Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
Alkuteos ilmestynyt 2001. Kirjoittajaksi merkitty Lisko Scamander. Suomentanut Jaana Kapari.
1. laitos 2001. Nidottu.
2. laitos 2017. Kansi ja kuvitus: Tomislav Tomic. Sidottu, kansipaperi.
Lisko Scamanderin Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -kirja kuuluu jo melkein jokaiseen maamme velhokotiin. Nyt saavat jästitkin ainutkertaisen tilaisuuden saada selville, missä viisikoipinen elää, mitä puhpallura syö ja miksi kyhmeille ei kannata jättää maitoa ulos.
Kirjan tuotto menee Comic Reliefille, eli ne markat, eurot ja kaljuunat, joihin tämän vaihdat, tekevät taikoja, joihin ei velhokaan pysty. Jos sinusta tuntuu, ettei tämä ole riittävä syy luopua rahoistasi, voin vain toivoa, että satunnaiset velhot ovat hyväntahtoisempia, jos joskus näkevät, kun mantikori hyökkää kimppuusi.
J. K. Rowling
Joanne ”Jo” Rowling (s. 1965, nyk. Joanne Murray) on brittiläinen kirjailija, joka käyttää kirjailijanimeä J. K. Rowling (lausutaan roling). Hän on kirjoittanut nuortenkirjasarjan, jonka päähenkilö on velhopoika Harry Potter. Sarjan ensimmäinen kirja ilmestyi 1997 ja viimeinen vuonna 2007. Rowling asuu Skotlannissa. Hänen perheeseensä kuuluu aviomies ja kolme lasta.
Kirjoittamisen Joanne Rowling aloitti jo lapsena. Muun muassa Kenneth Grahmen kirja Kaislikossa suhisee oli hänelle rakas. Teini-iässä hänen lempikirjailijakseen nousi Jane Austen. Myös J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta teki häneen vaikutuksen. Kouluaikoinaan Rowling kuunteli The Clashin ja The Smithsin musiikkia. Ruokatunneilla hänellä oli tapana kertoa ystävilleen pitkiä tarinoita. Tarinoiden sankareina seikkailivat Rowling itse ja hänen koulutoverinsa.
Rowling opiskeli ranskaa Exeterin yliopistossa ja valmistui vuonna 1987. Hän työskenteli sihteerinä eri työpaikoissa, muun muassa Amnesty Internationalille. Rowling kirjoitteli huvikseen, kun aika kävi pitkäksi. Hän sai ajatuksen Harry Potterista istuessaan pysähtyneessä junassa lähellä Lontoota vuonna 1990. ”Katselin ulos ikkunasta ja näin hänet hyvin selvästi: pieni, ruipelo ja tummahiuksinen poika. Tiesin, että hän oli velho. Sitten ajattelin, että hänen täytyy käydä velhokoulua.”
Harry Potterin syntyä seurasi kuusi kuukautta myöhemmin Rowlingin äidin kuolema. Rowling on kertonut Harry Potterin tarinan syntyneen kuoleman aiheuttamasta surusta ja yksinolon tunteesta ja heijastuneen Harryn kokemukseen vanhempiensa menettämisestä. ”Kirjoitin kirjaa todellakin itseäni varten”, hän on todennut.
Saadakseen uutta ajateltavaa Rowling muutti Portugaliin, missä hän opetti englantia, avioitui ja sai tyttären. Avioliitto päättyi eroon ja vuonna 1994 Joanne Rowling muutti tyttärensä kanssa Edinburghiin, missä hänen sisarensa asui.
Rakastin. Mielestäni parempi kuin huispaus kautta aikojen. Pidin edelleenkin siintä todella paljon että kirjan käyttäjät olivat ''kirjoittaneet'' kirjan sivuille.
Hyvä.
Tosi hauska kirja! Ihmeotuksien kuvausten lisäksi saa naureskella Harryn ja kumppaneiden tuhrauksille. En panisi pahitteeksi jos kirja olisi kunnon oppikirjan kokoinen :D
Harryn, Ronin ja Hermionen kommentit on niin parhaita xD kannattaa lukea, erittäin hyvä lisäys Potter-maailman yksityiskohtiin. En jaksanut ensimmäisellä lukukerralla lukea kaikkien ihmeotusten kuvauksia, sillä keskityin Harryn kommenttejen ja havainnollistuksien bongaamiseen, mutta myöhemmin luin kannesta kanteen. Suosittelen, jos tykkäät pottereista :)
Kirja on hauska pikkulisä Harry Potter maailmaan, ja tuo siihen syvyyttä :) Ja ne kommentit! Mahtavia ^_^
Kirjan parhaita osuuksia ovat Harryn. Ronin ja Hermionen sutut joita on tuherreltu sivuille.
Ihana kirja!(: Harmi vain, ettei tästä enään tule uutta painosta (vai onko tulossa?). Joka tapauksessa kirja oli hyvä, mutta joskus ei jaksanut lukea aivan kaikkia ihmeotuksia, vaikka kuvailut oli ihan lyhyitäkin.