseen ei ollut. Varastin tarvitsemani kirjat kirjakaupasta. Siinä ympäristössä olin yksi niistä harvoista, joka oli ylipäätään kiinnostunut kirjoista.”