Muuttohaukka - kirjahylly
Lukutrendit
Kirjoittanut 8 viestiä
Suosikki kirjani
Viimeisimmät tapahtumat
"Varjojen Prinssi" ei valitettavasti vakuuttanut. Se oli minusta selkeästi Legendaa heikompi teos. Syitä on monia.
Ensinnäkin henkilöhahmot eivät jaksa kiinnostaa, ei edes päähenkilö Tenaka tai karun kohtalon kokenut Ananais. Silloinkin kun hahmoja kuvataan liikuttavissa tai jännittävissä tilanteissa, he tuntuvat yhdentekeviltä. Näkökulmahenkilöitä on niin paljon, ettei keneenkään heistä päästä riittävän hyvin tutustumaan. Monet mainion alkuidean omaavat hahmot jätetään nopeasti melkein oman onnensa nojaan ja heistä tulee väkisin valjuja. Sääli.
Lue lisää ...
Myöskään juoni ei kannattele lukijaa innostumaan tarinasta. Paikoitellen kohtaukset ovat oikein hyviä, mutta niitä seuraavat hölmöt ja jopa naivistiset kohtaukset. Maailmassa ja sen tapahtumissa olisi paljon enemmän annettavaa kuin David Gemmel pystyy lukijoilleen antamaan.
Yksi tarinassa on kuitenkin hyvää: taistelukohtaukset. "Legendan" tapaa Gemmelin taisteluissa on jännitystä ja realismin tuntua. Ne ovat uskottavia. Harmi siksi, että "Varjojen Prississä" on paljon "Legendaa" vähemmän taisteluja.
Muutaman kerran mietin kirjan kesken jättämistä. Jaksoinpa sentään lukea loppuun.
"Charles Dexter Wardin tapaus" on taattua Lovecraftia. Jo ensi sivuilta arvasin, millainen kirja tästä on juonellisesti tulossa eikä teos yllättänyt. Sellaista se on Lovecraftia lukiessa, mutta niin kuuluukin olla. Koska yleensä hänen tarinansa ovat lyhyehköjä novelleja, "Charles Dexter Wardin tapaus" oli kuitenkin poikkeus aiempiiin Lovecraft-lukukokemuksiini. Nyt juonen rakentamiselle oli enemmän aikaa ja se toimi mielestäni hyvin tässä. Kaiken kaikkiaan kirja on kiehtova hyppäys muinaiseen kauhuun, ja sen tunnelma pitää lukijan otteensa viimeiselle sivulle saakka.
Kyllä tämän ihan mielellään luki, vaikka alku oli hiukan vaivalloinen ja henkilöihin sisälle pääseminen otti aikansa. Lukemista hankaloitti se, että eri aikatasot vaihtuivat jatkuvasti, välillä oltiin menneessä ja välillä nykyisyydessä.
Lue lisää ...
Henkilöhahmoista Penelope oli ehdottomasti mielenkiintoisin. Tarinan kannalta olisi voinut olla kiinnostavampaa, jos päähenkilöt olisivat olleet pari vuotta vanhempia eikä 12-13 -vuotiaita. Siiri Enoranta onnistuu ihan hyvin kuvaamaan tuonikäisten mielenmaisemaa lapsuuden ja nuoruuden välimaastossa, mutta aikuinen lukija olisi kaivannut hieman varttuneempia hahmoja samaistuakseen.
Juoni kantaa kyllä hyvin loppuun saakka, joskaan ainakaan minua loppuasetelma ja murhamysteerin selviämistapa eivät onnistuneet yllättämään. Hätkähdyttävämmänkin loppuratkaisun tästä olisi voinut rakentaa. Aina tarina ei myöskään ollut täysin uskottava: miten 12- ja 13-vuotiaat ovat nuorisojengien pomoja, voisi kuvitella, että porukan johtaja olisi pari vuotta vanhempi ja pomottaisi nuorempiaan.
