Pimeän käskyläiset
Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Susanna Paarma. Sidottu.
Hyytävää nuorten jännitysfantasiaa Alex Riderin tekijältä!
Kaksoset Scott ja Jamie Tyler tietävät, etteivät ole tavallisia teini-ikäisiä. He esiintyvät nuhjuisessa showteatterissa Renossa, eikä heidän telepatianumerollaan ole salaisuutta. He pystyvät lukemaan ajatuksia.
Mutta joku on kuullut heidän kyvyistään. Kun Nightrise-yhtiön agentit saapuvat, Scott siepataan ja Jamie joutuu pakenemaan henkensä edestä: pojat on lavastettu syyllisiksi kasvattivanhempiensa murhaan. Mutta kuka on Jamien salaperäinen auttaja, ja miksi Scott on viety huippumoderniin vankilaan keskelle aavikkoa? Poikien on löydettävä toisensa – ja muut viidestä vartijasta, joiden on yhdistettävä voimansa Vanhojen ikiakaista pahuutta vastaan. Sillä Nightrise toimii Vanhojen käskyläisenä…
”Täynnä jännitystä… seikkailut peittoavat jopa Alex Riderin.” – The Scotsman
”Horowitz on kertovan jännityskirjallisuuden mestari.” – The Times
Anthony Horowitz
Anthony Horowitz on syntynyt vuonna 1956 Lontoossa. Hän asuu edelleen synnyinkaupungissaan yhdessä vaimonsa, televisiotuottaja Jill Greenin kanssa. Pariskunnalla on kaksi aikuista poikaa. Horowitz on kirjoittanut lukuisia käsikirjoituksia televisiosarjoihin, elokuviin ja näytelmiin. Todella suureen suosioon hän kuitenkin nousi nuortenkirjailijana.
Linkkejä
Vesa Sisättö: Korpinportti. Helsingin sanomat 12.4.2007.
Kuva: Karisto.
Viisi vartijaa
Sarjan päätösosaa Oblivion (2012) ei suomennettu.
Tässä kirjassa seurataan kaksospoikien vaarallista vastarintaa Nightrise-yhtiötä vastaan. Tykkäsin kaksosista paljon. Joissain kohtiin kirja oli pitkäveteisempi kuin edelliset, mutta toimii edelleen.
Kirjasarjan aiemmat osat olivat mielenkiintoisia ja jännittäviä, ja olin iloinen voidessani tässä osassa lukea muistakin kuin Mattista. Kirjan juoni oli mukaansatempaava joitakin rauhallisia jaksoja lukuunottamatta, ja olin kiinnostunut kuullessani Viiden historiaa ja tekoja. Loppu oli arvattava, mutta mitä olisi pitänyt odottaa.
Tämä kirja on selkeästi sarjan tähän mennessä huonoin. Sarjan juoni ei varsinaisesti etene mihinkään, vaan tässä kerrotaan portinvartijoiden historiasta. En pitänyt laisinkaan kirjan menneisyys-osasta, sen olisi voinut jättää kokonaan pois ja kertoa historian jollain muulla tavalla. Siitä tuli liikaa mieleen sci-fi-kirjat, mitä tämä sarja ei ainakaan ennestään ole ollut. Mielestäni oli huono ratkaisu tehdä portinvartijat kahdeksi kappaleeksi. Kirjailija olisi edes voinut selittää enemmän kaikista, sillä minulla ainakin jäi kaikki epäselväksi menneisyyden hahmoista. Hieman myös mietin, miksi ainoastaan Matt sai pitää nimensä.. Kirjan loppu jäi liikaa kesken. Siinä ei kerrottu mitään, mitä Scottille ja Jamielle lopulta kävi. Loppu tavallaan lässähti. Jos kirja olisi yksittäinen, en todellakaan suosittelisi sitä, mutta koska se on osa sarjaa, se voi olla tärkeä seuraavan osan kannalta.
Pimeän käskyläiset jatkaa Viiden vartijan tarinaa, muttei yllä edellisten osien tasolle. Alku ei vakuuta ja on jopa hieman kyllästyttävä, mutta kun juoni alkaa edetä niin kiinnostavuus kasvaa ja lopulta kirja koukuttaa mukavasti ja on paikoittain erittäinkin mielenkiintoinen. Kirjan tapahtumat ajoittuvat lähes täysin edellisen osan päälle ja juonessa ei juurikaan edetä. Välillä kirja tuntuikin vain 2. ja 4. osan väliseltä täytteeltä, joka vain kertoo viiden vartijan historiasta ja esittelee kaksi uutta päähenkilöä. Tunnelma ei ole enää läheskään yhtä painostava kuin edellisissä osissa ja jää muutenkin vaisummaksi. Kaiken kaikkiaan kirja oli pieni pettyys edellisten osien jälkeen, mutta oli kuitenkin ihan mukavaa luettavaa ja parani loppua kohden. Toivottavasti seuraava osa palaa taas edellisten tasolle, kun tapahtumat pääsevät etenemään kunnolla.