Sinulle, yö
Sidottu, kansipaperi.
Helsingin sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas 2009, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2010.
”Olimme saamassa lahjaa, se oli luvattu meille.
Ottaisimme vihdoin Ruijan takaisin.”
Suomi ja Norja ovat ajautuneet sotaan Jäämeren pohjoisten rantojen
omistuksesta. Kun Yhdysvaltain joukot hyökkäävät Tallinnan kautta
Helsinkiin, pitkittyvä korttelisota luhistaa pääkaupungin kekomaisiksi
raunioiksi. Suomi käy kahden rintaman sotaansa taistelijoinaan
teknologiasukupolven pojat ja tyttäret, joilla on poiskerättyjen
kännyköidensä tilalla uudet lelut. Vihollisten ohella tähtäimeen
joutuvat oman puolen surkimukset ja valittajat, tuhotun
hyvinvointiyhteiskunnan pilalle hemmottelemat jälkeläiset. Soturikansa
ottaa vikisemättä kohtalonsa omiin käsiinsä.
Korpraali Männistön sota on hänen häviölle painuneen maallisen
vaelluksensa ainoa minkään mittaluokan tapahtuma. Ajatuskin
siviilielämään paluusta puistattaa miestä, joka on löytänyt sodan
tyhjyydestä kutsumuksensa. Vasta taistelutoverin turha lahtaus
liikauttaa siihen saakka sivullisena todistajana pysytellyttä
Männistöä.
Julma ja runollinen Sinulle, yö on lähitulevaisuuteen
sijoittuva, apokalyptisen karuja visioita väläyttelevä romaani sodasta
ja sen sydäntä kylmäävistä seurauksista.
Teemu Kaskinen (s. 1976 Korvenkylässä) on slaavilaisen filologian maisteri, näytelmäkirjailija ja suomentaja. Sinulle, yö on hänen esikoisromaaninsa.
”Suomalaisessa kirjallisuuskentässä uusia uria aukova romaani tutkailee inhimillisyyden katoamista sodan keskellä.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati
Teemu Kaskinen
Teemu Kaskinen on syntynyt vuonna 1976 Joutsenossa. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri, pääaineena slaavilainen filologia. Maisteriksi hän valmistui vuonna 1994 Tampereen yliopistosta. Kaskinen asuu Helsingissä ja on teatteriryhmä Hiljaisten miesten jäsen. Hän on suomentanut näytelmiä ja kertomakirjallisuutta englannista ja venäjästä.
Kaskinen aloitti kirjailijanuransa näytelmäkirjailijana. Hänen esikoisnäytelmänsä sai ensi-iltansa vuonna 2007. Vuonna 2009 ilmestyi hänen esikoisromaaninsa Sinulle, yö. Lähitulevaisuuteen kirjoitusajankohdasta sijoittuva, Norjan ja Suomen välisestä sodasta kertova kirja oli ehdolla Helsingin sanomain kirjallisuuspalkinnon saajaksi.