Utopia
Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Sampsa Peltonen. Sidottu.
Arabiscifin ykkösnyrkin veret seisauttava dystopia vuoden 2023 Egyptistä
Lähi-idän öljyvarat menettävät arvonsa, kun uusi polttoaine kehitetään Yhdysvalloissa 2010-luvulla. Egyptin infrastruktuuri romahtaa, ja eliitti vetäytyy aidattuun kaupunkivaltio Utopiaan, joka eristäytyy rappeutuvasta Egyptistä.
Reilu vuosikymmen myöhemmin Utopiassa elää uusi sukupolvi. Yltäkylläisyyden keskellä tylsistyvä nuoriso kuluttaa päivänsä vetämällä design-huumeita ja harrastamalla irtoseksiä. Mikään trippi tai adrenaliiniryöppy ei kuitenkaan riitä – he eivät koe olevansa todella elossa. Pian nuorison keskuudessa leviää urbaanilegenda äärimmäisestä kokemuksesta kaupungin ulkopuolella. Utopialaiskaksikko livahtaa turva-aitojen tuolle puolen, mutta joutomaan todellisuus yllättää heidät.
Ahmad Khalid Tawfiq (s. 1962) on egyptiläinen kirjailija, kääntäjä ja lääketieteen professori. Häntä pidetään yhtenä arabimaailman merkittävimmistä kirjailijoista. Utopia on ensimmäinen hänen tuotannostaan suomennettu romaani.
”Utopia on mestariteos pienoiskoossa, vielä Kellopeliappelsiiniakin vaikuttavampi painajaismaisen tulevaisuuden kuvaus.” – The Independent
”Utopian todellinen syvyys paljastuu arabikevään tapahtumien valossa.” – The National
Ahmad Khalid Tawfiq
Ahmad Khalid Tawfiq (s. 1962) on egyptiläinen kirjailija ja lääketieteen professori. Romaani Utopia (2008) on vertauskuva yhteiskunnallisista oloista, joissa arabikevään vallankumousaalto sai alkunsa. Utopian arabikustantaja Mohamed Hashem joutui Egyptin sotilasjuntan uhkailun kohteeksi.
Kuva: Like.
Kirja-arvioita
Kirjan tapahtumat käydään lähitulevaisuuden Egyptissä. Yhteiskuntarakenne on muuttunut kaksijakoiseksi. Jäljellä on aidatulla alueella, Utopiassa, asustava eliitti ja ulkopuolelle jääneet köyhät. Keskiluokka on kuihtunut pois maailmantalouden mullistuksen seurauksena.
Rikkaiden ja köyhien välille on muodostunut ylitsepääsemätön kuilu, ymmärrystä ei ole vastapuolen elämää ja ihmisiä kohtaan. Väkivalta, raiskaukset ja huumeiden käyttö on arkipäivää molemmissa yhteiskuntaluokissa. Rikkaat tekevät näitä asioita tylsyyden karkottamiseksi, köyhät saadakseen helpotusta kurjuudesta. Eliitti kakaroille ei enää riitä pelkkä väkivalta ja huumeet, vaan adrenaliinia ja viihdykettä on saatava muilla keinoin – ihmismetsästys ulkopuolelle on uusi muotivillitys, mitä kaksi nuorta ryhtyy toteuttamaan.
Lukukokemuksesta päällimmäiseksi mieleen jäi teoksen esittämän maailman pohjaton synkkyys ja armottomuus. Teoksen dystooppinen yhteiskunta toimii ihmisen raadollisimpia piirteitä mukaillen, mikä oli omiaan tuottamaan melko raskaan, joskin ajatuksia herättävän lukukokemuksen. Kiinnostavan sävyn tapahtumiin, näkökulmiin ja juonenkäänteisiin toi myös kulttuuripiiri, jossa teos on tuotettu. Toisaalta juuri erilainen kertomisen kulttuuri vaikeutti osaltaan tarinan sisälle pääsyä, mikä ehkä kertoo enemmän itsestäni lukijana kuin teoksesta sinänsä. Suosittelen Utopiaa erityisesti lukijoille, joita kiinnostaa uudenlainen näkökulma, dystopiat ja ihmisluonnon synkkä puoli.