Tämä novellikokoelma on kestänyt mainiosti aikaa. Siihen nähden, että novellit on kirjoitettu 1950- ja 60-luvuilla, ne ovat edelleen hyvin tuoreen makuisia eivätkä ollenkaan teknologisesti vanhentuneita. Cordwainer Smithin tyyli kirjoittaa iskee minuun. Hän pystyy luomaan hyvin aidontuntuisen kuvan tulevaisuuden universumista, joka on samaan aikaan edistyksellinen ja kaunis sekä ruma ja kaamea. Novellit olivat oivaltavia ja pitivät otteessaan. Suosikkini oli monen hyvän joukosta niistä viimeisin, "Planeetta nimeltä Shajol", jonka omaperäinen kammottavuus totisesti sai ajattelemaan. Suosittelen tätä novellikokoelmaa melkeinpä pakkolukemiseksi kaikille scifin ystäville.
Pidän kyllä Maarit Verrosen kirjoista, mutta "Yksinäinen vuori" ei mitenkään erityisemmin iskenyt. Kiehtovinta kirjassa on varmaankin sen miljöö, eristäytynyt laakso Sveitsin takamailla. Päähenkilö Peter on myös ehdottomasti pidettävä hahmo, jolle lukija toivoo vain parasta. Samalla Peter on yksi kirjan pahimmista ongelmista. Suunnilleen kirjan puolivälissä alkaa väkisin kyllästyttää Peterin yli-ihmillinen kyky onnistua ja selviytyä kaikesta eteen tulevasta. Peter on paras, loistava ja aina oikeassa. Vaikka se kuinka onkin kirjan idea, se lopulta kääntyy kirjaa vastaan. Supermies-hahmot ovat tylsiä.
Lue lisää ...
Kirjassa on fantasiaelementtejä, mutta oikeastaan ne tekevät siitä heikomman. Jos tarina olisi ollut pelkästään realistinen vailla fantastisuutta, se olisi ollut parempi. Etenkin kaksi viimeistä lukua olivat selittävyydessään ja jaarittelussaan aika tylsiä. Loppu on valitettava lässähdys muuten juoneltaan kelvolliseen tarinaan.
"Amberin kronikoiden" toinen osa ei yllä aivan edeltäjänsä tasolle, mutta kovin kauaksi se ei siitä jää. Tuttuun tapaan Roger Zelazny kuljettaa lukijaa prinssi Corwinin matkassa vaarasta toiseen ja välillä tapahtumat viuhuvat sivuilla huimaa vauhtia. Tässä osassa on ensimmäistä kirjaa vähemmän Amberin prinssien ja prinsessojen välistä valtapeliä, mikä on hieman harmi, koska se oli ykkösosan viihdyttävintä antia. Sen sijaan tarina saa mustempia sävyjä, kun varjomaailmoihin iskee paljon Corwinin veljiäkin pahempia vihollisia.
Lue lisää ...
Ensimmäisen osan tapaan myös "Avalonin luodeissa" on epätasaisuutta: huikaisevan hyviä kohtauksia seuraa keskinkertaisemmat pätkät. Tällä kertaa niitä keskinkertaisuuksia on valitettavasti enemmän. Esimerkiksi ykkösosassa Corwinin ja Randomin matka varjomaailmojen lävitse oli kiehtova, nyt Corwinin vastaava retki on kirjoitettu uuvuttavan vyöryttävällä tyylillä. Toisaaltava oivaltavat ja vaikuttavat kohtaukset palauttavat aina uudestaan uskon Zelaznyn kykyihin. Suomennoksen kielikin on taidokasta, vai mitä pidätte tällaisesta kuvailusta: "Taivas oli messinkiä ja aurinko oli sohjoinen omena. Tuuli oli huohottava koira, jonka henki haisi."
