Lohikäärmeen varjossa
Kertomukset ovat ilmestyneet kokoelmissa The Ends of the Earth (1991) ja The Jaguar Hunter (1987).
Suomentanut Hanna Tarkka. Sidottu, kansipaperi.
Sisältää pienoisromaanin ja novellin:
- Suomunhakkaajan kaunis tytär (The Scalehunter's Beautiful Daughter, 1988) – Locus-palkinto 1989
- Mies joka maalasi lohikäärme Griaulen (The Man Who Painted the Dragon Griaule, 1984) – Hugo-, World Fantasy- ja Nebula-palkintoehdokas
Kaukaisessa etelässä, maailmassa jonka vain ohut mahdollisuuden marginaali erottaa omastamme, Griaule-niminen vuoreksi jäykistynyt lohikäärme pitää vallassaan vehreää Carbonalesin laaksoa. Vuosituhansia aikaisemmin velhon taika on halvaannuttanut Griaulen, mutta lohikäärmeen aivot kytevät yhä ja myrkyttävät viesteillään laakson asukkaiden elämää.
Lucius Shepardin Lohikäämeen varjossa koostuu kahdesta pitkästä tarinasta, jotka molemmat liittyvät Griauleen. Kertomuksessa Suomunhakkaajan kaunis tytär 18-vuotias Catherine joutuu ystävättärensä petoksen vuoksi pakenemaan vihollisiaan lohikäärmeen sisään, eriskummallisen kasvillisuuden ja eläimistön maailmaan jonne vain harva kuolevainen on rohjennut astua.
Mies joka maalasi lohikäärme Griaulen kertoo Meric Cattanay -nimisestä nuoresta taidemaalarista ja hänen aikaavievästä yrityksestään saada vihattu lohikäärme viimeinkin hengiltä.
Lucius Shepard
Yhdysvaltalaisen Lucius Shepardin (1947–2014) tuotannossa yhdistyivät fantasia, science fiction ja kauhu.
Shepardin novelli ”Mies joka maalasi lohikäärme Griaulen” (1984) oli Hugo-, World Fantasy- ja Nebula-palkintoehdokkaana. Pienoisromaani ”Suomunhakkaajan kaunis tytär” (1988) sai Locus-palkinnon vuonna 1989.
Shepardilta on suomennettu myös teokset Kalimantan (1990)
ja Kultainen (1993).
Shepardin arvostamia kirjailijoita ovat muun muassa Louis Ferdinand Celine, Robert Louis Stevenson, Joseph Conrad, Thomas Hardy, Franz Kafka, Jorge Luis Borges, Alice Munro ja E. Annie Proulx.
Lähteitä
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
Kirja-arvioita
Lohikäärmeen varjossa on epätavallinen ja erikoinen fantasiakirja, joka teki minuun vaikutuksen. Kumpikaan kirjan tarinoista (Suomunhakkaajan kaunis tytär; Mies joka maalasi lohikäärme Griaulen) ei ole erityisen pitkä mutta tarinan kaareen nähden ne ovat juuri sopivan mittaisia. Tarinat ovat myös aika surullisia, mutta niiden raadollinen kauneus iskee lukijaan. Lucius Shepard on onnistunut kuvaamaan lohikäärme Griaulen mahtavuuden niin hyvin, ettei lukijakaan voi olla vaikuttumatta siitä. Suosittelen kirjaa erityisesti aikuisille fantasian ystäville, jotka haluavat vaihteeksi lukea jotain erilaista.