Shokki: Toinen karmea Creepy-kokoelma
Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Pekka A. Manninen. Kansi: Gray Morrow. Dark Horse books. Sidottu.
Toinen verenkarvainen kokoelma klassista kauhusarjaa pitää sisällään amerikkalaisen CREEPY-lehden numerot 6–10. Tälläkin kertaa puistattavista sarjoista vastaavat sarjakuvamaailman legendat kuten Archie Goodwin, Alex Toth, Reed Crandall, Gray Morrow sekä Steve Ditko.
Alkuperäisten kertomusten lisäksi mukana on myös sarjakuvasovituksia kirjallisuuden klassikoista, kuten Edgar Allan Poen novelleista. Tarinat on uudelleen suomennettu ja painettu huolellisesti entisöidystä digitaalimateriaalista. Kirjasta löytyvät myös lehtien alkuperäiskannet, jotka on maalannut maailmankuulu Frank Frazetta. Ensimmäinen SHOKKI-kokoelma myytiin loppuun nopeammin kuin Slemmy ehtii sanoa ”ähäkutti”, älä jää paitsi vielä upeampaa (ja pelottavampaa) jatkoa!
Shawna Gore
Shawna Gore on yhdysvaltalaisen Dark Horse -yhtiön toimittaja.
Linkkejä
Shokki (sarjakuva). Wikipedia.
Kari Elkelä: Shokki ym. 70-luvun kauhut.
Pekka Manninen: Shokki: Lehti, joka toi kauhun Suomeen. Tähtivaeltaja 4/2002.
S. Santikko: Shokki. Kvaak.fi 9.9.2009.
Petri Hannini: Shokki. Keskisuomalainen 18.9.2009.
Janne Suominen: Shokki. Lumo 29.9.2009.
Jarkko Sikiö: Shokki 2. Kvaak.fi 17.9.2010.
Kirja-arvioita
"Shokki : toinen karmea Creepy-kokoelma" (Egmont, 2010) sisältää amerikkalaisen Creepy-lehden numerot 6-10, joissa ilmestyneet tarinat julkaistiin aikanaan suomeksi legendaarisessa Shokki-lehdessä vuosina 1972-1975. Lyhyet ja karmean humoristiset sarjakuvat sisältävät kauhutarinoita, joissa vilisevät vampyyrit, ihmissudet, ruumiinsyöjät ja muut perinteiset hirviöt. Slemmy-hahmon esittelemien kauhutarinoiden perusvire on vanhoille kansansaduille uskollinen: pahantekijä saa aina palkkansa. Valtaosan tarinoista on käsikirjoittanut Archie Goodwin, mutta ehkäpä kokoelman onnistunein tarina "Aivan kuin Siniparta!" on kuitenkin Bill Pearsonin ja Joe Orlandon käsialaa. Siinä vastavihitty morsian huomaa, että hänen kylmäkiskoisen miehensä käytöksessä on epäilyttävän paljon yhteneväisyyksia Ritari Siniparran kanssa... Mukaan on mahdutettu myös muutamia sarjakuvaversiointi klassikkokertomuksista (R.L. Stevensonin "Ruumiinryöstäjät" ja Edgar Allan Poen "Amontilladotynnyri"). Al Williamsonin tapaisten tekijämiesten kuvitus on kautta linjan komeaa, eikä unohtaa sovi myöskään legendaarisen Frank Frazettan kansikuvataidetta. Suomenkieliseen laitokseen on lisätty myös P.A. Mannisen laatima indeksi sekä vanhoja Shokki-lehden lukijakirjeitä, joten kyseessä on kaiken kaikkiaan mainio ja nostalginen paketti kaikille kauhusarjakuvan ystäville!