Portti naisten maahan
Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Jukka Jääskeläinen. Päällys: Piotr Tomaszewski. Sidottu, kansipaperi.
Portti naisten maahan kertoo nykyisen kulttuurin raunioille nousseesta futuristisesta yhteiskunnasta, jossa miesten ja naisten kulttuurit kehittyvät erilaisina ja erillään. Vertauskuvallinen tarina asettaa kyseenalaisiksi nykymaailmaa hallitsevat miehiset myytit ja esittää vakuuttavasti, miten toisenlainen olisi naisten inhimillisemmillä ehdoilla toimiva yhteiskunta.
Tepperin feministinen näkemys sukupuolten rooleista on mielenkiintoinen lisä moni-ilmeiseen tieteiskirjallisuuteen.
Sheri S. Tepper
Sheri Stewart Tepper, (1929–2016) omaa sukua Douglas, syntyi Coloradossa Yhdysvalloissa. Hän meni naimisiin 20-vuotiaana mutta liitto kesti vain kuusi vuotta, ja hänestä tuli kahden lapsen yksinhuoltaja. Hän teki kaikenlaisia töitä, päätyen lopulta Rocky Mountain Planned Parenthood -yhdistyksen toiminnanjohtajaksi. 1960-luvun lopulla hän meni naimisiin Gene Tepperin kanssa, ja pariskunta piti yhdessä majataloranchia Santa Fessä New Mexicossa. 1980-luvun alussa Tepper jäi eläkkeelle työstään ja alkoi kirjoittaa päätoimisesti. Hänen tuotantoonsa kuuluu tieteiskirjallisuutta, kauhua ja mysteereitä. Hänet tunnettiin feministisistä teemoistaan. Tepper kutsui itseään ekohumanistiksi ja hänen teoksensa käsittelivät tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden teemoja. Tepperiltä on suomennettu romaanit Portti naisten maahan (1987) ja Ruohojen maa (1989). Hän sai World Fantasy -palkinnon elämäntyöstään vuonna 2015.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 2. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ, 2004.
Portti naisten maahan on muistaakseni toinen ns. feministinen scifikirja, jonka olen lukenut ja se yllätti varsin positiivisesti. Kirja kulkee eteenpäin kahdella aikatasolla ja sen edetessä paljastuu sopivissa osissa erilaisia kiinnostavia yksityiskohtia sekä naisten että miesten yhteiskunnista ja hieman myös menneisyydessä tapahtuneesta mullistuksesta. Tarina käynnistyy jokseenkin hitaanlaisesti ja aluksi siitä sekä henkilöhahmoista oli hankala saada otetta. Naisten maahan liittyvän näytelmän repliikit tarinan välissä olevissa kappaleissa ovat toisaalta hyvä tyylikeino, mutta itselläni meinasi välillä loppua mielenkiinto niitä lukiessa. Lisäksi kirjan yhteiskuntien toiminnassa on pieniä epäloogisuuksia tai kummallisuuksia, mutta kokonaisuudessaan niistä on silti saatu melko uskottavia. Kirjassa on toimintapitoinen ja vauhdikas loppuosio, jonka teemoja olisi voinut käyttää juonessa ehkä laajemminkin. Teoksen lukeminen eteni loppujen lopuksi suhteellisen nopeasti ja viihdyin sen parissa, mutta aivan täyttä timanttia se ei ollut, joten 3½/5 tähteä on sopiva arvosana yllämainitut seikat huomioon ottaen.
Kiinnostava tarina, joka koukutti melko nopeasti ja jonka luki innolla loppuun. Tarina oli hyvä, monitasoinen. Pinnan alta löytyi paljon enemmän kuin mitä oli kuvitellutkaan. Vaikka tämä olikin yksi parhaista lukemistani teoksista hetkeen, en voi antaa täysiä tähtiä, koska hahmot tympivät. Päähahmosta pidin, vaikka turhauduin joihinkin hänen tekemiin valintoihin. Mutta muuten hahmoja tuntui olevan vain 4 eri sorttia, kahdenlaisia miehiä ja kahdenlaisia naisia. Ja tarinassa, joka oli piukassa henkilöitä, koin tämän ongelmaksi. Ei mikään ylitsepääsemätön probleema, mutta lukukokemusta haittaava.
Ovelaakin ovelampi kirja, yksi parhaista lukemistani scifitarinoista. Kuvattu maailma ja kulttuuri ovat yksityiskohtineen uskottavia ja tarina koukuttaa loppumetreille saakka. Älykästä viihdettä!
Pidän tätä itse yhtenä parhaimmista scifikirjoista joita olen koskaan lukenut, mutta tähän vaikuttaa suuresti se, että kirja on näkemyksiltään feministinen mikä käy taas allekirjoittaneelle mainiosti. Suurta plussaa tämä kirja saa myös siitä, että se onnistui yllättämään loppupäässä. Sellaiset yllätykset ovat loistavia, jotka laittavat lukijan miettimään juuri lukemaansa tarinaa ihan uudessa valossa.