Tarinan loppukäänteet olivat osittain arvattavissa, mutta mielestäni juoni kehittyi juuri oikeaan suuntaan. Kolmas osa kiinnostaa kovasti, mutta valitettavasti sitä ei ole suomennettu. Taitaa olla pakko tarttua alkukieliseen teokseen.
Pääsinpä vihdoin lukemaan Roger Zelaznyn "Amberin yhdeksän prinssiä" ja kyllä kannatti. Alusta saakka tarina imaiseen mukaansa. Se on hyvin erilaista fantasiaa kuin oikeastaan mikään aikaisemmin lukemani. Idea toisiaan vastaan juonittelevista Amberin valtakunnan prinsseistä ja prinsessoista on huikaisevan toimiva. Juuri tuo juonipeli ja liittolaisuuksien solminen ja rikkominen on todella onnistuneesti toteutettu. Samoin Amber ja monet varjomaailman sen ympärillä ovat vaikuttavia ja todentuntuisia kaikessa ihmeellisyydessäänkin.
Lue lisää ...
Päähenkilö prinssi Corwin on kiinnostava ja Zelaszny tekee hänestä uskottavan. Vaikka moni Amberin prinssi ja prinsessa jääkin tässä ensimmäisessä osassa vasta sivumaininnaksi, alkaa lukija väkisin miettiä myös heidän kohtalojaan.
Jos jokin häiritsi niin se, että toisinaan tarinasta jäi hieman komiikkaan viittaava sivumaku. Ihan aina en ole vakuuttunut siitä, onko Zelazny tosissaan tarinaa kirjoittaessaan ja siksi kaikkiin tapahtumiinkaan ei pysty suhtautumaan sataprosenttisella vakavuudella. Tämä saattoi toki olla vain oma tunnelmani, totuudeksi en sitä väitä.
Joka tapauksessa tarina on niin hyvä, että muutamat ei niin loistokkaat kohdat ja pari epäloogisuutta on helppo antaa anteeksi. On harmi, ettei Amberin kronikoita ole suomennettu kuin kaksi ensimmäistä osaa, koska tämä kirja on ehdottomasti fantasiakirjallisuuden aatelia.
David Gemmellin "Legenda" on puhdasta sankarifantasiaa, jossa soturit ovat urheita ja taistelukuvauksiin uppoudutaan kunnolla. Tarinan juonessa on tahattomasti jotain hyvin ajankohtaista: barbaarisena hyökkäävä arokansa ja sankarilliseen puolutukseen ryhmittäytyvä heikommin varustettu valtakunta. Järin yllätyksellinen juoni ei ole, mutta Dros Delnochin kaupungin epätoivoisen puolustustaistelun kuvauksessa on silti oma koukuttava tenhonsa eikä loppupuolella kirjaa tahdo päästää käsistään. Näistä kehuista huolimatta joissain kohdin juoni on kummallisen kömpelö ja epäjohdonmukainen. Asioita myös selitetään joko liikaa tai liian vähän.
Lue lisää ...
Henkilökuvaukseen on pyritty panostamaan, mutta kenties hahmoja on silti liikaa - ainakaan heistä monienkaan kohtaloista en lukijana jaksanut kiinnostua. Poikkeuksena tästä on Druss, jonka hahmo ottaa tilan tarinassa juuri niin voimallisena kuin kuvittelen Gemmellin hänet halunneen kuvata. Hieman häiritsi se, että näkökulmaluvuissa saatetaan yhtäkkiä pompata yhden tai kahden kappaleen ajaksi kokonaan toiseen näkökulmahahmoon.
Dialogia tarinassa on yllättävän paljon. Toisinaan se on hyvää, mutta valitettavan usein aika kökköä ja turhalta tuntuvaa.
Ihan mielellään "Legendan" luki, mutta fantasiakirjallisuuden parhaiden klassikoiden joukkoon se ei valitettavasti yllä.
- Risingshadow
- Members
- Muuttohaukka