Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia
Toimittanut Markku Sadelehto. Suomentanut Matti Rosvall. Esipuhe: Markku Sadelehto. Kansi: Samppa Ranta. Nidottu.
Tähtifantasia-palkintoehdokas 2016.
Sisältö:
- Algernon Blackwood: Wendigo (The Wendigo, 1910)
- L. P. Hartley: Vieras maan äärestä (A Visitor from Down Under, 1924)
- John Buchan: Vihreä villieläin (The Green Wildebeest, 1927)
- E. F. Benson: Hornansarvi (The Horror-Horn, 1923)
- Walter de la Mare: Erakko (A Recluse, 1927)
- M. P. Shiel: Xélucha (Xélucha, 1896)
- M. R. James: Apotti Thomasin aarre (The Treasure of Abbot Thomas, 1904)
- Arthur Machen: Suuri Jumala Pan (The Great God Pan, 1894)
- Hanns Heinz Ewers: Hämähäkki (Die Spinne, 1908)
"He olivat kuin kammon hyytämiä lapsukaisia. Kuvaelma oli hirvittävä nähdä. Kaiken aikaa kulkivat askeleet lähemmäksi astujan edelleenkään ilmaantumatta näkyville, narskuivat pakkaslumella."
Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia kokoaa yhteen yhdeksän ennen suomentamatonta kauhutarinaa kirjailijoilta, joita kauhun mestari H. P. Lovecraft ylisti esseessään Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa (1927).
Kokoelman nimitarina Wendigo on Algernon Blackwoodin parhaita tarinoita. Wendigo on intiaanien mytologiaan juonensa juurtava, Kanadan metsissä kulkeva suuri yliluonnollinen olento, joka on innoittanut useita kauhukirjailijoita tummasävyisiin kertomuksiin.
Blackwoodin lisäksi kokoelmassa ovat mukana E. F. Benson, John Buchan, Hanns Heinz Ewers, L. P. Hartley, Montague R. James, Arthur Machen, Walter de la Mare ja M. P. Shiel vuosien 1894 ja 1927 välillä ilmestyneillä novelleillaan.
Markku Sadelehto on pitkän linjan kauhukirjallisuuden asiantuntija ja toimittaja, jota yhdistää Lovecraftiin mekanistiseksi materialismiksi nimitetty elämänfilosofia. Sadelehto pitää Wendigoa parhaana toimittamistaan kymmenistä antologioista.
”Antologistikonkarin iskevimpiin lukeutuva valikoima klassikkonovelleja, välttämätöntä luettavaa kauhun ja fantasian harrastajalle.” – Tähtifantasia-palkintoraati
Markku Sadelehto
Kajaanilainen Markku Sadelehto (s. 1946) on koonnut ja toimittanut useita fantasia-, science fiction- ja kauhukokoelmia.
Markku Sadelehto kuului nuorena underground-lehti Hihapuukon toimituskuntaan ja oli perustamassa Kajaanin Elokuvakerho ry:ta vuonna 1972. Hän on avustanut Portti-tieteislehteä.
Linkkejä
Tommi Aitio: Ikikapinallinen Markku Sadelehto on toimittanut yli 30 kauhuantologiaa. Helsingin sanomat 26.4.1997.
Juhani Hinkkanen: Pimeyden linnake. Aikakone 4/1991.
Juhani Hinkkanen: Outoja tarinoita 1. Aikakone 3/1990.
Juhani Hinkkanen: Outoja tarinoita 3. Aikakone 1/1992.
Juhani Hinkkanen: Outoja tarinoita 4. Aikakone 3/1992.
Vesa Lehtinen: Mustan jumalan suudelma. Aikakone.
Oskari Salonen: Kuoleman kirjat I. 2006.
Eija Elo: Paha vieras. Aikakone (1996).
Tommi Aitio: Paha vieras. Helsingin sanomat 26.4.1997.
Tommi Aitio: Suuri hiljaisuus. Helsingin sanomat 8.9.1995.
P. A. Manninen: Suuri hiljaisuus. Aikakone (1995).
Marko Ikäheimo: Haudantakaisia. Kalaksikukko 8.4.1997.
Kirja-arvioita
H. P. Lovecraftin koko novellituotannon suomentamisen jälkimainingeissa Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia on toinen julkaistu antologia Lovecraftin lähteillä ohella. Kokoelman teemana on esitellä Lovecraftin ihailemia kirjailijoita, joita hän mainitsi esseessään Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa. Samaan teemaan liittyen ilmestyi jo vuonna 1994 antologia Haudantakaisia, jonka novellivalinnat ovat paremmin mieleeni. Haudantakaisia on laadultaan tasaisempi kuin Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia. Lukuun ottamatta John Buchmania ja Hanns Heinz Ewersiä, kaikilta kokoelmaan valituilta kirjailijoilta on suomennettu enemmän tai vähemmän novelleja muissa 90-luvun antologioissa.