Hugo Pratt (1927–1995) oli italialainen sarjakuvataiteilija. Prattin sarjakuvateokset ovat tyypillisesti todellisiin historiallisiin
tapahtumiin ankkuroituja, ympäri maailmaa sijoittuvia
seikkailukertomuksia, joissa kuitenkin on vahvoja, usein piilotajuntaan
liittyviä fantasia-aineksia. Pratt tunnetaan parhaiten Corto Maltese -hahmosta.
Pratt syntyi Riminillä. Hän kasvoi Venetsiassa, mutta vietti vuodet 1937–1943 perheensä kanssa Etiopiassa, joka tuolloin oli Italian siirtomaa. Prattin ensimmäinen sarjakuva ilmestyi vuonna 1945 yhteistyönä kahden muun piirtäjän kanssa. Vuonna 1947 hän perusti muutamien muiden nuorten venetsialaisten piirtäjien kanssa sarjakuvayrityksen. Vuonna 1949 hän siirtyi muiden mukana työskentelemään sarjakuvan parissa Argentiinaan, jossa hän asui Buenos Airesissa 13 vuotta. Pratt palasi Italiaan vuonna 1962, mutta hän matkusteli paljon koko loppuelämänsä.
Pratt aloitti piirtäjänä mutta siirtyi vähitellen myös käsikirjoittamaan melkein kaikki sarjakuvansa. Hänen tunnetuin sarjakuvahahmonsa on laivaton merikapteeni ja onnensoturi Corto Maltese, joka seikkailee erityisesti ensimmäisen maailmansodan aikaan. Ensimmäinen Corto Maltese -tarina Suolaisen meren balladi julkaistiin lehdessä vuonna 1967. Prattin kultakautena sarjakuvantekijänä pidetään yleensä 1970-lukua.
Prattin tarinat sijoittuvat useimmiten sodan keskelle, ja hänen päähenkilönsäkin ovat usein sotilaita. Pratt ei kuitenkaan juuri harrastanut realistista rintamakuvausta vaan pikemminkin kertoi poikkeuksellisten yksilöiden poikkeuksellisista seikkailuista. Prattin kertomuksissa on sotaa romantisoivia piirteitä, mutta myös sodanvastaisia sävyjä. Prattin päähenkilöt ovat yleensä ihanteellisia ja kiihkeitä yksilöajattelijoita, jotka helposti joutuvat ristiriitaan ihanteidensa ja saamiensa käskyjen välillä. Sota tarjoaa sankarille mahdollisuuden seikkailuun ja urheuden osoittamiseen, mutta se uhkaa myös riistää mahdollisuuden hallita omaa kohtaloa. Prattin sankarit päätyvätkin usein uhmaamaan saamiaan käskyjä tai suorastaan ryhtymään sotilaskarkureiksi.
Corto Maltese edustaa aikuisille suunnattua romaanityyppistä, seikkailullista mutta vakavaa sarjakuvaa, ja se on vakiinnuttanut asemansa eurooppalaisen sarjakuvan klassikoiden joukossa.
Corto Maltese on laivaton merikapteeni, Maltalla syntynyt ja kasvanut gibraltarilaisen mustalaisnaisen ja cornwallilaisen merimiehen poika, maailmankansalainen, ammattiseikkailija ja vallankumouksellinen. Hän on kansalaisuudeltaan britti mutta toimii usein yksiselitteisesti ”isänmaansa” etujen vastaisesti. Virallisesti hän asuu Antiguassa, mutta hän pysyy harvoin pitkään aloillaan missään. Nuorena poikana hän huomasi, ettei hänen kädessään ollut kohtalonviivaa, ja teki itse mielensä mukaisen viivan käteensä isänsä partaveitsellä. Tämä kuvaa hänen elämänasennettaan: hän on omaehtoinen romantikko. Cortolla on myötämielisyyttä 1900-luvun alun vallankumousliikkeitä kohtaan, mutta hän osallistuu niiden toimintaan vain satunnaisesti.
Corto on pitkäkasvuinen ja hoikka. Hänellä on hiukan kihartuva lyhyt musta tukka ja ruskeat silmät. Hän pitää rengasta vasemmassa korvassaan (Britannian kauppalaivaston, anarkismin tai molempien tunnuksena) ja päässään yleensä kaartin tykistöupseerin lakkia, jonka hän sanoo saaneensa lahjaksi. Corto näyttää syntyneen 1887 ja aloittaneen merimiehen uransa vuoden 1900 tienoilla laivapoikana Britannian kauppalaivastossa. Jouduttuaan vaikeuksiin esimiestensä kanssa hän ryhtyi ensin salakuljettajaksi ja ajautui lopulta merirosvouteen Tyynellä valtamerellä. Ensimmäisen maailmansodan alun aikoihin hän sai tarpeekseen suoranaisesta rikollisuudesta ja valitsi onnensoturin elämän.
Corto Maltese -tarinoissa seikkailullisuuteen ja piirtäjän luomien hahmojen vuorovaikutukseen yhdistyvät historialliset ilmiöt, henkilöt ja tapahtumat. Erityisesti taustalla vaikuttavat ensimmäinen maailmansota ja Venäjän sisällissota. Corto seikkailee eri puolilla Eurooppaa, latinalaista Amerikkaa, Afrikkaa, Aasiaa ja Oseaniaa. Jokaista maanosaa kuvataan asiantuntevasti. Corton seikkailut kestävät 1900-luvun alusta 1930-luvun alkuun. Toisessa sarjakuvassaan Aavikon skorpionit Pratt mainitsee ohimennen Corton kadonneen Espanjan sisällissodassa. Pratt katsoi, ettei myöhempinä aikakausina enää ollut tilaa tällaiselle romanttiselle hahmolle.
Yleensä realistisista ja pikkutarkoista ympäristö- ja ajankuvauksista huolimatta Corton seikkailuissa on usein myös vahvasti yliluonnollisia piirteitä. Paljon tapahtuu puhtaasti päähenkilön pään sisälläkin. Sarjakuvissa esiintyy suuri joukko mieleenpainuvia sivuhenkilöitä. Näistä tärkein on psykopaattisuudestaan huolimatta melko sympaattinen venäläinen rikollinen Rasputin, joka muistuttaa ulkoisesti historiallista Rasputinia. Tarinoissa kohdataan myös joukko kauniita ja kohtalokkaita naisia, joista monet ovat erittäin voimakasluonteisia. Corto on mieltynyt naisiin ja nämäkin usein häneen. Matkassa tuntuu kuitenkin aina olevan liikaa mutkia, ja kaikenlaisten aarteiden lopullinen tavoittamattomuus on osa seikkailijahahmon romanttisuuttakin.
Corto Maltese -sarjakuvien suomennokset ovat ranskankielisen laatusarjakuvan kääntäjinä kunnostautuneiden Heikki tai Soile Kaukorannan työtä.
Keskeisiä albumeja
Suolaisen meren balladi (1967–69)
Kauriin merkin alla (1970–73)
Banaaniconga ja muita kertomuksia (1970–71)
Kelttiläistarinoita (1971–72)
Etiopialainen romanssi (1972–73)
Corto Maltese Siperiassa (1974–75)
Kertomus Venetsiasta (1977)
Corto Maltese Samarkandissa (1980)
Linkkejä
Mika Vuolle: Mies, joka itse teki kohtalonsa viivan. Aviisi
5/1996.
Heikki Jokinen: Kelttiläistarinoita. Helsingin sanomat 2.1.1999.
Timo Ronkainen: Corto Maltese Samarkandissa. Karjalan maa
22.10.1988.
Petri Hannini: Corto Maltese Sveitsissä.
Keskisuomalainen 22.5.2008.
Lähde: Wikipedia. Kuva: Erling Mandelmann. Lähde: Wikimedia Commons.